Доступність посилання

ТОП новини

Чим загрожує Януковичу заочне слідство?


Ілюстраційне фото. Плакат із зображенням Віктора Януковича та колишнього прем'єр-міністра України Миколи Азарова. Київ, грудень 2013 року
Ілюстраційне фото. Плакат із зображенням Віктора Януковича та колишнього прем'єр-міністра України Миколи Азарова. Київ, грудень 2013 року

Так звану «велику справу» проти колишнього президента Віктора Януковича планують передати до суду до кінця року. Про такі наміри заявив генеральний прокурор Юрій Луценко. Серед епізодів, які вона включатиме, – узурпація влади, доведення збройних сил до небоєздатності та перехід на бік ворога. За словами Луценка, до завершення термінів розслідування цих справ – 4 місяці, тож треба поспішати. Саме у квітні спливає відведений законом термін дії тимчасових змін у Кримінальний процесуальний кодекс, які дозволяють застосування норми заочного розслідування, зокрема, до колишнього президента Януковича. Що таке заочне слідство і в чому полягають підводні камені тимчасових змін? Радіо Свобода пояснює разом із керівником департаменту спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури Сергієм Горбатюком.

Деталі | Що таке заочне розслідування і чим воно загрожує Януковичу?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:24:00 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Що таке заочне слідство в Україні і щодо кого застосовується ця норма?

Заочне слідство, а коректніше – спеціальне досудове розслідування (in absentia) – регулюється Кримінальним процесуальним кодексом України (розділ 24-1). Такі процесуальні дії застосовуються до підозрюваного, крім неповнолітнього, який переховується від органів слідства та суду з метою ухилення від кримінальної відповідальності та оголошений у міждержавний та/або міжнародний розшук.

Яких категорій злочинів може стосуватися заочне розслідування?

Повний перелік наведено у частині 2 статті 297-1 Кримінального процесуального кодексу. Спеціальне досудове розслідування, зокрема, стосується злочинів проти основ національної безпеки України, зловживання службовим становищем, перевищення влади, терористичної діяльності тощо. Фактично, йдеться про статті, які інкримінують більшості колишніх посадовців часів Януковича, а також ті, що стосуються бойових дій на сході України.

Хто і на якій підставі вирішує на користь заочного розслідування?

Прокурор або слідчий (за погодженням з прокурором) звертається з відповідним клопотанням до суду. Для того, щоб суддя ухвалив рішення на користь спецрозслідування, прокурор або слідчий має навести у клопотанні достатньо доказів того, що підозрюваний переховується від органів слідства та суду з метою ухилення від кримінальної відповідальності та оголошений у міждержавний та/або міжнародний розшук.

У чому полягають тимчасові зміни до КПК щодо заочного слідства?

Ухвалені у травні цього року зміни прописані у перехідних положеннях Кримінального процесуального кодексу. Доповнено положення про те, щодо кого може застосовуватися спецрозслідування: «стосовно підозрюваного, крім неповнолітнього, який переховується від органів слідства та суду з метою ухилення від кримінальної відповідальності та оголошений у міждержавний та/або міжнародний розшук, чи який понад шість місяців переховується від органів слідства та суду з метою ухилення від кримінальної відповідальності та/або стосовно якого наявні фактичні дані, що він перебуває за межами України, на тимчасово окупованій території України або в районі проведення антитерористичної операції».

За словами Сергія Горбатюка, у тимчасових змінах закладені «міни сповільненої дії», які зрештою можуть призвести до скасування вироку, винесеного у такому процесі. Зокрема, як каже Горбатюк, такою «міною» є вибірковість застосування норми – з огляду на внесені зміни. «Норма застосовується щодо тих, хто перебуває 6 місяців у розшуку, і діє один рік. Тобто, ми маємо чітку вибірковість правосуддя – щодо певного кола осіб», – пояснює він.

Ще одна проблема, на думку слідчого, у терміні дії змін – до 15 квітня 2017 року. «Незрозуміло, що має відбутися до цього терміну – звернення до суду з обвинувальним актом, завершений судовий розгляд у першій інстанції чи вже в апеляційній», – каже Сергій Горбатюк.

«Є проблема визначеності норми. Верховенство права полягає в тому, що закон має бути зрозумілий не лише для юристів, а й для громадян. А у нас навіть юристи не можуть визначитися», – додає він.

У яких справах заочне слідство може стосуватися колишнього президента Віктора Януковича?

Наприкінці жовтня генеральний прокурор Юрій Луценко заявив, що до кінця року до суду планують передати так звану «велику справу» Януковича. Що вона включатиме?

«Ми маємо подати до кінця цього року велику справу про державну зраду, стаття 111 Кримінального кодексу, створення організованого злочинного угруповання, стаття 255, – повідомляв Луценко. – Вона буде включати в себе епізоди: узурпація влади, доведення до небоєздатності Збройних сил України, розвал СБУ, знищення інформаційної безпеки України, нанесення великих збитків економічній безпеці України, перехід на бік ворога, що привело до втрати територіальної цілісності і суверенітету України».

Також у Генпрокуратурі очікують передачі до суду тих епізодів у справі колишнього президента, за якими його підозрюють у скоєнні економічних злочинів.

Цікаво, що статті 255 Кримінального кодексу України – створення злочинної організації – немає серед переліку статей, щодо яких дозволене спецрозслідування.

Захист Віктора Януковича раніше оскаржив запуск проти екс-президента заочного слідства.

Слухайте інтерв’ю з Сергієм Горбатюком повністю в аудіозаписі ефіру.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG