Доступність посилання

ТОП новини

Наркокур’єри «із метро»: як захиститись від трудового рабства?


Київ – Майже дві тисячі українців за два роки засуджені в Росії за звинуваченнями у збуті наркотиків, повідомляє українське Міністерство закордонних справ. Між тим, як зауважують правозахисники і дипломати, кількість затриманих за цими статтями людей може бути більшою. Значна частина фігурантів «наркотичних справ» – заробітчани, що влаштовувалися на вакансію «кур’єрів-експедиторів», оголошення про які можна знайти, зокрема, в інтернеті або в столичному метро.

Координаторка «Медійної ініціативи за права людини» Марія Томак провела журналістське розслідування, виявивши кілька сотень випадків затримання або вже засудження громадян України за звинуваченнями у розповсюдженні наркотиків.

Після публікації розслідування «Кур’єром до країни агресора» на Радіо Свобода у жовтні Марію почали знаходити нові люди, чиї рідні потрапили у таку схему.

Одна із них – Оксана Смирнова із Житомирщини – розповідає, що кілька місяців тому отримала від сина SMS-повідомлення, що той – у Самарі за ґратами.

Коли приїхав до Києва – на вокзалі біля «Макдональдса» його зустріли двоє чоловіків, сказали, що його приймають на роботу, але вакансій в Україні немає, а є тільки в Російській Федерації
Оксана Смирнова, матір затриманого в Росії українця

«Мій син знайшов в інтернеті оголошення про набір на роботу кур’єрів-експедиторів. Він виїхав з дому 6 травня минулого року. Коли приїхав до Києва – на вокзалі біля «Макдональдса» його зустріли двоє чоловіків, сказали, що його приймають на роботу, але вакансій в Україні немає, а є тільки в Російській Федерації», – каже жінка і уточнює, що це все зі слів хлопця – але із ним майже не було зв’язку.

За словами Оксани, синові купили квиток до Москви, а перед виїздом дали смартфон, через який після прибуття він отримував інструкції, де брати «посилки» і куди їх везти. Так він потрапив до Самари.

Я його питаю: сину, ти де? Я, каже, у Росії. А що ж ти там, сину, робиш? А він мені відповідає: мамо, тобі краще не знати
Оксана Смирнова, матір затриманого в Росії українця

«Подзвонив додому 21 травня. Я так запам’ятала, бо 22-го у нього день народження, – пригадує жінка. – Я його питаю: сину, ти де? Я ж не знала, що він у Росії. Я, каже, у Росії. А що ж ти там, сину, робиш? А він мені відповідає: мамо, тобі краще не знати. На початку червня смс мені прийшло: мамо, я в Росії вже в тюрмі».

Як тільки людина хоче «зіскочити» – її затримують – Томак

За ці трохи більш як півтора місяці звернулося кількадесят людей. Серед них одна дівчина, решта – молоді чоловіки, зауважує Марія Томак.

Переважно у це потрапляють люди, так би мовити, наївні, які не розуміють, що це пастка – коли тобі пропонують величезні гроші за некваліфіковану роботу
Марія Томак, правозахисниця

«Переважно у це потрапляють люди, так би мовити, наївні, які не розуміють, що це пастка – коли тобі пропонують величезні гроші за некваліфіковану роботу, одразу купують квитки, дають смартфон, тобто явно тут щось не те, люди, у яких немає роботи, люди, у яких є кредити, – каже правозахисниця. – Можуть бути різні способи залучення. Я особисто тижні два тому помітила, що в метро висить уже інша реклама. Шукають вже кур’єрів і водіїв, але ні особа роботодавця не вказані, жодних вихідних даних – тільки кілька номерів телефону і висока зарплата».

А далі, за її словами, схема однакова: це завжди квиток до Москви, і потім уже в Росії всі контакти відбуваються через мобільний телефон, спеціальні додатки. Вербування відбувається на всій території України, але зазвичай люди виїжджають до Москви або з Києва, або з Харкова.

Якщо ж людина після прибуття на місце призначення відмовляється продавати наркотики, або вже пізніше, навіть свідомо виконуючи такі доручення, вирішує «зіскочити», то її одразу затримують, зазначає Томак.

«От, наприклад, у випадку Смирнова, я думаю, мабуть, справді він не зовсім розумів, на що він іде, бо затримання відбулося майже одразу після того, як він приїхав. Але зазвичай усе по-різному: хтось встигає так попрацювати тиждень, хтось – місяць, але в цей момент, коли людина каже рідним по телефону, що хоче утекти – одразу відбувається затримання. І це наштовхує на думку, що цих осіб моніторять – або прослуховують телефони, або там є якісь стукачі. Тенденція, що така кількість затриманих – дві тисячі майже, означає, що там є, все ж таки, контакт із правоохоронними органами», – каже вона.

Є випадки недопуску консулів до затриманих за «наркостаттями» – МЗС

За інформацією Міністерства закордонних справ України, наданих у відповідь на запит Радіо Свобода, з першого січня 2014-го до кінця жовтня 2016-го за «наркотичними» статтями в Росії засудили 1850 українських громадян. Як ідеться в документі, він базується на офіційних повідомленнях російських правоохоронців, оскільки офіційної відповіді на запити української сторони Росія не надавала.

Більшість таких осіб були обманним шляхом втягнуті у злочинну діяльність під приводом працевлаштування за кордоном, зокрема в «кур’єрські служби» доставки товарів
Відповідь МЗС України на запит Радіо Свобода

«Аналіз наявної інформації про затриманих в Росії за обвинуваченнями у незаконному збуті наркотиків громадян України свідчить про те, що більшість таких осіб були обманним шляхом втягнуті у злочинну діяльність під приводом працевлаштування за кордоном, зокрема в «кур’єрські служби» доставки товарів, – зазначають в МЗС. – Змушені також констатувати, що фіксуються непоодинокі випадки ігнорування російською стороною запитів посольства або консульських установ України в Росії на зустріч консулів із затриманими або засудженими громадянами України, всупереч нормам міжнародного права».

Зараз в Україні за деякими із цих фактів розслідуються справи за статтею «торгівля людьми або інша незаконна угода», зазначає речник Національної поліції Ярослав Тракало.

«На цей час слідчими підрозділами Національної поліції розслідуються кримінальні провадження за 15 фактами вербування громадян України для розповсюдження наркотичних засобів на території Російської Федерації. Такі факти розслідують слідчі підрозділи головних управлінь у місті Києві та Дніпропетровській області», – каже він.

На думку Марії Томак, різниця між даними може бути, серед іншого, наслідком недовіри українців до правоохоронних органів.

«Я ще припускаю, що в деяких регіонах люди приходять до правоохоронців, а ті їх відправляють. Мені дзвонила жінка, яка розповідала просто в сльозах, що вона прийшла до дільничного, а він каже, що от ми ще справу щодо вашого сина відкриємо, що він розповсюджував наркотики. Тому ми вважаємо, що справу має координувати Київ», – зауважує вона.

Схожі схеми, за словами Марії Томак, раніше працювали, зокрема, між Росією та Молдовою, зараз у російських в’язницях перебуває близько трьох десятків громадян Молдови, засуджених за звинуваченнями у збуті психотропних речовин.

Що робити постраждалим або родичам постраждалих?

Марія Томак з «Медійної ініціативи за права людини» радить:

«Якщо людина вважає, що її рідні були обманом втягнуті у таку схему, що вони утримувались силою, потрібно обов’язково писати заяви у Києві в головному управлінні Нацполіції, що їхні рідні стали жертвами торгівлі людьми. Це 149 стаття Кримінального кодексу. І ще раджу звертатися до Української гельсінської спілки з прав людини або «Медійної ініціативи за права людини», і ми перенаправимо їх до правників».

Міністерство закордонних справ України рекомендує при виникненні на території Росії будь-яких випадків затримання, негуманного поводження, фізичного та психологічного тиску з боку російських органів або громадян українським громадянам невідкладно звертатися на гарячу лінії Центру оперативного реагування Міністерства (+38 044) 238-16-57, або безпосередньо

на гарячі лінії консульських установ України, розташованих на території РФ, а саме:

- Посольство України в Російській Федерації (м. Москва) +7 919 768-77-96

- Консульство України в Новосибірську +7 913 799-27-75

- Генеральне консульство України в Ростові-на-Дону +7 918 587-99-93

- Генеральне консульство України в Санкт-Петербурзі +7 921 304-05-72

- Консульство України у Єкатеринбурзі +7 953 000-02-07

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG