Доступність посилання

ТОП новини

Охендовський у суді: «чорна каса» Партії регіонів і «велике триметрове ніщо»


Михайло Охендовський
Михайло Охендовський

Київ – Солом’янський районний суд Києва 21 грудня залишив на посаді та відпустив під особисте зобов’язання голову Центральної виборчої комісії Михайла Охендовського, якого звинувачують в отриманні хабаря із так званої «чорної каси» Партії регіонів. Намір оскаржувати це рішення щодо запобіжного заходу висловили і прокурори, і адвокати підозрюваного. Обвинувачення клопотало про заставу для чиновника у розмірі 1 мільйон 291 тисячу гривень. Сам Охендовський заявив, що приховувати йому нічого і тікати він нікуди не збирається.

Я обов’язково братиму участь у всіх слідчих діях – Охендовський (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:20 0:00

Голова ЦВК Михайло Охендовський прийшов на суд із охороною і чотирма адвокатами. Заявив, що тікати нікуди не збирається, а слідство у його справі із самого початку велося «з обвинувальним ухилом».

«Обшук був проведений у ніч після пред’явлення мені підозри після 22:00 у мене вдома. І фактично я можу сказати, не розкриваючи таємниць слідства, що під час обшуку було вилучено велике трьохметрове ніщо», – сказав чиновник.

Охендовського підозрюють у тому, що він отримав із тіньової каси Партії регіонів десятки тисяч доларів, і у 2012 році їздив на ці гроші у відрядження, виконуючи неофіційні доручення тодішнього керівництва держави. Обвинувачення просило призначити заставу для чиновника у майже 1 мільйон 300 тисяч гривень, зобов’язати його здати закордонний паспорт і заборонити залишати місце проживання без дозволу слідчого.

Охендовський неодноразово покидав територію України, має сталі тривалі зв’язки як за кордоном, так і в межах України. Він може переховуватись від слідства
Володимир Кривенко

Прокурор у цій справі, заступник керівника САП Володимир Кривенко зауважив: «Встановлено, що Михайло Володимирович Охендовський неодноразово покидав територію України, має сталі тривалі зв’язки як за кордоном, так і в межах України. У зв’язку з цим в органів досудового слідства та державного обвинувачення існує обґрунтована підозра, що у випадку притягнення його до кримінальної відповідальності, він може у подальшому переховуватись від слідства та може просити про отримання політичного притулку у сусідніх нам державах».

«Я хочу спитати у детективів: де гроші?»

Адвокати, однак, наполягали: Михайло Охендовський всіляко співпрацює зі слідством і не планує тікати з країни.

«Уся ця підозра викладена на припущеннях, плітках, чутках, будь-чому, але не на доказах, які мають правове значення, чому має надаватися оцінка в суді», – зазначила під час засідання представниця сторони захисту Світлана Байдан.

Ще один адвокат Охендовського Андрій Смирнов, тим часом, висловив сумнів у самій наявності «чорної каси» Партії регіонів, із якої, за версією слідства, його підзахисному передавались кошти.

Я хочу спитати у детективів: де суб’єкт давання хабаря?
Андрій Смирнов

«Я хочу спитати у детективів: де гроші? Я хочу спитати у детективів: де суб’єкт давання хабаря? Їх немає», – звернувся він до обвинувачення.

Щодня ми встановлюємо нові епізоди справи щодо «чорної бухгалтерії» – Кривенко

Врешті суддя ухвалив рішення відпустити чиновника під особисте зобов’язання: зокрема, Охендовському тепер заборонено залишати населений пункт, де він живе, без дозволу детектива. І захист, і обвинувачення заявили, що задоволені таким рішенням частково, і висловили попередній намір оскаржувати його.​

У цей же день розглянули ще одне клопотання – про відсторонення Михайла Охендовського з посади голови ЦВК, однак суд його відхилив.

Що ж до подальшого слідства у справі «чорної бухгалтерії» регіоналів, Володимир Кривенко зазначив, що вже запланований план слідчих дій на наступні два місяці.

«Щодня ми встановлюємо нових осіб, нові епізоди, нові елементи, і щодня збільшується коло осіб, яких ми встановлюємо, яких ми допитуємо», – розповів прокурор.

Керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький повідомив, що підписав письмове повідомлення про підозру Михайлу Охендовському у справі про так звану «чорну бухгалтерію» 13 грудня. Цього ж дня у приміщенні ЦВК було проведено обшук, під час якого нічого не вилучили.

  • Зображення 16x9

    Анастасія Москвичова

    Із Радіо Свобода – з 2011 року, з 2013-го до 2020-го – як штатна мультиплатформна журналістка. Спеціалізуюся на соціальній тематиці. Створювала і вела радіопрограму «Право на дію» про права людини та громадський активізм (у 2016–2018 роках), що виходила на «Ера FM».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG