Доступність посилання

ТОП новини

Росія – одна з головних загроз для України та ЄС – експерти


Протест біля посольства Росії у Чехії (архівне фото)
Протест біля посольства Росії у Чехії (архівне фото)

Київ – Російську Федерацію аналітики центру «Рада з міжнародних відносин» називають однією з найбільших загроз для міжнародної безпеки, «під прицілом» Росії – країни Східної Європи. Щодо України, то її європейські політики й експерти визнали жертвою військової агресії Кремля, українські ж експерти додають: від часу Російської імперії Москва намагалась знищити українську державність та українську націю. Яким чином Україна повинна будувати свої взаємини з Росією, міркують українські експерти.

Київ уже відкрито називає Росію державою-агресором і відповідним чином обіцяє вибудовувати відносини з Кремлем – за участю міжнародних посередників.

Агресор – це Російська Федерація, яка ввела свої війська, регулярні війська на територію України
Петро Порошенко

«Агресор – це Російська Федерація, яка ввела свої війська, регулярні війська на територію України. Я нікому не дозволю вдавати вигляд, що в Україні є внутрішній конфлікт і «відбілити» Російську Федерацію», – каже президент Петро Порошенко.

Петро Порошенко
Петро Порошенко

Секретар Ради національної безпеки та оборони України Олександр Турчинов в інтерв’ю виданню Liga.net зазначив, що у 2014 році Росія сподівалась на сценарій 1918 року (час існування і боротьби УНР – ред.), щоб знищити українську державність. Україна наразі встояла, але це не означає, що Кремль не повторюватиме спроб «розхитати» країну зсередини, а то і вдатись до масштабної військової агресії. Тож стосунки між Україною і Росією на сьогодні – це боротьба проти агресора і зміцнення української державності, зазначає Турчинов.

Олександр Турчинов
Олександр Турчинов

При цьому Турчинов не виключає, що цієї зими підтримувані росіянами сепаратисти спробують загострити ситуацію вздовж лінії розмежування на Донбасі. На думку секретаря РНБОУ, можуть бути спроби прориву на маріупольському напрямку.

«Ми не можемо виключати, що в грудні-січні, до інавгурації нового президента Америки, росіяни все ж таки спробують суттєво загострити ситуацію, здійснивши локальні наступальні операції. При цьому найбільш небезпечним напрямком залишається маріупольський», – заявив Турчинов в інтерв’ю агентству «Інтерфакс-Україна».

Міністр закордонних справ Павло Клімкін заявив про підготовку доповнень до списку санкцій проти Росії через позбавлення волі громадян України, а очолюване ним міністерство постійно поширює рекомендації для громадян України – утриматись від поїздок до Російської Федерації. Як зазначено у рекомендації МЗС, «на території держави-агресора зросла кількість безпідставних затримань наших співгромадян. Російські правоохоронні органи грубо поводяться з українцями, застосовують до них неприпустимі методи фізичного та психологічного впливу, тортури та інші дії, що принижують людську гідність. Громадянам України відмовляють у доступі до них консулів, адвокатів», – повідомляють у МЗС.

Павло Клімкін
Павло Клімкін

Українська демократія проти російського авторитаризму

Різкі заяви Києва є виправдані, адже Росія за наявності зовнішніх атрибутів демократії є авторитарною, по суті – диктаторською державою. Вона розуміє лише мову ультиматумів і сама воліє вирішувати наявні проблеми за допомогою сили. Так вважає екс-міністр закордонних справ, нині директор неурядового «Центру дослідження Росії» Володимир Огризко.

Володимир Огризко
Володимир Огризко

Демократичними «вбраннями» теперішній російський режим прикриває тотальний авторитаризм
Володимир Огризко

«Якщо ми дивимось на Російську Федерацію, то бачимо, що нібито у Росії все є: президент є, парламент є, уряд є, вибори є, ЗМІ і громадські організації працюють. Ну просто «розгул демократії» у чистому вигляді! Але ж ідеться про ширму, про те, що цими демократичними «вбраннями» теперішній російський режим прикриває тотальний авторитаризм», – зазначив експерт у розмові з кореспондентом Радіо Свобода під час конференції з проблем українсько-російських взаємин.

На думку Огризка, Кремль застосовує в Україні «довгострокову тактику створення проблем» для посилення свого впливу, оскільки Росії потрібна Україна. Подібну тактику, що призвела до появи на європейському континенті «заморожених конфліктів», Росія застосувала у Придністров'ї, Нагірному Карабасі, Абхазії, Південній Осетії. Ці конфлікти можуть тривати десятиліттями, і на сьогодні міжнародне право не має жодного впливу на перебіг подій у цих анклавах, визнає в коментарі «Главреду» Огризко.

«Оновлена Європа» проти «старої Росії»-2017

Експерт Інституту світової політики Сергій Солодкий вважає, що спілкуватися з керівниками Росії українцям надалі варто через міжнародних посередників, за їхньої безпосередньої участі. Російські ж лідери, зокрема президент Володимир Путін, задля збереження свого впливу на Україну спробують домовлятися з міжнародними гравцями, серед яких – і лідери Євросоюзу. При цьому навряд чи Путіну вдасться вийти на якісь вирішальні домовленості, зазначає експерт.

Сергій Солодкий
Сергій Солодкий

Володимир Путін буде вичікувати на результати виборів у Франції та Німеччині, щоб вступити у відповідні діалоги з новими керівниками, якщо будуть нові
Сергій Солодкий

«Володимир Путін буде вичікувати на результати виборів у Франції та Німеччині, щоб вступити у відповідні діалоги з новими керівниками, якщо будуть нові. Але доки у Путіна буде надія з кимось домовитись, доти він не поспішатиме вдаватись до якихось різких кроків щодо України. І це стосується як розв’язання масштабної агресії проти України, так і питання врегулювання нинішнього конфлікту», – каже Солодкий Радіо Свобода.

Вся історія українсько-російських стосунків від часу Російської імперії і аж до нинішньої гібридної війни Росії проти України свідчить, що Кремль намагався знищити українську державність. Україні ж час переходити від «дій жертви» до дій держави, яка відновила державність і наразі долає залежність від Росії, і то ціною тисяч життів. Вкрай важливо, окрім політичних та військових дій проти Росії, зменшувати вплив і залежність країни від Москви в економіці та у гуманітарній сфері. Таку думку в інтерв’ю Радіо Свобода висловив історик і політолог Олександр Палій.

Олександр Палій
Олександр Палій

Ми все ще торгуємо з нею на 8 відсотків нашого експорту, який іде до Росії. На порядку денному – завдання скорочувати без шкоди для економіки цю частку. Ми перебуваємо у такому стані, що чим менше у нас взаємодія з росіянами, тим краще для України
Олександр Палій

«Я не думаю, що зараз перед Україною стоїть питання відновлення контактів з Росією. Ми все ще торгуємо з нею на 8 відсотків нашого експорту, який іде до Росії. Навпаки, на порядку денному – завдання скорочувати без шкоди для економіки цю частку. На сьогодні ми перебуваємо у такому стані, що чим менше у нас взаємодія з росіянами, тим краще для України. Зрештою, і самі росіяни розглядають якусь нормальну співпрацю з Україною як загрозу, тобто, російське керівництво розглядає якісь людські контакти з Україною як загрозу. Для цього Москва і ліпить образ ворога з України», – стверджує експерт.

Соціологи підтверджують, що стосунки між українцями та росіянами погіршуються, хоча при цьому саме росіяни у своїй більшості негативно ставляться до українців: таких, за даними опитувань, понад 40 відсотків. Серед громадян України понад 60 відсотків добре ставляться до громадян Росії. Проте до керівництва Росії добре ставляться лише 8 відсотків українців, зазначають у Київському міжнародному інституті соціології.

Потепління взаємин між двома сусідніми народами варто очікувати не раніше, ніж після виведення Росією своїх військ з тимчасово непідконтрольної Україні частини Донбасу та після повернення анексованого Криму, визнають фахівці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG