Доступність посилання

ТОП новини

До Президента за стабільністю


Сьогодні Юлія Тимошенко планує зустрітися з Віктором Ющенком. Мета – «переконати його не руйнувати фінансову стабільність». Що ж насправді хоче Прем’єр від Президента?

Юлія Тимошенко вважає, що відповідальність за нинішню інфляцію має взяти на себе Президент. Оскільки він зупинив не одну антиінфляційну постанову уряду, а коаліція не ухвалила пакет антиінфляційних законів.

Рішення ж Конституційного Суду, який визнав неконституційними певні статті держбюджету щодо соціальних видатків, пані Тимошенко назвала політичним замовленням де-факто існуючої широкої коаліції між Президентом і Партією регіонів. І саме цю ситуацію вона планує обговорити сьогодні з Віктором Ющенком.

«У четвер Президент повертатиметься з Канади. Ми зустрінемося та спробуємо переконати не руйнувати фінансову стабільність i все-таки зупинитися в руйнації роботи уряду і підписати цей законопроект, який ухвалила коаліція, яка бореться сьогодні за остаточні крихти довіри, що залишилися в суспільстві, до демократичної коаліції і до демократичного уряду», - заявила Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко.

Наразі залишилося тільки домовлятися

Нинішня економічна ситуація спричинена не політичними заявами та взаємними звинуваченнями, а небажанням політиків виконувати закони, які вони ж самі ухвалюють, каже економіст Олександр Рябченко.

«Тривалий час влада не визнавала обов’язковість виконання законів всіма громадянами України, незалежно від їхніх посад. Тому вони ухвалювали закони, в яких проголошували права людини отримувати гроші, свої зобов’язання виплачувати ці гроші. Але потім законом про бюджет кожен уряд намагався зупинити частину проголошених і затверджених законами соціальних виплат, бо він не міг їх виплачувати», – зазначив економіст Олександр Рябченко.

Раніше і в команді Тимошенко, і у команді Ющенка одним з виходів із нинішньої політичної кризи бачили дострокові парламентські вибори.

Втім, місцеві вибори у Києві, а саме, результати БЮТу та НУНСу, зруйнували ці плани, зазначає політолог Кость Бондаренко. Тож наразі залишилося тільки домовлятися: «Для Тимошенко необхідно, щоб були розблоковані певні ініціативи, які на сьогоднішній день блокуються Секретаріатом Президента. Ці ініціативи лежать у економічній та кадровій площинах. На сьогоднішній день рейтинг Тимошенко вищий, ніж у Ющенка, і він боїться, що втілення цих ініціатив може призвести до подальшого росту рейтингу Тимошенко».

Нині інфляція в Україні найвища в Європі і одна з найвищих у світі – нарівні з Венесуелою й Зімбабве. Приблизно половина цієї інфляції спричинена не зростанням цін на харчі й енергоносії, а внутрішніми економічними показниками в Україні.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG