Доступність посилання

ТОП новини

Не може бути керівником США цар – Огризко про 100 днів президентства Трампа


Дональд Трамп – перші 100 днів на посаді президента США
Дональд Трамп – перші 100 днів на посаді президента США

29 квітня минає 100 днів відтоді, як Дональд Трамп обійняв посаду 45-го президента Сполучених Штатів Америки. На думку частини експертів, за цей час так і не стала зрозумілою стратегія цієї адміністрації США щодо України і Росії. Натомість інші фахівці відзначають еволюцію Трампа від кандидата у президенти до господаря Білого дому. На їхню думку, ця еволюція не може тішити Володимира Путіна. І це додає Україні оптимізму, кажуть експерти.

І через сто днів президентства Дональда Трампа не видно, як саме ця адміністрація США співпрацюватиме з Україною, а головне – якою є стратегія Вашингтона стосовно Росії й війни на сході України. Це зазначив Радіо Свобода колишній міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко.

Костянтин Грищенко
Костянтин Грищенко

Чіткої стратегії щодо України і конфлікту, який існує на сході, поки що не вироблено
Костянтин Грищенко

«Чіткої стратегії щодо України і конфлікту, який існує на сході, припинення військових дій і повернення контролю з боку України на свої території, цієї стратегії поки що не вироблено», – вважає Костянтин Грищенко.

Бризки шампанського, які лилися у владних кабінетах Росії після звістки про перемогу Дональда Трампа на виборах у США, виявилися завчасними. Це констатував Радіо Свобода інший екс-міністр закордонних справ України Володимир Огризко. Господар Білого дому – не господар Кремля, він – президент демократичної держави.

Володимир Огризко
Володимир Огризко

Бачимо еволюцію Трампа
Володимир Огризко

«Бачимо еволюцію Трампа від заяв про застарілість НАТО, непотрібність Євросоюзу, про великого друга Росію. І що ми маємо через 100 днів? Абсолютно інші підходи, які є реалістичними і про які експерти, які трішечки розуміються на механіці ухвалення зовнішньополітичних рішень у США, говорили відразу. Не може бути у США цар, який виходячи з того, з якої ноги він устав вранці, керує країною. Тут – інший випадок, у США – демократичний спосіб керівництва», – зауважив Володимир Огризко.

«Трамп зіграв у відкриту»

Президент Дональд Трамп у перші сто днів свого президенства зміг те, що слабко вдавалося протягом кількох років його попередникові Бараку Обамі – продемонструвати блеф російського лідера Володимира Путіна на міжнародній арені та його нікчемність у порівнянні зі США. Це констатують деякі оглядачі. До удару США по авіабазі Башара Асада міжнародна спільнота могла хіба що висловлювати десятки занепокоєнь, стурбованостей діями Росії у Сирії або в Україні.

Пуск ракет з американського есмінця USS Porter по авіабазі в Сирії, Середземне море, 7 квітня 2017 року
Пуск ракет з американського есмінця USS Porter по авіабазі в Сирії, Середземне море, 7 квітня 2017 року

А після удару по авіабазі Асада все розвернулося на 180 градусів: Путін, звісно, не міг застосувати розташовані у Сирії російські ракети проти американських «томагавків». Він може тепер хіба що видавати жарти про «дівчат, яким нудно» із «Дванадцяти стільців» Ільфа та Петрова, або висловлювати порожні погрози, як зауважує Радіо Свобода російський політичний експерт Дмитро Орєшкін.

Дмитро Орєшкін
Дмитро Орєшкін

Їм (російському керівництву) залишається єдиний варіант дій – рвати на грудях сорочку і кричати: «сейчас всем пасть порву!»
Дмитро Орєшкін

«Трамп зіграв у відкриту. Зламав цю ситуацію і відповідно їм (російському керівництву – ред.) залишається єдиний варіант дій – рвати на грудях сорочку і кричати: «сейчас всем пасть порву!» Але всі розуміють, що пащу порвати слабо», – стверджує Дмитро Орєшкін.

А щодо співпраці адміністрації Дональда Трампа з керівництвом України ситуація розвивається як належить, вважає Володимир Огризко. На його думку, це стосується також майбутньої зустрічі Дональда Трампа і президента Петра Порошенка. Не лише Північна Корея, Сирія, а й Україна є серед пріоритетів США, наголошує Володимир Огризко.

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG