Доступність посилання

ТОП новини

А якби була «широка»?


Тетяна Ярмощук Київ, 28 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Якщо не «демократична», то яка? Сьогодні Юлія Тимошенко публічно закликала Віктора Ющенка ліпше створити «широку» коаліцію, ніж «руйнувати країну». А от що змогла б «широка» коаліція, якби була створена відразу після позачергових виборів?

Нейздісненна мрія?
Іще два тижні тому Юлія Тимошенко заявляла, що не бачить альтернативи нинішній коаліції.

Сьогодні ж, після рішення Конституційного Суду, який визнав неконституційними певні статті держбюджету щодо соціальних видатків, Прем’єр-міністр назвала це рішення «політичним замовленням» широкої коаліції між Президентом і Партією регіонів, яка, за її словами, вже існує «де-факто».

І тепер вона закликала Віктора Ющенка де-юре оформити такий формат коаліції.

«Я просто хочу відкритим текстом сказати, що боротьба насправді де-факто існуючої широкої коаліції на чолі, у тому числі і з Президентом України, боротьба проти уряду, проти демократичної коаліції досягла просто апогею. І або треба зупинятися і починати працювати на Україну, або тоді чесно створювати між Президентом і Партією регіонів не тіньову, а відкриту, щиру, широку коаліцію і просто не руйнувати країну боротьбою із урядом і особисто з Прем’єр-міністром», – заявила Тимошенко.

Менше скандалів і більше «дерибану», чи професіоналів, чи стабільності?

Якщо парламентсько-урядова більшість була б «широкою», публічних скандалів було б менше, «дерибану» більше, проте стабільності все одно не було б, вважає представниця «Нашої України – Народної самооборони» Лілія Григорович.

«Якщо ж під «широкою» коаліцією розуміти тільки БЮТ та Партію регіонів, то ми б уже мали парламентську республіку. Якщо «широка» коаліція між НУНС і Партією регіонів, то ми б уже мали якісь спроби до дочасних виборів. Думаю, спокою б не було», – каже представниця НУНС.

Якби формат коаліції був іншим, імовірно, що у виконавчій владі було б більше професіоналів, каже в інтерв’ю Радіо Свобода представник Блоку Литвина Олег Зарубінський.

«Я не знаю, яка причина того, що у коаліції 35–40 відсотків міністрів і керівників інших центральних органів виконавчої влади ні за фахом, ні за освітою не мають жодного стосунку до тих відомств, які вони очолюють і координують. Можливо, це є дефіцит кадрів. Якщо розглядати більший масив кандидатів на важливі економічні, фінансові, гуманітарні посади, можливо, що рівень управлінської здатності міг би бути вищим», – припускає представник Блоку Литвина.

«Широка» коаліція була б стабільнішою за нинішню, вважає комуніст Олександр Голуб – від неї не варто було б очікувати різких радикальних кроків.

«Її рішення були б більш зваженими і враховували б погляди і опозиції, і провладних партій. Думаю, не було б якихось радикальних кроків в економіці, а стабільності було б більше. Це було б стабільне, нешвидке зростання», – каже комуніст.

Утім, усе це лише гіпотези. Більшість експертів погоджується: найближчим часом зміна формату коаліції неможлива.

Що ж стосується нинішньої заяви Тимошенко, то це не більше, ніж заява. Стосунки між Віктором Ющенком та Юлією Тимошенко давно перейшли з холодної фази в гарячу.
XS
SM
MD
LG