Доступність посилання

ТОП новини

Після гучних заяв Росії про обмін полоненими слід очікувати різдвяних «сюрпризів» – Безсмертний


Обмін полоненими, грудень 2014 року
Обмін полоненими, грудень 2014 року

Росія та бойовики готові до обміну полоненими за формулою «всі на всіх». Також Москва не проти обміняти трьох утримуваних заручників – Сенцова, Клиха і Сущенка. Про це у Гамбурзі заявив глава російського МЗС Сергій Лавров. Однак зауважив, що українська сторона «вередує» і уникає розмов з «донеччанами». Офіційний Київ у свою чергу наголошує: Росія таким чином використовує заручників для шантажу із метою визнання Україною так званих «ЛНР» та «ДНР». Експерти також не виключають, що подібні заяви можуть виявитися черговою маніпуляцією Кремля і закликають українську сторону «тримати порох сухим». Водночас, правозахисники називають заяви про можливість обміну прогресом і сподіваються, що після новорічно-різдвяних свят частина українських військовополонених таки побачать своїх родичів.

До новорічних свят має бути звільнена максимальна кількість українських заручників, наполягають представники України у Тристоронній контактній групі.

У свою чергу глава МЗС РФ Сергій Лавров під час зустрічі ОБСЄ заявив, що Москва та бойовики угруповань «ЛНР» та «ДНР» готові до переговорів про обмін полонених за формулою «всі на всіх». За його словами, обмінний процес гальмує небажання Києва сісти за «стіл переговорів» з представниками сепаратистів на Донбасі.

Тактика Москви зрозуміла і очевидна – нас підштовхують і примушують визнати «республіки»
Ірина Геращенко

Українська ж сторона подібні заяви називає шантажем. Росія використовує заручників як розмінну монету, резюмує представник України в робочій підгрупі з гуманітарних питань Тристоронньої контактної групи Ірина Геращенко.

«Тактика Москви зрозуміла і очевидна – нас підштовхують і примушують визнати «республіки», при цьому грають на дуже делікатних речах, на заручниках, на їхніх родинах, яких зараз активно і цинічно втягують у ці процеси...», – зазначила Геращенко.

«18 січня буде вже 2 роки, як мій чоловік перебуває в полоні. Протягом усього часу він завжди був у списках, однак обмін постійно зривався. Зараз з’явилася надія, що їх звільнять до Нового року», – розповідає Вікторія Пантюшенко, дружина військового Богдана Пантюшенка, який потрапив у полон поблизу Донецького аеропорту.

За словами дружини військового, з полоненими вже понад п’ять місяців немає зв’язку. «За цей рік помітний дуже незначний результат, тому українській і тій стороні працювати потрібно ефективніше», – зазначає жінка.

Динаміка переговорів є

Переговірний процес, який тривалий час лишався у глухому куті, нарешті зрушив з місця, зауважує керівник групи щодо обміну полоненими «Патріот» Олег Котенко.

Росія за довгий час вперше заявила про готовність обміну. Однак, найімовірніше він відбудеться вже після Нового року, вважає переговірник.

Ми хочемо забрати як мінімум 42 людини. Чи встигнемо це зробити до Нового року? Навряд чи
Олег Котенко

«Після останнього «Мінська» певний прогрес був помітний. Принаймні вони вперше заявили про готовність хоч когось віддавати. У будь-якому випадку, тих людей, яких Україна пообіцяла зі свого боку, вона готує для передачі. Однак ми хочемо забрати як мінімум 42 людини. Чи встигнемо ми це зробити до Нового року? Навряд чи. Оскільки багато технічних питань, якщо ми зробимо це навіть на початку (наступного) року, то це вже буде хорошим результатом», – зазначив Котенко.

«Порох треба тримати сухим»

Натомість політичний діяч, дипломат Роман Безсмертний вважає, що ця заява Москви найімовірніше є черговою маніпуляцією.

Йдуть різдвяні свята, тому треба очікувати різного роду сюрпризів по лінії зіткнення
Роман Безсмертний

«Всі заяви Росії, які стосувалися карколомних подій в реалізації так званих Мінських домовленостей, як правило носять якийсь тактичний характер і маскують якісь інші події. Активізують обстріли – лунає подібна заява для того, щоб гасити плановані операції поставок озброєнь на окуповані території. Я розцінюю це як фрагмент якоїсь тактичної схеми. Йдуть різдвяні свята, тому треба очікувати різного роду сюрпризів по лінії зіткнення. Тобто порох треба тримати сухим і з великим запасом», – зауважив Безсмертний.

Дипломат прогнозує: наступною заявою Кремля буде звинувачення Києва у затягуванні обмінного процесу. Оскільки російська сторона подала в обмінний список осіб, які були засуджені в Україні як під час військового конфлікту, так і до початку війни. Для того, щоб звільнити цих осіб, потрібно пройти процедуру, яка триває не один місяць.

«Ці заяви і ця безпредметна балаканина лунатимуть до того часу, доки в дію не вступить нова адміністрація Вашингтона, тоді можна буде сподіватися на якісь серйозні кроки, на якісь дії і, на мою думку, це змінить і контент і логіку перебігу подій», – говорить Безсмертний.

Росія намагається спекулювати на «болючій» темі для українців, погоджується політолог, голова Єдиного координаційного центру «Донбас» Олег Саакян. Заяву Лаврова він називає «психоінформаційним тиском» на Україну.

Водночас експерт наголошує: жодного діалогу із сепаратистами бути не може, оскільки після чергової «зачистки» у рядах бойовиків, ватажки угруповань стали ще більше підконтрольні Кремлю, говорить Саакян.

Російські маріонетки розуміють, що вони є матеріалом, і в цього матеріалу строк придатності підходить до кінця
Олег Саакян

«Захарченко зараз з’являється в бронежилеті майже усюди і не знімає його навіть під час фотографування. Це означає, що він боїться за власне життя. Російські маріонетки розуміють, що вони є матеріалом, і в цього матеріалу строк придатності підходить до кінця. Тому починають нервувати. З одного боку – це робить їх більше підконтрольними Кремлю. А з іншого – це можливість для України скористатися цим страхом і підготувати опозиційне ядро на окупованих територіях», – каже Саакян.

Останні два тижні я відслідковую розбірки між цими «самопроголошенцями». І в цей час робляться заяви, що треба вести переговори з ними
Олеся Яхно

«Останні два тижні я відслідковую розбірки між цими «самопроголошенцями». Скажімо, Болотов – був «головою» так званої «ЛНР» влітку в 2014 році, зараз заявив, що обстріли тоді в Луганську здійснював батальйон Плотницького. Коли вже ми бачимо такі розбірки всередині… Вже на цьому рівні дискредитують усіх цих «самопроголошенців», які весь час були причетні до подій. І в цей час там робляться заяви, що треба вести переговори з ними», – розповідає політолог Олеся Яхно.

Тому будь-які зустрічі з ватажками так званих «республік» йдуть всупереч офіційній, дипломатичній позиції України, так політолог прокоментувала поширену ЗМІ інформацію про таємну зустріч Савченко з ватажками «ДНР» та «ЛНР» в Мінську. «Навіть якщо такої зустрічі не було, але навіть самі заяви – ми знаємо, що Надія Савченко робила такі заяви, що вона готова зустрічатися з представниками самопроголошених республік ДНР та ЛНР. Ми пам’ятаємо мітинги з матерями заручників», – зазначила Яхно.

Вона наголосила, що найбільш дієвим механізмом у питанні звільнення заручників є міжнародний тиск на Росію.

Радіо Свобода намагалося розпитати Надію Савченко про цю зустріч, втім, вона відмовилася коментувати.

«Сказали – так будь ласка виконуйте»

Координатор міжнародної правозахисної організації «LetMyPeopleGo» Марія Томак звертає увагу на те, що російський міністр Лавров зробив заяви не просто в колі журналістів, а в присутності міжнародних представників, зокрема, міністра закордонних справ Німеччини Франка-Вальтера Штайнмаєра. Тому Україна має цим скористатися, говорить правозахисниця.

Як і будь-які заяви російської сторони, її треба ділити на 10, але це не означає, що варто лишати це без уваги
Марія Томак

«Як і будь-які заяви російської сторони, її треба ділити на 10, але це не означає, що варто лишати це без уваги. Чому Лавров саме ці три прізвища назвав (Сенцова, Клиха і Сущенка – ред.) – для мене загадка. Мені невідомо, що саме щодо цих трьох осіб ведуться особливі перемовини. Тим більше, що ми знаємо – напередодні була заява Путіна доволі категорична щодо Сенцова. Мені здається, що обов’язок України одразу вхопитися за це і за допомогою в тому числі міжнародної спільноти вимагати: сказали – так, будь ласка, виконуйте», – говорить Томак.

За її словами, головне завдання для України – від’єднати гуманітарне питання, зокрема звільнення кремлівських заручників і військовополонених на Донбасі, від питань політичних і цим самим позбавити Росію можливості маніпулювати.

За останніми офіційними даними СБУ, в заручниках у сепаратистів на Донбасі перебувають 109 українських громадян. Точне місце перебування відоме лише 57 заручників.

За даними громадських організацій, 36 українців зараз затримані або засуджені з політичних мотивів у Росії, шістьох – вдалося звільнити.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG