Доступність посилання

ТОП новини

Львівські незрячі бандуристи чотири місяці не отримують зарплати


Капела «Карпати» 4 місяці без зарплати
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:30 0:00

Львів – Чотири місяці не отримують зарплату бандуристи чоловічої капели «Карпати» Українського товариства сліпих. 65% цього колективу – незрячі люди і це унікальний колектив. Попри затримку з виплатою зарплати, щодня капела проводить репетиції і постійно концертує, пропагуючи кобзарське мистецтво. Незрячі бандуристи стали заручниками непорозуміння між Мінсоцполітики і УТОС.

Василь Надич показує найстаршу бандуру в колективі. Отримав її у 70-х, коли прийшов у «Карпати», відтоді з цим музичним інструментом нерозлучний і важко собі уявляє життя без репетицій п’ять разів на тиждень і концертів. Для нього участь у капелі – душевна реабілітація.

Зараз мене тримає надія, що може буде зарплата
Василь Надич

«Я маю роботу, почуваюсь рівноправним громадянином. Зараз мене тримає надія, що може буде зарплата», – каже незрячий чоловік.

Доводиться економити на всьому
Петро Герасіка

«Це досить складно і доводиться економити на всьому, як виходити у цій ситуації», – продовжує незрячий бандурист Петро Герасіка, який живе на 1247 гривень на місяць соціальної допомоги.

Його колега Андрій Станько, батько двох дітей – півтора і п’яти років, розповів, що його родина живе на соціальну допомогу, яку він отримує з інвалідності, а це трішки більше тисячі гривень, і гроші, які держава виплачує на дитину – ще 860. Тобто, 2 тисячі гривень на родину з чотирьох осіб.

Торік теж була затримка, але не так довго
Андрій Станько

«Я використовую у борг ще кредитну картку, бо просто вижити неможливо. Жінка не працює, вона доглядає за дітьми. Кожен виходить із власних можливостей, комусь батьки допомагають. Наша зарплата тут, у капелі, 3200 гривень, але чотири місяці вже не виплачують. Торік теж була затримка, але не так довго», – розповів незрячий учасник капели «Карпати».

Заборгованість через непорозуміння

У чоловічій капелі бандуристів «Карпати», яка існує понад 60 років як реабілітація інвалідів із вадами зору, працює 28 осіб. Колектив як громадська організація існує з початку 90-х, а фінансується через Міністерство соціальної політики згідно з програмою «Фінансова підтримка громадських організацій інвалідів». Гроші спершу надходять на УТОС, а звідти перераховуються на громадську організацію.

Керівник Львівської обласної організації УТОС Любов Кукуруза пояснила Радіо Свобода, що зарплату з грудня не отримують не лише незрячі бандуристи, а й усі працівники УТОС Львівщини, а їх близько 30. За її словами, лише днями у всіх міністерських кабінетах нарешті підписаний паспорт бюджетної програми на цей рік. А причиною зволікання стало те, що Міністерство соціальної політики і УТОС не могли дійти згоди щодо переліку професій працівників підприємств і організацій товариства сліпих, яким держава виплачуватиме зарплату.

Кошти були виділені і надійшли на рахунок Фонду соцзахисту
Любов Кукуруза

«У цьому році кошти були виділені і надійшли на рахунок Фонду соцзахисту, але нам сказано було, що поки не буде перелік професій затверджений, доти не буде фінансування. Цей перелік вже підписаний 15 лютого, але він довго візувався, бо УТОС відстоював свою позицію перед міністерством і це все зволікалось», – зауважила Любов Кукуруза.

Список професій, під які держава гарантує виплати, спільно опрацьовувався Мінсоцполітики і УТОС, і це в міністерстві підтвердили Радіо Свобода, але, на думку урядовців, зволікав із затвердженням УТОС. Відповідно, і стався прикрий випадок із затриманням зарплати, зокрема незрячим бандуристам.

Заступник міністра Наталія Федорович наголосила, що сформувати такий список професій було необхідно, щоб здорові люди не паразитували на тих, хто з вадами здоров’я.

Не може бути так, що більше у переліку професій тих людей, які обслуговують, аніж тих, кого реабілітують
Наталія Федорович

«24 мільйони гривень цього року перерахувала УТОС держава на громадські організації. Це дуже велика сума. В УТОС 1200 працівників, з інвалідністю – 55%. Кошти розподіляє правління, яке складається з керівників підприємств. А ще держава надає численні пільги. Перелік професій мав бути визначений, це вперше зроблено. Бо не може бути так, що більше у переліку професій тих людей, які обслуговують, аніж тих, кого реабілітують. Спільно ми визначили остаточний перелік професій і УТОС 10 лютого нам надав список і ми одразу підписали», – зауважила Наталія Федорович.

До місяця капела бандуристів мала б отримати заборговану зарплату, оскільки на сьогодні всі документи завізовані в міністерських кабінетах.

Сліпі бандуристи творять мистецтво, дарують його людям і водночас самі одужують у звуках своїх бандур. Вони не бачать світ, але дуже тонко його відчувають. А їхня капела потребує бодай якоїсь меценатської підтримки.

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG