Доступність посилання

ТОП новини

«Кількість «хотєлок» і «відкатів» мінімальна» – Милованов про держбюджет 2017


Коли б не починали обговорювати бюджет – ухвалюють його вже «традиційно», третій рік поспіль, уночі. Цьогоріч процес обговорення бюджету на 2017 рік розпочався ще три з половиною місяці тому, голосування ж завершилося о п’ятій ранку 21 грудня. Позитивний висновок Бюджетного комітету та остаточні зведені цифри надійшли до парламенту лише о 4-й ранку. До цього законотворці повинні були проголосувати зміни до Бюджетного та Податкового кодексів і розглянути низку важливих поправок до них. Радіо Свобода поцікавилося в експертів, чи можна назвати кошторис 2017 року збалансованим та як він позначиться на житті українців.

Голова центру політичних студій та аналітики «Ейдос» Віктор Таран сказав, що процедура ухвалення бюджету відбулася на безпрецедентно високому рівні. На його думку, єдиним негативним моментом була остання ніч, коли депутати намагалися швидше проголосувати і піти у відпустку.

Вперше, починаючи із 2009 року, бюджет був внесений 15 вересня, і він, на відміну від попередніх урядів, не був відкликаний, і з ним почали працювати із 15 вересня
Віктор Таран

«Вперше, починаючи із 2009 року, бюджет був внесений 15 вересня, і він, на відміну від попередніх урядів, не був відкликаний, і з ним почали працювати із 15 вересня – і комітет, і депутати, й експертне середовище. В жовтні він був ухвалений у першому читанні, в листопаді в другому читанні, далі підготовлений до фінального голосування», – зазначає Таран.

У коментарі Радіо Свобода експерт також зазначив, що бюджет був побудований на реалістичній дохідній базі та видатках. За його словами, уряд не почав брати зовнішніх запозичень для фінансування «інституціонального популізму», олігархічних забаганок чи необґрунтованих пільг.

Як зазначив у Facebook фінансовий аналітик компанії Dragon Capital Сергій Фурса, дефіцит бюджету на рівні 3% є абсолютно «здоровим».

Цей бюджет менше послужить інтересам окремих гравців, ніж попередні – Милованов

А от виконавчий директор Центру економічної стратегії Гліб Вишлінський вважає, що через узгодження деталей бюджету в останній момент та нічне голосування більшість депутатів були «машинками для голосування», а експерти на даному етапі не можуть оцінити збалансованість бюджету і якість видатків.

«На мою думку, свідомо робиться саме такий механізм ухвалення бюджету для того, щоб була можливість ухвалити рішення, які в умовах нормального, спокійного обговорення було б ухвалити неможливо. Це, наприклад, створення експортно-кредитного агентства, яке активно лобіювала Радикальна партія. Другий приклад – це питання щодо ренти на видобування газу», – зауважив Гліб Вишлінський.

Натомість президент Київської школи економіки і доцент економіки у Пітсбурзькому університеті Тимофій Милованов вважає, що цей бюджет менше послужить задоволенню інтересів окремих гравців, ніж попередні. Він також сказав, що зниження рентної плати за видобування корисних копалин допоможе Україні підтримати свою енергетичну незалежність.

Кількість «хотєлок» і «відкатів» мінімальна, пристойна. Навіть ці «хотєлки» більше в американському стилі корупції: коли це більше йде до виборців
Тимофій Милованов

«Кількість «хотєлок» і «відкатів» мінімальна, пристойна, – каже Милованов. – Навіть ці «хотєлки» більше в американському стилі корупції: коли це більше йде до виборців – зарплати підняти чи дороги побудувати – і менш до того, що комусь конкретно в кишеню».

На думку фінансового експерта Еріка Наймана, зріст мінімальної зарплати до 3200 гривень може вдарити по малому бізнесу, тоді як підвищення для бюджетників можуть виявитися не дуже відчутними. Милованов назвав такий розмір «мінімалки» прикладом непродуманих рішень.

​На думку Гліба Вишлінського, підвищення акцизів на алкоголь і тютюн допоможе підвищити рівень доходів до українського бюджету, а от зріст пенсій не буде відчутним внаслідок інфляції. На думку ж Віктора Тарана, стабілізувати пенсійний фонд допоможе зниження пенсій колишнім високопосадовцям.

  • Зображення 16x9

    Вікторія Жуган

    Стипендіатка Радіо Свобода 2016-2017. Нині вивчає розслідувальну журналістику в  Гетеборзькому університеті завдяки стипендії Шведського інституту. Раніше навчалася та працювала у Польщі та США

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG