Доступність посилання

ТОП новини

Радіо Свобода Daily: Насіров завдяки дзюдо втече з країни?


Політична карикатура
Політична карикатура

Доброго ранку!

Один допит за два місяці і браслет «в інтимній зоні»

Солом’янський суд Києва продовжив запобіжний захід відстороненому голові Державної фіскальної служби України Роману Насірову ще на два місяці, до 26 червня. Згідно з рішенням, Насіров не має права залишати країну, а його паспорти для виїзду за кордон мають зберігатися в міграційній службі. Він також має носити електронний браслет, який під час перерви в суді Насіров відмовився показати журналістам, заявивши, що носить його «в інтимній зоні».

Крім цього, як відомо, Романа Насірова обрали президентом Федерації дзюдо України. Прокуратура напряму пов’язує це із ризиками виїзду за кордон. «Це може бути використано як можливість обґрунтувати виїзди за кордон. Є міжнародні змагання. Як керівник федерації, він має право проситися. Але чи повернеться він і чи буде далі керівником? На ці питання ми відповіді навряд чи отримаємо», – зазначив прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Роман Симків.

Воду вслід за електроенергією

Київ днями вимкнув подачу електроенергії на непідконтрольну частину Луганської області. Не виключається зараз і припинення подачі електроенергії і на окуповану частину Донеччини. А міністр енергетики України Ігор Насалик заговорив про можливе припинення водопостачання. Зараз електроенергію до окремих районів Луганської області постачає Росія. Московська газета «Комерсант» повідомила, що витрати на це будуть покладені на російських споживачів електроенергії.

Секрети нового Верховного суду

Днями стартував другий етап відбору суддів до нового Верховного суду – найвищого органу країни, за яким залишатиметься останнє слово у будь-якій судовій суперечці. Співбесіди з кандидатами Вища кваліфікаційна комісія суддів України (ВККСУ) транслює в Youtube. Та попри показову відкритість, процедурі обрання бракує прозорості. Про це свідчать численні відмови в отриманні інформації щодо відбору кандидатів, надіслані ВККСУ у відповідь на запити журналістів програми «Схеми» (спільний проект Радіо Свобода та каналу «UA:Перший»). Яку ж інформацію щодо конкурсу у ВККСУ вирішили приховати від широкого загалу, читайте тут.

Демонтаж пам’ятника УПА в Польщі

У селі Грушовичі поблизу Перемишля розібрали пам’ятник воїнам УПА, споруджений на місцевому цвинтарі 23 роки тому. Начебто як «нелегально встановлений». МЗС України назвало демонтаж провокацією у переддень вшанування 70-х роковин злочинної акції «Вісла». А Інститут національної пам’яті у відповідь призупиняє процес легалізації польських меморіальних об’єктів в Україні.

Упродовж кількох останніх років пам’ятник воїнам УПА в Грушовичах неодноразово пошкоджували й осквернювали, фото з сайту prostir.pl, 2014 рік
Упродовж кількох останніх років пам’ятник воїнам УПА в Грушовичах неодноразово пошкоджували й осквернювали, фото з сайту prostir.pl, 2014 рік

Мережі російського злочинного світу в Європі

«Ми отримуємо найкраще з обох світів: від Росії – силу і безпеку, від Європи – багатство і комфорт», – так описав становище вихідців із Росії, які живуть в Європі й пов'язані з кримінальним світом, один із них (який зі зрозумілих причин побажав залишитися неназваним).

Цю цитату наводить у своїй доповіді «Кримінтерн: як Кремль використовує мережі російського злочинного світу в Європі» британський фахівець з питань міжнародної безпеки Марк Галеотті.

У щойно опублікованому дослідженні він стверджує, що Європа в останні роки стикається з якісно новим феноменом, який він називає «організованою злочинністю, що базується в Росії». Тож чи є «кримінальний інтернаціонал», який виник на базі угруповань з російськими та пострадянськими країнами, серйозною загрозою безпеці Європи? Про це Марк Галеотті розповів в інтерв'ю Радіо Свобода.

«Показуха для приїжджих»?

Перетворення Арки дружби народів у центрі Києва на інсталяцію Arch of Diversity, попри прогресивний символізм, не вразило низку ЛГБТ-активістів та онлайн-коментаторів. До «Євробачення» арку змінили, заклеївши смужками кольорів веселки. Повідомляється, що після конкурсу пам’ятці повернуть попередній вигляд.

А от яким буде життя у столиці під час проведення конкурсу, чи зросли ціни у готелях, що робитимуть зі сміттям? Про це ви можете дізнатись клікнувши на сторінку спеціальної публікації з цього проводу.

Будьте гостинними і в гості неодмінно запросять і Вас!

Ваше Радіо Свобода Daily

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG