Доступність посилання

ТОП новини

«Коклюшу повно. Епідемія дифтерії можлива в будь-який момент» – Комаровський про важливість вакцинації


У 2016 році, за статистикою МОЗ, в Україні було зафіксовано понад 3 тисячі випадків захворювання на кашлюк (коклюш), що на 30% більше за дані попереднього року. Крім того, семеро невакцинованих дітей у Дніпропетровській області померли від цієї недуги. Крім того, лікарі кажуть, що в будь-який момент може бути епідемія дифтерії, у 2016 році було, за даними МОЗ, 4 спорадичних випадки захворювань. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, охоплення вакцинами в Україні є найнижчим у Європі. Медики закликають батьків вакцинувати своїх дітей. До осені минулого року в Україні впродовж 2 років взагалі не було вакцини від цих недуг. Наразі вона є – індійська вакцина АКДП (кашлюк-дифтерія-правець) виробництва Serum Institute of India. Однак щойно вона з’явилася, на форумах почали критикувати її через реакції після щеплення. До того ж, Радіо Свобода знайшло маму, яку і зараз відмовляють від щеплення дитини саме індійською вакциною. Фахівці наголошують, що наявна в Україні вакцина АКДП якісна, пре-кваліфікована ВООЗ, і розповіли, чому виникли «плітки і розмови».

Дворічна донька Софії, яка не була вакцинована, перехворіла на кашлюк (коклюш) восени 2016 року.

«Ми відтермінували це щеплення, планували його зробити трішечки пізніше. Але вона захворіла. Ми з’ясували, що це коклюш тільки майже через місяць. А протягом всього цього часу дитина страждала від того, що по ночах прокидалася від задушливого кашлю. Лікар пояснила, що особливих ліків від цього немає, можна просто полегшити симптоми тим, що пити спеціальний сироп відхаркувальний і дихати вологим повітрям, на дворі біля водойм перебувати, провітрювати кімнату. Дитина моя вже не кашляє. Майже 2 місяці вона кашляла. Кашель був дуже важкий саме вночі. Вона прокидалася, задихалася», – пояснює вона.

Кашлюком можна хворіти кілька разів. Тому Софія, яка сама в дитинстві перехворіла на цю недугу, планує щепити свою дитину, щоб недуга не повернулася.

«Ми чекаємо на вакцину, не індійську, а іншого виробника, західного. Наша педіатр категорично проти індійських вакцин, російських вакцин, вона нам завжди рекомендує вакцини західного виробництва, тому що вона вважає їх набагато якіснішими і безпечнішими для дитини, ніж інші», – каже мама.

«Пентаским», «Інфанрікс» та індійська вакцина АКДП

Не лише Софія, багато батьків чекають на «Пентаским», «Інфарікс», які були в Україні раніше і не хочуть вакцинуватися наявним індійським препаратом.

Радити батькам шукати іншу вакцину – це не є правильно, оскільки батьки її просто не знайдуть
Марія Буртик

«Зараз «Інфанриксу» в країні нема. «Пентаксиму» якісь малюсінькі залишки. І тому радити батькам шукати іншу вакцину – це не є правильно, оскільки батьки її просто не знайдуть», – говорить практикуючий лікар, завідувач лабораторії сімейної медицини у Коломиї Івано-Франківської області Марія Буртик.

Крім того, вакцина індійська АКДП – нині єдина безкоштовна, «за гроші можна добути «Пентаксим», – написав у відповіді Радіо Свобода дитячий лікар Євген Комаровський.

«Пентаским», «Інфарікс» містять ацелюлярну кашлюкову вакцину, а індійська вакцина – вбиті цільноклітинні бактерії кашлюку (анатоксини правця і дифтерії однакові)

Марія Буртик (Фото: Facebook)
Марія Буртик (Фото: Facebook)

«В цільноклітинній вакцині сильніший антиген, ніж в ацелюлярній, він викликає сильнішу імунну відповідь, і тому і реакція на введення саме цієї вакцини більше виражене», – пояснює Марія Буртик.

Вакцина АКДП виробництва Serum Institute of India – «звичайнісінька цільноклітинна вакцина», наголосив Комаровський.

Якщо в країні вакцинованими є понад 95% населення, цілком припустимо використовувати ацелюлярні вакцини. Але в наших нинішніх реаліях – тільки цільноклітинні
Євген Комаровський

«Цільноклітинна вакцина дає більш високий рівень імунного захисту, але частіше дає реакції. Якщо в країні вакцинованими є понад 95% населення, цілком припустимо використовувати ацелюлярні вакцини. Але в наших нинішніх реаліях – тільки цільноклітинні», – додав він.

МОЗ пояснило, чому закупили саме індійську вакцину

Вакцина від кашлюку, дифтерії та правця в Україні з’явилася приблизно півроку тому (у жовтні 2016-го), є безкоштовною і доступною у медичних закладах по всій країні, до цього впродовж 2 років не було взагалі ніякої вакцини проти цих недуг, розповідають медики.

Міністерство охорони здоров’я у відповіді на запит Радіо Свобода пояснило, що обрало для закупівлі вакцину АКДП виробництва Serum Institute of India з кількох причин.

«По-перше, ця вакцина дає більш сильний та стійкий імунітет. Наразі в Україні є дуже низький рівень охоплення вакцинацією у різних вікових групах, тобто є велика кількість невакцинованих дітей різного віку через нестачу вакцин протягом минулих років. А також спостерігаються спалахи кашлюка, наприклад, минулого року у Дніпропетровській області від кашлюка померло семеро невакцинованих дітей. В Україні тільки за минулий рік на 30% збільшився рівень захворюваності на кашлюк. Також минулого року було декілька випадків правця у невакцинованих дітей. По-друге, комбінована вакцина з ацелюлярним кашлюковим компонентом є наразі дефіцитом на глобальному ринку, мінімум до кінця 2018/2019 року, та наразі не є доступною для покриття потреб національної програми імунізації», – йдеться у відповіді міністерства.

Коклюшу повно. Поодинокі випадки правця і дифтерії є. Епідемія дифтерії можлива в будь-який момент
Євген Комаровський

«Коклюшу повно, він уміло ховається під помилковими діагнозами. Поодинокі випадки правця і дифтерії є. Епідемія дифтерії можлива в будь-який момент», – наголошує Комаровський.

В Україні у 2016 році було зафіксовано 3132 хворих на кашлюк, у 2015 році – 2426. Таку інформацію надав державний заклад «Український центр з контролю та моніторингу захворювань МОЗ України», поінформувало Міністерство охорони здоров’я Радіо Свобода.

Крім того, інформує МОЗ, у 2016 році в Україні зберігалася стабільна епідемічна ситуація з дифтерії, зареєстровано чотири спорадичних випадки захворювань. У 2015 році зареєстровано два випадки цього захворювання.

Вакцини, придбані Міністерством охорони здоров’я через ЮНІСЕФ та ПРООН, є пре-кваліфікованими Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ). Це означає, що, незалежно від країни походження, вони повністю відповідають найвищим міжнародним стандартам якості. Вони є безпечними та ефективними, запевняють у МОЗ.

«Знаю про безліч місцевих реакцій. Про реальні ускладнення не знаю»

Негативні відгуки батьків на форумах з’явилися відразу ж після початку введення індійської вакцини АКДП восени:

– Жахливі ускладнення, дитина не могла ходити, температура, опік і почервоніння місця уколу.

– Своїй дитині це щеплення не робила. Оскільки багато хороших знайомих робили своїм діткам АКДС виробництва Індії. І всі дітки перенесли її дуже погано. Через 2 години у дитини (3 роки) піднялася температура 38,9. Дитина стала дуже примхливою, дуже сильно плакала. Ніжка, в яку робили укол, почервоніла і опухла. Дитинка не могла стати на ніжку. Такий стан дитини тривав 3 дні. Потім нібито все налагодилося. Так ось, я вирішила не ризикувати здоров’ям своєї дитини, а почекати іншу партію або ж буду купувати сама якісну вакцину.

– Остаточно я відмовилася від думки про «безкоштовний сир» після дзвінка знайомої, у дитини якої після другого щеплення почалися незрозумілі судоми на ніжках. Я ж начиталася жахливих відгуків в інтернеті. Я не захотіла ризикувати здоров’ям своєї дитини, заощадивши на вакцині.

– Багато хто боїться важкої реакції на щеплення і відмовляються.

Євген Комаровський (Фото: Facebook)
Євген Комаровський (Фото: Facebook)

Знаю про безліч місцевих реакцій, які трактуються і батьками, і лікарями як ускладнення. Про реальні ускладнення не знаю
Євген Комаровський

Євген Комаровський зазначає, що потрібно розуміти різницю між реакціями та ускладненнями: «Знаю про безліч місцевих реакцій, які трактуються і батьками, і лікарями як ускладнення. Про реальні ускладнення не знаю».

Практикуючий лікар з Івано-Франківщини Марія Буртик теж говорить, що були випадки місцевих реакцій у вигляді почервоніння, набряку та ущільнення в місці введення, «мами жалілися, що дитинка не може стати на ніжку, буквально через день-два це все минало абсолютно безслідно», та підвищення температури до 38,5. «Ми радили дати дитині ібупрофен або парацетамол, і температура на другу добу вже зникала», – зауважує лікар.

Вакцини можуть викликати реакції: наприклад, підвищення температури тіла, больові відчуття або набряки у місці ін’єкції. Як правило, такі помірні реакції проходять за декілька днів, інформують у МОЗ.

Важливо, щоб лікарі та медсестри пояснювали батькам, як поводитися з дитиною у разі виникнення таких реакцій, та відповідали на всі запитання батьків щодо усієї вакцини, наголошують фахівці.

Якщо температура тіла дитини зростає до 38°C і вище, батьки можуть дати їй парацетамол для її зниження. Якщо дитина має будь-які симптоми, які викликають занепокоєння, батькам варто звернутися за консультацією до педіатра або сімейного лікаря.

«Реакції, про які кажуть батьки (набряк; висока температура), характерні для дітей після року. Оскільки багато дітей не були вакциновані у попередні роки, зараз їм понад рік, тому на вакцину АКДП, яка містить так звану інактивовану бактерію коклюшу, реакції виникають частіше. Якщо дітей вакцинують у 2,3,4 місяці – реакції на індійську АКДП, як правило, немає», – сказав головний імунолог Києва Федір Лапій у коментарі Short.media.

Федір Лапій
Федір Лапій

Серйозні реакції на вакцини зустрічаються вкрай рідко. Ризик серйозних ускладнень від захворювання, яке можна попередити вакцинацією, є набагато вищим, ніж ризик виникнення серйозної реакції від щеплення, зазначають фахівці.

«Ми всі на ній виросли»

У МОЗ пояснюють, що цільноклітинна вакцина використовується в Україні понад 50 років.

Цільноклітинну вакцину АКДП вводили багатьом поколінням. Ми всі на ній виросли. У нас були так само реакції. Єдине, що нам її вводили в сідничку. А тепер маленьким дітям ми вводимо в ніжку, а великим дітям в ручку
Марія Буртик

«Цільноклітинну вакцину АКДП вводили протягом багатьох-багатьох років багатьом поколінням. Ми всі на ній виросли. У нас були так само реакції. Єдине, що нам її вводили в сідничку. А тепер маленьким дітям ми вводимо в ніжку, а великим дітям в ручку», – додає Марія Буртик.

Коли починаються маніпуляції, що «купили індійські вакцини» – це мене реально смішить, тому що Serum Institute постачає вакцини в 140 країн світу – це майже всі країни світу
Олександра Устинова

«Коли починаються маніпуляції, що «купили індійські вакцини» – це мене реально смішить, тому що Serum Institute постачає вакцини в 140 країн світу – це майже всі країни світу. І коли говорять, що «нас чимось труять» – це маячня», – наголошує експерт «Центру протидії корупції» Олександра Устинова.

«Serum Institute – це один із найпотужніших виробників у світі, що стосується вакцин. І вакцина має GMP стандарт – стандарт належної виробничої практики, тому говорити про її низьку якість – це взагалі неправильно. Ця вакцина застосовується в різних країнах світу. І виробник є дуже потужний, має великий обсяг виробництва і багато замовників цієї вакцини», – додає Буртик.

Батьки мають право вимагати сертифікат якості вакцини. Він має бути в кожному кабінеті щеплень.

«Вакцинація – це захист»

«Лише вакцинація ефективно захищає від важких наслідків інфекційних захворювань, іншого дієвого захисту не існує», – зазначила виконувач обов’язків міністра охорони здоров’я Уляна Супрун.

Відповідно до українського календаря щеплень, вакцина АКДП має бути введена 4 рази – в 2 місяці, 4 місяці, 6 місяців і 18місяців.

«В 6 років щеплення уже робляться вакциною АДП, яка не містить кашлюкового компоненту, а потім АДП-М – це вакцина від дифтерії і правця, де дифтерійного компоненту менше, ніж ми даємо діям. І дорослі щеплюються такою вакциною», – пояснила Буртик.

До та після вакцинації. Що варто знати батькам?

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, охоплення вакцинами в Україні є найнижчим в Європі. Станом на 2016 рік в Україні було вакциновано лише 46% дітей при потребі в 95%.

Нині в Україні триває глобальний Тиждень імунізації.

  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG