Доступність посилання

ТОП новини

Молочні ріки екс-регіоналів (розслідування)


Євген Солонина, Любов Гончарук

Підприємство «Білогір’ямолокопродукт» на Хмельниччині, за яким стоять колишні депутати від Партії регіонів, кілька місяців не платить селянам за молоко, яке збирає на переробку. Сукупний борг – понад 74 мільйони гривень. Коли великі й малі виробники молока вийшли на протест і заблокували роботу підприємства – їх розігнав спецпідрозділ обласної поліції. Не обійшлося без крові та переломів. Однак ніхто з правоохоронців та їхнього керівництва не притягнений до відповідальності. «Білогір’ямолокопродукт» входить до групи компаній «Альміра», який належить до найбільших українських експортерів сиру та іншої молочної продукції. Всі обставини з’ясовувала програма «Схеми», спільний проект Радіо Свобода та каналу «UA:Перший».

Багато селян на Хмельниччині живуть із того, що тримають корів і продають молоко на переробку. Для більшості молочна худоба – важливе додаткове джерело доходу, співмірне з зарплатнею.

Корови допомагають селянам Хмельниччини наповнювати сімейний бюджет
Корови допомагають селянам Хмельниччини наповнювати сімейний бюджет

Десятки тисяч селянських господарств області здавали все своє молоко на підприємство «Білогір’ямолокопродукт», яке пропонувало найвигідніші закупівельні ціни в регіоні. Але з літа почалися затримки з оплатою: за три місяці селяни не отримали ні копійки.

Наталя, жителька села Велика Медведівка Полонського району на Хмельниччині має чотирьох дітей. Через те, що молокозавод не платив за молоко кілька місяців ні таким дрібним постачальникам, як вона, ні кооперативу, де працює її чоловік, родина брала кредит у банку, щоб мати змогу пережити зиму.

«Білогір’ямолокопродукт» не платить. Все – через нього. Як нам вижити в селі? Як дітей одягнути, зібрати до школи? У мене четверо дітей. Я мусила йти до банку і брати кредит, щоб купити дрова на зиму, щоб мої діти не замерзли», – зізнається селянка.

Світлана, жителька Полонського району, теж здавала молоко своєї єдиної корови на підприємство у Білогір’ї – через місцевий кооператив. І мала з цього дві тисячі гривень на місяць додатково до сімейного бюджету. Хотіла заводити другу корову – але гроші припинили платити.

«Нам завинили за два місяці. Але ми стали їздити страйкувати у Білогір’я, бо наш кооператив збирав молоко і постачав у Білогір’я. Ми пікетували підприємство, а потім спецпризначенці побили наших хлопців, наших чоловіків. Тоді ми вже поїхали на протест до Хмельницького – домагатися справедливості», – пригадує Світлана.

Поліцейські «віддали» селянам борг кийками

Три з половиною місяці місцевий молокозавод не платив ні великим, ні малим постачальникам сировини, і ніяк не пояснював, що відбувається. На тваринницьких комплексах та в аграрних кооперативах, які постачали молоко на завод у Білогір’ї, затримували зарплатню, доки аграрії не вийшли на масовий протест.

Постачальники молока вимагають повернути їм борг – вересень 2016 року
Постачальники молока вимагають повернути їм борг – вересень 2016 року

Вулиця Героїв Майдану в селищі Білогір’я. Тут, перед прохідною «Білогір’ямолокопродукту», селяни влаштували свій маленький Майдан, вимагаючи повернути їм багатомільйонний борг за молоко. Поставили намети, перегородили шинами в’їзд до заводу.

Пікетувальників пробували розігнати молодики, яких найняли для охорони підприємства. А 29 вересня вранці рота поліції спеціального призначення напала на табір учасників протесту, затримала і побила десятьох протестувальників, які залишалися на ніч.

Після цього протести почалися у Хмельницькому: і проти підприємства-боржника, і проти дій поліції.

Для частини селян участь у протесті закінчилася травмами голови, компресійним переломом хребта, переломами кінцівок, розповідає адвокат одного з потерпілих Андрій Швець.

Андрій Швець, адвокат простестувальників на Хмельниччині, яких побили правоохоронці
Андрій Швець, адвокат простестувальників на Хмельниччині, яких побили правоохоронці

«Працівники роти спецпризначення у масках, з автоматами увірвалися у намет протестувальників. Без пояснення причин вони неправомірно, на мою думку, застосували силу та спецзасоби. Коли потерпілі лежали обличчям до низу, на них одягли кайданки, цей процес супроводжувався нанесенням тілесних ушкоджень у різні частини тіла. Одному з потерпілих ударом взутої ноги спричинили перелом», – повідомив він.

Ігорю Овсянникову поліцейські зламали ногу
Ігорю Овсянникову поліцейські зламали ногу

Потерпілий Ігор Овсянников долучився до протесту, оскільки працює у кооперативі, що постачав молоко до Білогір’я. Йому з колегами затримували заробітну плату через борги молокозаводу. Вранці 29 вересня він прокинувся від удару.

«Ми відпочивали, тут забігає міліція, зі зброєю та всім іншим. Почали нас бити, крутити. У наручниках вивели на вулицю, завантажили в автівки і повезли у райвідділок. Мене побили так, що зламали ногу. Ось нещодавно зняв гіпс, не знаю, що буде далі», – показує Ігор праву ногу, яку зламали в ділянці гомілки. Серед протестувальників були й інші люди, які зазнали переломів, але вони відмовилися говорити на камеру через страх та пережитий стрес.

Хто віддав наказ бити людей, які вимагали повернути їм борг за молоко? І чому, зрештою, поліція не ініціювала кримінального провадження за фактом привласнення підприємством багатомільйонної суми коштів? Керівник Білогірської районної поліції Сергій Коржіньовський не дає на це конкретної відповіді, посилаючись на те, що триває слідство.

«Щодо Білогірського молокозаводу в нас відкрито кримінальне провадження тільки за статтею 206 Кримінального кодексу – блокування роботи підприємства. А також – провадження щодо невиплати підприємством заробітної плати його працівникам. Щодо шахрайських схем – ніяких скарг до нас нас не надходило. В Україні вже не б’ють протестувальників, я згоден з вами. У нас також ніхто нікого не б’є», – відповів керівник районної поліції у коментарі Радіо Свобода.

Адвокат потерпілого Андрій Швець посилається на матеріали справи щодо перешкоджання виробничій діяльності молокозаводу: було рішення слідчого – прибрати шини і трактор, що блокували в’їзд до заводу. Рішення розганяти протестувальників слідчий не ухвалював. Натомість затримання людей і побиття оформили як «затримання для встановлення особи», хоча кілька тижнів перед тим поліцейські щодня «встановлювали особи» учасників: фільмували, спостерігали за ними, дивилися документи, переписували імена.

Микола Дячук, депутат Хмельницької обласної ради і виконавчий директор одного з підприємств, перед яким заборгувало «Білогір’ямолокопродукт», на прохання «Схем» став допомагати у пошуку свідків.

Микола Дячук, депутат Хмельницької обласної ради
Микола Дячук, депутат Хмельницької обласної ради

Один зі спецпризначенців, колишній боєць розформованого підрозділу «Беркут», зізнався не на камеру, що був свідком того, як керівник Хмельницького обласного управління Нацполіції Микола Семенишин та його заступник Василь Остапчук під час «розведення» підрозділів на завдання доручили розігнати протест у Білогір’ї.

Ось як описав цю розмову з учасником подій з боку правоохоронців Микола Дячук: «Був до мене дзвінок. Спецпризначенці просили владнати цю ситуацію. Бо розуміли, що є травми середньої тяжості, що звіряче побиття у наметі – це переломи, забої голови, хребта, це кримінальна відповідальність. Мені розповіли, що під час розведення наказ розігнати протест віддав заступник голови обласної поліції Василь Остапчук. Сказав: зробіть так, щоб вони провідчували, і стиснув кулак піднятої руки. «Відчуття» в людей – до цього часу залишилися. Переламані ноги, стрес і так далі».

Микола Дячук також опитав ветеранів АТО у Хмельницькому. Виявилося, що з ними зв’язувалися невідомі і просили долучитися до охорони молокозаводу та протидії мітингувальникам. Коли українські бійці відмовилися, з цією метою найняли так звані «бригади спортсменів», розповідає Микола Дячук.

У результаті прокуратура розслідує два кримінальні провадження: про побиття протестувальників, і… про те, що учасники протесту перешкоджали виробничій діяльності. Але після силового розгону селян почалися переговори між сторонами, які модерувала обласна влада. Зрештою, попередньо домовилися, що «Білогір’ямолокопродукт» повертатиме борг маленькими частинами, але упродовж півтора року.

Постачальники молока позичають гроші, в кого тільки можливо, щоб звести кінці з кінцями і не вирізати худобу.

Володимир Кальниченко, перший заступник голови Хмельницької ОДА, пояснив, що багатомісячний борг накопичився через те, що представники «Білогір’ямолокопродукту» постійно обіцяли днями погасити заборгованість перед постачальниками.

«У спілкуванні з керівництвом ми отримували запевнення про те, що розрахунки з селянами будуть проведені. Такі самі обіцянки отримували й виробники молока. На підприємстві посилалися на ситуацію на ринку, говорили, що ось-ось все налагодиться – і віддамо. Ніхто не думав, що це триватиме кілька місяців. Коли це все затяглося – терпець у людей урвався. Бо вже потрібні кошти, на посівну, на закупівлю кормів тощо. Нащо йти і брати кредит, коли ти фактично маєш власні кошти? І люди вийшли на протест з вимогою: «Віддайте наші гроші!», – зауважив посадовець.

Хто дозволяє собі вести бізнес, не розплачуючись з власними постачальниками?

«Білогір’ямолокопродукт» разом із компаніями «Агропродекспорт», «Техмолпром», «Лозівський молочний завод» та «Гадячсир» входять до групи компаній «Альміра», яку, за даними видань «Форбс-Україна» та «Латифундист», контролює колишній депутат від Партії регіонів, а нині успішний бізнесмен Руслан Бадаєв.

На момент обрання депутатом він очолював наглядову раду найбільшого з підприємств цієї групи – ТОВ «Гадячсир».

Відповідно до Єдиного реєстру юридичних осіб, кінцевим бенефіціарним власником компаній, що входять у групу «Альміра», є Олег Балюк – колишній депутат Київської обласної ради та однопартієць Руслана Бадаєва.

У Балюка і Бадаєва – більше десятка компаній, нерухомість та дорогі автівки. Але платити селянам за молоко – катастрофічно бракує грошей.

Можливо, у підприємств цієї групи – проблема з ринками збуту через збройний конфлікт на сході України, санкції «Росспоживнагляду» проти українського продовольства та через фінансову кризу в Україні?

Виявилося, що об’єднання «Гадячсир», що є основним експортером продукції у групі компаній Балюка-Бадаєва, Єврокомісія включила до десятка українських підприємств молочної галузі, які отримали право продавати свою продукцію до Євросоюзу від початку 2016 року. Це підтверджують і в Мінагрополітики.

Водночас цей молочний бізнес має своє представництво в Росії – «общество с ограниченной ответственностью «Вікейт плюс».

Його засновники – українські компанії із орбіти Балюка-Бадаєва – «Альміра» та «Еліт-Актив». А ще у 2015 році «Гадячсир» та споріднені компанії активно торгували у Росії сиром.

Почути позицію менеджерів та власників цього бізнесу виявилося непросто. Керівник відділу безпеки компанії «Білогір’ямолокопродукт» та адвокат Андрій Дідич заявив, що не вповноважений коментувати ситуацію.

Марія Гусак, головний бухгалтер підприємства, стала звинувачувати журналіста у порушенні її приватності.

«Такі коментарі я не надаю. Я взагалі не знаю: хто надав вам мій номер телефона? І взагалі я знаходжуся за сімсот кілометрів від «Білогір’ямолокопродукту», – обурилася бухгалтер підприємства.

Радіо Свобода зателефонувало до колишнього регіонала Руслана Бадаєва. Але він відмовився говорити, як тільки почув про тему розмови.

Чому впливові бізнесмени, успішні експортери не повертають борги селянам і не сприймають їх як партнерів? Юрій Потапчук, заступник голови Першого національного виробничого кооперативу (який збирає молоко в селян і продає переробникам), повідомив, що «Білогір’ямолокопродукт» та інші підприємства Балюка і Бадаєва привласнюють гроші селян за певною схемою, отримуючи такий собі безвідсотковий кредит на декілька місяців

«Білогірський молокозавод є фактично підрозділом компанії «Гадячсир». Вони працюють по накатаній схемі. Від зими заманюють людей на завод, платячи більші гроші, ніж конкуренти. А коли настає літо, і люди не можуть перейти до іншого покупця молока – припиняють платити. І так працюють понад 10 років, однак раніше це сходило їм з рук», – виклав кооператор своє бачення ситуації.

Балюк та Бадаєв тиснули на місцеву владу – джерела

Але як Олег Балюк і Руслан Бадаєв уникають відповідальності за те, що залучають молоко і гроші селян як безкоштовний кредит? Джерела програми «Схеми» у Хмельницькій ОДА повідомляють, що представники бізнесу Олега Балюка і Руслана Бадаєва вдалися до тиску на владу, щоб вона не втручалася у конфлікт. Нібито погрожували порушенням справи за «перевищення повноважень», якщо влада намагатиметься допомогти селянам, і – масовими протестами під стінами обласної адміністрації з загальними меседжем: «влада перешкоджає роботі підприємства».

Хмельницький активіст та експерт з протидії корупції Олексій Голеншин пояснює ситуацію, що склалася з боргами молокозаводу, службовою бездіяльністю місцевої влади, але не виключає лобіювання цього бізнесу на рівні посадовців МВС у Києві.

«Хто дав наказ бити людей? Ми так і не отримали прізвище цієї людини. І хто поніс відповідальність за перевищення повноважень бійцями спецпідрозділу «Богдан»? Ні перші особи обласної поліції, ні радники Авакова, які приїжджали до Хмельницького, не дають відповіді на наші запитання. Кажуть щось на зразок «не знаємо», «ще не знаємо», «розбиратимемося». Чіткої відповіді немає. Система захищає своїх, і не зважає на справедливість», – наголосив активіст.

Збирачі молока від аграрних кооперативів щоранку об’їжджають селянські подвір’я
Збирачі молока від аграрних кооперативів щоранку об’їжджають селянські подвір’я

Отже, підприємства Балюка і Бадаєва не платять українським селянам за молоко, продають сир до ЄС і мають представництво у Росії, та у 2015 році продавали там сир, попри збройний конфлікт, розв'язаний підтримуваними Росією сепаратистами. Але при цьому – намагаються залучити українських вояків – ветеранів цього конфлікту – для захисту свого бізнесу від ошуканих селян.

Місцеві журналісти, які досліджують цей конфлікт, бачать ознаки того, що «Білогір’ямолокопродукт» намагаються довести до банкрутства: підприємство накопичує борги не лише перед селянами, а й перед банками, а кошти з нього виводять на інші компанії Балюка та Бадаєва.

Водночас виробництва не зупиняються. Програма «Схеми» побачила, як до Білогір’я йдуть молоковози з інших областей: на Хмельниччині охочих віддавати молоко безкоштовно майже не залишилось. Кооперативи – збирають і везуть його на інші підприємства. Водночас власників бізнесу, які користуються мільйонними коштами селян, не притягнули до відповідальності. Історія може повторитися?

Молоковози постачають сировину на «Білогір’ямолокопродукт» з інших областей
Молоковози постачають сировину на «Білогір’ямолокопродукт» з інших областей

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG