Доступність посилання

ТОП новини

Чорнобильський туризм: нові можливості у час кризи з коронавірусом


Україна -- прибирання зони ЧАЕС, Чорнобиль, 21 березня 2019 року
Україна -- прибирання зони ЧАЕС, Чорнобиль, 21 березня 2019 року

(Рубрика «Точка зору»)

Ярослав Ємельяненко

У будь-якої негативної події завжди є позитивні наслідки, які є результатом мобілізації, виходу за звичні рамки буденного життя. Наприклад – Чорнобильська катастрофа. Так, це та сама наймасштабніша радіаційна аварія в світі, що принесла багато страждань великій кількості людей. Здавалося б, що може бути позитивного в її наслідках?

Перше: втрати від аварії та супер-дорогі роботи з ліквідації аварії серйозно підкосили економіку Радянського Союзу. Внаслідок чого він невдовзі розпався. Завдяки чому Україна стала незалежною.

Друге: для ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи у посиленому режимі працювали наукові потужності країни, що призвело до отримання нового досвіду, відкриття нових технологій та рішень. Що, до речі, досі застосовуються в Японії для ліквідації наслідків аварії на Фукусімі.

Третє: за практично повної відсутності людей, в Чорнобильській зоні відчуження відновилася дика природа. Зараз Чорнобильський біосферний радіаційно-екологічний заповідник є чи не найповнішім за різноманіттям видів тварин у Європі.

Четверте: Чорнобильська катастрофа породила єдиний, суто український вид туризму, що є унікальним в світі – Чорнобильський туризм. В той час як міський туризм, гастротуризм, активний та інші види туризму є всюди, Чорнобильський – є тільки у нас. І саме за ним щороку в Україну приїздять сотні тисяч іноземців, що привозять сотні мільйонів доларів в економіку нашої країни.

П’яте: зараз створюються нові освітні платформи на базі чорнобильського досвіду. Так, 10 березня був презентований Чорнобильський університет, за програмами якого готують нові кадри та створюють міжнародні освітні програми. В яких студенти та професіонали з закордонних університетів отримують необхідні знання та досвід безпосередньо в Чорнобилі.

Шосте: досвід подолання фізичної та психологічної травми, адаптації в суспільстві, що був отриманий як результат роботи із наслідками аварії на ЧАЕС, зараз активно використовується для роботи з воїнами АТО/ООС, що повертаються з війни. Ці знання – універсальні, вони є справді корисними при ліквідації наслідків будь-яких серйозних подій: аварій, воєн, епідемій...

Позитивних наслідків – дуже багато, всі перелічувати не будемо. Але зверніть увагу: не йдеться про те що, позитивні наслідки переважають негативні. Ні, не переважають! У цьому випадку. Але вони теж є, і про них не можна забувати.

Український туризм адаптується до карантину

Так само зараз, у зв’язку з епідемією коронавірусу, в українському туризмі відбувається процес адаптації до карантину, який запровадили для запобігання поширенню хвороби. Очевидно, це призведе до суттєвого зменшення туристичного потоку, до уповільнення економіки країни та навіть світової економіки. Здавалося б, великий і однозначний мінус, ситуація – критична.

Але чорнобильські туроператори, що мають досвід подолання наслідків Чорнобиля, не впадають в паніку. А працюють ще завзятіше, вбачаючи в цьому і позитив.

По-перше: всі останні роки кількість чорнобильських туристів збільшувалася приблизно у півтора-два рази щороку. Інтерес до найвідомішої української локації постійно зростав. Якісно прийняти цей повсякчас наростаючий вал – такий був виклик для всіх задіяних, причому виклик хронічний, сталий. Навіть у зимовий «низький сезон», коли потік туристів дещо спадав, не було відпочинку. Ми опікувалися наданням Чорнобильській зоні статусу спадщини ЮНЕСКО, розробляли нові маршрути та локації, готувалися до наступного сезону. Як наслідок, за ці роки накопичилося багато «проблем росту».

А ось під час карантину (я ледве не сказав «нарешті»!) можна трохи перевести подих. Привести справи до ладу, «підтягти хвости». Покращити професійну підготовку колективу. Провести не просто стратегічне планування – а, з урахуванням ситуації, стратегічне ПЕРЕпланування.

Зменшення потоку чорнобильських туристів дасть часову фору для подолання проблем

Другий позитивний наслідок карантину, як не дивно, полягає в тому, що наші прогнози на подвоєння туристичного потоку відносно попереднього року не справдяться. Адже досі, попри всі намагання туроператорів, не вдалося затвердити у держави низку нових туристичних маршрутів Зоною відчуження, які розвантажать основні локації, взявши на себе частину туристичного потоку всередині Зони.

Також – кепські справи з відкриттям нових контрольно-перепускних пунктів до Чорнобильської зони і всередині неї, бо нечисельні існуючі КПП вже торік не справлялися з потоком відвідувачів.

«Асоціація Чорнобильських туроператорів» неодноразово звертала увагу на необхідності нових КПП-терміналів саме до початку сезону-2020. На словах всі «за». На ділі – поки що нічого не змінювалося.

Тому затори від турпотоку в Зоні, зниження якості обслуговування, значне зростання невдоволених візитом туристів могли зіпсувати імідж цієї швидко-зростаючої туристичної дестинації. Додаймо ще й негативний вплив «над-туризму». «Над-туризм» (over-tourism) – це коли туристів більше, ніж дестинація може їх комфортно прийняти. Його привид давно вже майорів над Чорнобильською зоною через хронічне відставання її інфраструктури від реальних потреб.

Наразі зменшення потоку туристів допоможе цього року уникнути «над-туризму», та дасть часову фору для подолання цих проблем. Тобто коронавірус фактично подарував ще трохи часу державним органам для реакції та прийняття нагально потрібних ініціатив.

По-третє, критична ситуація – це, як не дивно, прекрасний шанс поліпшити імідж українського туризму. Коли стали закриватися міжнародні транспортні маршрути, туристи, що забронювали перельоти та екскурсії, почали масово скасовувати свою бронь. І якщо з авіаперевізниками у туристів триває справжня битва за повернення грошей за авіаквитки, то ми спочатку пропонуємо їм перенести тур в Чорнобиль на більш пізню дату і отримати за це презент, а в разі відмови – одразу повністю повертаємо гроші. На контрасті з авіаперевізниками, такий чесний і людяний підхід виграє особливо сильно, добре запам’ятовується, і викликає повагу.

Ось відгук одного з туристів: «Я вдячний вам за ставлення з таким розумінням та професіоналізмом у всій цій ситуації. Мої авіаперельоти було скасовано, і тепер все, що я маю – це головний біль від спроб отримати відшкодування від авіакомпаній та готелів. А ви – зовсім інші: тієї ж хвилини, коли я надіслав вам електронного листа, отримав негайну відповідь, а за нею – миттєве повернення коштів. «ЧОРНОБИЛЬ ТУР» – однозначно моя зупинка номер один, коли ця темна хмара мине».
Туризм – це в першу чергу позитивні емоції. І їх важливо зберегти під час кризи – щоб примножити у майбутньому, «коли ця темна хмара мине».

Криза одразу показує, хто є хто

По-четверте, ця тимчасова криза туріндустрії – це свого роду «страйк з необхідності» для цієї галузі. Це можливість продемонструвати державним органам економічне та соціальне значення туризму і наочну шкоду від проблем у ньому. Просуваючи нові ініціативи з розвитку Чорнобильського туризму в різних державних структурах, ми часто стикаємося з відсутністю розуміння з їхнього боку. А тепер (на жаль) на елементарних прикладах можна продемонструвати, як пригальмування і, більше того, майже повна зупинка туризму впливає на країну. Наразі це вже стимулювало поворот до більш ефективного управління галуззю, до більш ефективної роботи після карантину.

По-п'яте: чим більші складнощі нас спіткають, тим більше ми гуртуємось. Як всередині колективу, так і з партнерами. Разом з перевізниками ми закуповуємо засоби індивідуального захисту, антисептики, обробляємо транспорт. Спільно з державою розробляємо заходи додаткової безпеки та недопущення розповсюдження вірусу країною.

Шостим позитивним наслідком введення зовнішнього карантину мав бути розвиток внутрішнього туризму. Але, зважаючи на введення карантину і всередині країни, це питання поки що відтерміновано. Але, коли карантин буде завершено, то найімовірніше першим почне відновлюватися саме внутрішній туризм. І ми до цього вже готуємось.

Ну, а сьоме – криза одразу показує, хто є хто. В той час, як одні впадають в істерику, засуджуючи всіх навколо, інші ще завзятіше беруться до справи, намагаючись підтримати себе та всіх, хто поряд. Спираючись на отриманий зараз досвід, ми і будемо вибудовувати відносини після повернення до нормального стану.

Ми у будь-якому разі подолаємо ці складнощі. І не таке в нашій історії було. І, більше того, вийдемо з цієї непростої ситуації більш зрілими, зміцнілими, з новими імунітетами та запобіжниками – біологічними та соціальними.

Недарма ієрогліф слова «криза» в одного мудрого східного народу складається з двох: «зміна» та «можливості».

Ярослав Ємельяненко –​ директор оператора «ЧОРНОБИЛЬ ТУР», голова «Асоціації Чорнобильських туроператорів»

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG