Доступність посилання

ТОП новини

Охендовського «оцінили» в 1,2 мільйона гривень


Михайло Охендовський (©Shutterstock)
Михайло Охендовський (©Shutterstock)

19 грудня суд має визначити запобіжний захід для голови Центрвиборчкому Михайла Охендовського, якого підозрюють у тому, що він свого часу отримав із «чорної каси» Партії регіонів десятки тисяч доларів. Як сказав в інтерв’ю Радіо Свобода директор НАБУ Артем Ситник, слідство зібрало достатньо доказів із цього приводу. Натомість Сам Михайло Охендовський свою провину заперечує. Як зазначають експерти, одним із наслідків цієї справи може стати давно назріла зміна складу ЦВК.

Напередодні очільник спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький заявив, що антикорупційні органи проситимуть суд призначити в якості запобіжного заходу для Михайла Охендовського заставу в розмірі 1,2 мільйона гривень. За його словами, саме таку суму хабаря слідство інкримінує голові Центрвиборчкому.

Назар Холодницький
Назар Холодницький

В інтерв’ю Радіо Свобода директор НАБУ Артем Ситник наголосив, що доказів для оголошення підозри Михайлові Охендовському є достатньо. За його словами, справа ця доволі непроста.

Артем Ситник
Артем Ситник

Зазвичай ця експертиза проста. Вона робиться буквально за декілька днів. Але чомусь саме по цій справі експерти дуже довго давали нам цей висновок
Артем Ситник

«Дуже довготривала експертиза зразків підпису пана Охендовського. Зазвичай ця експертиза проста. Вона робиться буквально за декілька днів. Але чомусь саме по цій справі експерти дуже довго давали нам цей висновок. Але дали цей висновок позитивний. Тому, відповідно з урахуванням цього висновку і зібраних усіх доказів, була оголошена підозра», – каже Артем Ситник.

Від обвинувачень – до нового складу ЦВК?

Натомість сам Михайло Охендовський заявив клопотання про закриття кримінального провадження – через, як він зазначає, «нікчемність почеркознавчої експертизи».

На думку політолога Віталія Кулика, висунуті на адресу голови ЦВК обвинувачення можуть мати далекосяжні політичні наслідки.

Віталій Кулик
Віталій Кулик

Очевидно, буде перезавантаження Центрвиборчкому
Віталій Кулик

«Висунення підозри, фактично, прискорить внесення змін складу ЦВК. Очевидно, буде перезавантаження Центрвиборчкому. Більше того, це, можливо, запустить процес підготовки нового виборчого закону. Той гравець, який натиснув на цю тему, намагається спровокувати прискорення політичного процесу», – вважає політолог.

Як відомо, семирічний термін повноважень більшості членів Центрвиборчкому, зокрема, голови і двох заступників, вже добіг кінця. Проте влітку цього року президент та парламент не дійшли згоди щодо ротації складу ЦВК.

Особливості обвинувачення і перспективи захисту

У свою чергу, член парламентського комітету із питань запобігання та протидії корупції Ігор Луценко (фракція «Батьківщина») вважає, що наразі важко прогнозувати подальший розвиток та результати цієї справи.

Ігор Луценко
Ігор Луценко

Не вбачаю в тому, що йому пред’явлено, тяжкого злочину
Ігор Луценко

«Те, що інкримінують Охендовському, не виглядає як його «профільний» злочин. Тобто, те, що він кудись їздив чужим коштом – це протокол про корупцію може бути, максимум – якщо подивитися, яким чином подібні речі закінчуються у нас. Я особисто не вбачаю в тому, що йому пред’явлено, тяжкого злочину», – каже народний обранець.

На думку Ігоря Луценка, «можна буде спростувати все це в судах завдяки професійній роботі адвокатів». Тож, не виключено, що голова ЦВК може виграти цю справу і таким чином зміцнити свої політичні позиції.

Наприкінці травня 2016 року до НАБУ передали документи, які містять інформацію про незаконні виплати Партією регіонів великих сум готівки низці колишніх і нинішніх посадовців. Тоді ж інтернет-видання «Українська правда» оприлюднило записи, які нібито свідчать про тіньові витрати Партії регіонів, згідно з якими, у другому півріччі 2012 року через «чорну касу» регіонали витратили 66 мільйонів доларів.

За словами Назара Холодницького, під час досудового розслідування детективи НАБУ та прокурори САП встановили, що Михайло Охендовський, обраний 2012 року, чотири рази їздив за кордон в офіційні відрядження, але при цьому виконував неофіційне доручення найвищих службових осіб держави і членів Партії регіонів. При цьому в документах «чорної бухгалтерії» йдеться про шість випадків отримання головою ЦВК готівкових коштів від Партії регіонів.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG