Доступність посилання

ТОП новини

Скоро Авакова почнуть звинувачувати, що люди помирають від інсультів та інфарктів – Шкіряк


Місце, де загинули поліцейські в селі Княжичі Київської області, 4 грудня 2016 року (фото з соцмереж)
Місце, де загинули поліцейські в селі Княжичі Київської області, 4 грудня 2016 року (фото з соцмереж)

Під час перестрілки в селі Княжичі на Київщині, внаслідок якої загинули п’ятеро поліцейських, першими відкрили вогонь по колегах співробітники КОРД Нацполіції. Йдеться про Корпус оперативно-раптової дії. Про це повідомила на своєму сайті Генпрокуратура України. Деякі політики і експерти констатують: інцидент у Княжичах – не перший приклад результатів «реформи» поліції, яка призвела до втрати професіоналів і вміння координувати спецоперації. А у МВС наголошують: у Княжичах сталася трагедія, але це не дає права політиканам дестабілізувати на догоду Росії ситуацію і перекреслювати успішні перетворення у відомстві.

За даними МВС, в селі Княжичі на Київщині столичні оперативники за підтримки бійців Корпусу оперативно-раптової дії (КОРД) готувалися до затримання банди грабіжників. У цей же час наряд поліції охорони виїхав у Княжичі до одного з будинків через спрацювання сигналізації. Близько 4-ї години ранку напередодні між правоохоронцями виникла перестрілка, внаслідок якої загинули п’ятеро силовиків.

Підозрювані в розбої, почувши стрілянину, втекли на двох джипах у бік Києва, але згодом їх затримали поліцейські.

За даними Генпрокуратури, під час перестрілки першими відкрили вогонь співробітники КОРД Нацполіції. Вони застосували автоматичну зброю щодо колег зі служби охорони. А ті разом з оперативниками Нацполіції Києва стріляли у відповідь. Саме прокуратура проводить розслідування перестрілки.

«Затримані всі учасники, ідуть безперервні допити»

Хід розслідування взяв під особистий контроль президент Петро Порошенко, який провів оперативну нараду з силовиками.

«Затримані всі учасники, ідуть безперервні допити і я сподіваюся, що в дуже короткий термін істина буде встановлена. І ті, хто винен у видачі наказів, які призвели до таких трагічних наслідків, будуть стовідсотково притягнуті до відповідальності», – підкреслив Порошенко.

Розслідування причин інциденту, найімовірніше, закінчиться нічим. Це спрогнозував Радіо Свобода заступник голови комітету Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Віталій Купрій. На його погляд, за провали у реформуванні української поліції ніхто не відповідає, а трагічні інциденти, в яких, на жаль, гинуть співробітники МВС, не є поодинокими.

«Я давно порушував питання, навіть після Дніпра, коли була загибель двох поліцейських. Там купа порушень була, а ніхто не поніс відповідальності. А на теперішній час – якщо зараз щось буде приховано, це означає змову всіх правоохоронних органів разом. Тому що ви бачили – президент сидів, сиділи представники СБУ, ГПУ тощо», – сказав депутат.

А колишній заступник міністра внутрішніх справ України, нині глава Закарпатської ОДА Геннадій Москаль стверджував у Facebook, що перестрілка у Княжичах сталася нібито через відсутність координації дій правоохоронців із різних структур. Мовляв, поліція охорони не підпорядковується поліції Київської області, яка мала готувати спецоперацію, а підпорядковується напряму МВС. Тому коли хлопці з охорони виїхали до будинку, де спрацювала сигналізація, вони не знали, що поблизу засіли оперативники, які чекають озброєних бандитів. А оперативники не знали про поліцію охорони. Це розбалансування служб зроблено в ході «реформи поліції».

​Натомість, радник міністра внутрішніх справ України Зорян Шкіряк зазначив Радіо Свобода, що, справді, сталася трагедія, і МВС готове зробити все для всебічного її розслідування. Але при цьому частина українського політикуму зацікавлена не у встановленні істини, а у розхитуванні на догоду Росії ситуації в Україні, та у зведенні політичних рахунків з опонентами, зокрема з міністром внутрішніх справ України Арсеном Аваковим.

«Підіймаються критикани, з’являється маса незрозумілих експертів і спільно з російською пропагандою починають верещати про відставки, про перевибори. Вони прекрасно знають функціонал, який несе міністр і які несуть безпосередньо підрозділи Міністерства внутрішніх справ. Але, знаєте, скоро Арсена Авакова почнуть звинувачувати в тому, що люди помирають від інсультів і від інфарктів», – зазначив Зорян Шкіряк.

Президент Порошенко на нараді з силовиками теж закликав не використовувати інцидент у Княжичах, щоб «влаштовувати розбірки» та дестабілізувати політичну ситуацію.

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG