Доступність посилання

ТОП новини

Четверо у машині, не враховуючи бюджет


Зустріч Президента та прем’єра овіяна таємницею. У четвер Юлія Тимошенко зустрічалася з Віктором Ющенком. Журналісти бачили їх разом, але офіційної інформації про подробиці цієї зустрічі немає. Про що ж говорили Президент та Прем’єр-міністр за зачиненими дверима?

Щоб зустрітися з Президентом Ющенком, прем’єр Тимошенко поїхала до аеропорту «Бориспіль». Туди Віктор Ющенко прилетів із Канади. Журналісти бачили, що Віктор Ющенко та Юлія Тимошенко сіли в один автомобіль і поїхали з аеропорту.

Причому Тимошенко сіла на переднє сидіння, а за кермом сидів сам Ющенко. На задньому ж сидінні вмостилися міністр фінансів Віктор Пинзеник та голова президентського Секретаріату Віктор Балога.

Напередодні ж Юлія Тимошенко заявляла, що головна мета цієї зустрічі – обговорення фінансової ситуації. До чого ж домовилися?

Результат нульовий – поглиблення економічної кризи триває?

Фактично ні до чого, каже в інтерв’ю Радіо Свобода представник Блоку Юлії Тимошенко Сергій Терьохін. І швидше за все, що Президент накладе вето на закон щодо змін до держбюджету. Цей документ стосується роздільного існування власне бюджету та змін до деяких законів на його виконання, як це було ухвалено наприкінці минулого року.

Конституційний Суд та парламент діяли наввипередки. Минулої п’ятниці депутати ухвалили ці зміни окремим законом. Однак Президент відразу не підписав цей закон, а Конституційний Суд визнав такі зміни неконституційними.

Тож уже добу Україна живе без низки податків, каже Терьохін: «У нашій країні не існує таких податків, як рентні платежі за газ чи нафту, платежі за використання природних ресурсів. Сьогодні формально не існує акцизів на тютюн та горілку. Наслідком може бути втрата 70–75 мільярдів гривень доходної частини бюджету. Для того, щоби компенсувати такі речі, Верховній Раді, або Президентові, я не знаю, необхідно буде підвищити податки від чверті, як є сьогодні, до третини».

Першим помилився уряд?

Першим робити помилки почав уряд, заявляє представник «Нашої України – Народної самооборони» Олесь Доній. По-перше, не можна було ухвалювати одним законом бюджет та зміни до деяких законів на його виконання. А по-друге, потрібно було вчасно подати до парламенту зміни до головного кошторису.

А вже потім помилками Кабінету Міністрів скористалися у Секретаріаті Президента. «Є політичне протистояння, яке заважає нормальній законодавчій діяльності. Помилками Кабміну дехто з оточення Президента вирішив ще й скористатися», – каже Доній.

Наразі між Президентом, прем’єром та їхніми політичними силами триває боротьба за те, хто першим заявить про розрив політичного шлюбу, каже політолог Сергій Таран.

«Саме той, хто першим заявить про розрив політичного шлюбу, той і понесе дуже серйозні електоральні втрати. Тому зараз дві політичні сили, які перебувають у різкій конкуренції, публічно намагаються якомога яскравіше демонструвати відданість коаліції. Ющенко говорить, що демократичну коаліцію ніхто не розвалить, але робить кроки, які зовсім не працюють на єдність коаліції. Те ж саме робить і Тимошенко», – наголошує політолог.

Наразі ж у Верховній Раді «висить» низка законопроектів, які Кабінет Міністрів називає антиінфляційними. Заблокованою залишається і приватизація, від якої до бюджету мало б надійти 9 мільярдів гривень. Юлія Тимошенко заявляє, що відповідальність за нинішню економічну ситуація має взяти на себе Президент…
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG