Доступність посилання

ТОП новини

Пам’ятник жертвам Голодомору встановлять на Сардинії


Скульптор Армандо Лекка і посол України в Італії Євген Перелигін на виставці, присвяченій жертвам Голодомору, Кальярі, листопад 2014 року
Скульптор Армандо Лекка і посол України в Італії Євген Перелигін на виставці, присвяченій жертвам Голодомору, Кальярі, листопад 2014 року

Рим – Пам’ятнику жертвам Голодомору таки бути на італійському острові Сардинія. Після дворічної тяганини з наданням дозволу на його встановлення громада українців організовує відкриття монумента у суботу, 17 грудня, в центральному парку міста Кальярі, адміністративному центрі острова. В Італії йдеться про перший подібний пам’ятник, загалом за межами України їх наразі – 12.

Монумент пам’яті жертвам Голодомору в Україні 1932-1933 років зародився на фотовиставках, які влаштовувала українська громада. Саме на експозиції 2013 року сардинський скульптор Армандо Лекка (Армандì) вперше довідався про тривалий час замовчуваний геноцид XX століття. Відтоді він перейнявся ідеєю втілити у камені страждання і гідність українського народу.

За сприяння активістів громади митець швидко почав реалізовувати творчий задум. Неповних чотири місяці роботи – і монумент був готовий. Для пам’ятника скульптор обрав місцевий камінь трахіт жовтого кольору. Це символічний для України колір пшениці, уточнює автор. Скульптура вийшла заввишки понад 2 метри і шириною 65 сантиметрів.

У центрі монумента – п’ять жіночих фігур зі страждальним виразом обличчя, але притаманною їм гідністю. Я викарбував це страждання як відбиток пережитого голоду й горя
Армандо Лекка

«З того, що я встиг дослідити, роль української жінки у ті трагічні часи була надзвичайно сильною. Тож у центрі монумента – п’ять жіночих фігур зі страждальним виразом обличчя, але притаманною їм гідністю. Я викарбував це страждання як відбиток пережитого голоду й горя. Водночас ці постаті уособлюють людську гідність тією мірою, як мистецтво це може передати», – говорить Радіо Свобода автор скульптури Армандо Лекка.

Політична складова

Фактично монумент був готовий для встановлення вже у листопаді 2014 року. Тоді й почалася одіссея з бюрократичними перешкодами щодо місця розташування кам’яної скульптури. Одна з історичних площ міста Кальярі, де гуртуються українці, виявилася проблематичною з точки зору отримання дозволу від місцевої влади.

Після оббивання порогів у коридорах міських чиновників ініціатор проекту Володимир Степанюк запропонував встановити пам’ятник в іншому людному

місці – центральному парку Монте Кларо. Цього разу надіялися на спрощення процедури, оскільки парк не вважається історичним місцем. Сподівання справдилися: через кілька місяців довгоочікувані дозволи надійшли.

Така тривала тяганина з неоформленням дозволів на встановлення пам’ятника була пов’язана з політичними аспектами. У розмовах місцеві політики цікавилися, чи не образить цей монумент росіян
Володимир Степанюк

«Думаю, така тривала тяганина з неоформленням дозволів на встановлення пам’ятника була пов’язана з політичними аспектами. У розмовах місцеві політики цікавилися, чи не образить цей монумент росіян. Чиновники думали, що ми, українська громада, у такий спосіб пред’являємо претензії Росії. Подібні міркування дійсно доводилося чути, хоча відкрито нам ніхто не відмовляв. Звісно, політична складова була присутня», – зауважує у розмові з Радіо Свобода Володимир Степанюк, представник волонтерської організації OCI.

Знакова подія

Монумент жертвам Голодомору створений за підтримки благодійних асоціацій ARCOIRIS ONLUS, OCI, посольства України в Італії, Світового конгресу українців та релігійної асоціації «Свята Софія». За попередніми підрахунками ініціаторів, вартість проекту обійшлася у майже 4 тисячі євро, не враховуючи роботи автора. Як пояснив Радіо Свобода скульптор Армандì, він вирішив подарувати свій витвір «на вияв близькості до народу, який переніс такі страждання».

Появу цього пам’ятника вважає знаковою подією й інший італійський митець, художник Ігор Тувері (Іґорт) – автор книжки коміксів про Голодомор «Українські зошити».

Подібними роботами в Італії і на Заході взагалі ми стараємося розворушити увагу громадської думки до минулих трагічних подій, до давнього конфлікту між Україною і Росією
Ігор Тувері

«Подібними роботами в Італії і на Заході взагалі ми стараємося розворушити увагу громадської думки до минулих трагічних подій, до давнього конфлікту між Україною і Росією, щоб розуміти їхні глибокі наслідки сьогодні, зокрема (якщо говорити про) події на Донбасі. Сподіваюся, італійці, а саме інтелектуально чесні журналісти почнуть це усвідомлювати», – зазначає для Радіо Свобода Ігор Тувері.

Кальярі – найбільше місто Сардинії з населенням близько 160 тисяч осіб. Там проживає понад тисяча українців. Через багатовікову насичену історію дехто називає це місто на півдні острова столицею Середземномор’я. Туристичний потік там активний, щоправда, більше заможних гостей, зокрема, росіяни їдуть відпочивати на елітні курорти північної Сардинії.

У масштабах цілої Італії місце розташування пам’ятника жертвам Голодомору на острові може здаватися периферійним. Та важливим вважають факт появи подібного монумента в цій країні, яка на державному рівні не визнала трагедію актом геноциду українського народу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG