Доступність посилання

ТОП новини

Про всеукраїнський конкурс плакатів “Мова – твого життя основа”.


Тарас Марусик

Київ, 5 травня 2005 - Молодий львівський мовознавець Ірина Фаріон була ініціатором конкурсу плакатів “Мова - твого життя основа”, який проводиться серед місцевих студентів. Цього року вперше конкурс одержав статус всеукраїнського й охопив не лише студентські роботи, але й шкільні.

Тарас Марусик

Ведучи мову про започаткований у Львові в 1998-му році конкурс плакатів “Мова – твого життя основа”, спочатку серед студентів Львівського політехнічного інституту, а відтак серед студентів інших вузів, неможливо не згадати про Ірину Фаріон. Вона лауреат цьогорічної премії імени Олекси Гірника, кандидат філологічних наук, доцент кафедри української мови Національного університету “Львівська політехніка”. Попри свій молодий вік, написала дві книжки, і в тому числі працю, що викликала великий резонанс серед фахівців і громадськости: “Правопис – корсет мови? Український правопис як культурно-політичний вибір”.

Ірина Фаріон безкомпромісна в судженнях і діях, про що свідчить, наприклад, її недавній відкритий лист Вікторові Ющенку. Але не тільки. Минулого року прокуратура навіть порушила кримінальну справу проти неї за один зі студентських плакатів, на якому був напис “Не знаєш, не розумієш, не шануєш” і стрілка в бік Москви.

Я запитав Ірину Фаріон, чи означає проведення цього конкурсу вперше у всеукраїнському масштабі те, що він переріс короткі штанці Львова?

Ірина Фаріон

Так, переріс короткі штанці Львова. Але я думаю, чи цей конкурс доріс до усвідомлення того, що таке мова, бо ці 260 робіт, які я сьогодні переглянула, все-таки демонструють світогляд нашого суспільства, світогляд доволі підлітковий, себто мова солов’їна, мова кольорова, мова барвиста.

Лише подекуди можна потрапити на роботи, які свідчать про мову як засіб самоідентифікації, як категорію світоглядну, як категорію унезалежнення від світу і як той духовний засіб, який робить тебе неповторним, і, найважливіше, мова як духовна зброя.

Таких робіт є мало, але такі роботи є, і це вселяє надію. Хоча загальна картина викликає неособливе захоплення. Але найважливіше те, що ми змусили на цю тему думати.

Тарас Марусик

Географія поданих на конкурс робіт від Львова до Сіверськодонецька.

Ірина Фаріон

До речі, одна із найцікавіших робіт прийшла до нас саме із Сіверськодонецька, оскільки гасло цієї роботи “Без мови Україна Укрруїна”. Мабуть, я не зможу змалювати цієї роботи, це треба бачити.

Багато робіт маємо із Сумщини. Просто вибух робіт дуже різноспектрових з Тернопільщини, Франківщини, з Запоріжжя, з Одещини... Тобто, Україна представлена барвисто.

Тарас Марусик

До сказаного львівським мовознавцем Іриною Фаріон залишається додати, що всеукраїнський конкурс плакатів “Мова – твого життя основа” проходить під егідою міжнародної громадської організації “Конгрес захисту української мови”.

Спочатку планували відкрити виставку відібраних робіт і нагородити переможців у середині травня в Будинку вчителя. Пізніше змінили дату і місце: церемонія нагородження відбудеться 23-го травня під Києвом, в селі Щасливому Бориспільського району. “Конгрес захисту української мови” планує видати найкращі плакати. Того ж дня в місцевій середній школі відкриють “Світлицю рідного слова”.
XS
SM
MD
LG