Ви використовуєте застарілу версію браузера. Для більш комфортного та коректного перегляду сторінки оновіть свій браузер за посиланням.

Програма Олени Ремовської «Деталі» – це відповіді на ваші запитання на тему, почуту в новинах. Як усе почалося? Чому триває? Хто дійові особи? Щочетверга о 20:33. Слухайте, щоби знати більше за інших.
ДЕТАЛІ
Куди йде Великобританія?
Богдан Цюпин, кореспондент Радіо Свобода у Лондоні
Дарія Гайдай, експерт «Інституту світової політики»
СЛУХАТИ ЕФІР
Навіщо Великобританії дострокові вибори?
Яка різниця між «м’яким» і «жорстким» Брекзитом?
На якому етапі зараз Брекзит?
Чи змирилися з рішенням Великобританії у ЄС?
Чи заспокоїлися вже ті у Британії, хто мітингував проти Брекзиту?
Чи можливо скасувати Брекзит?

Британський Парламент цього тижня підтримав ініціативу прем’єр-міністра Терези Мей про проведення у країні дострокових загальних виборів. Сама голова уряду позиціонувала їх як спробу зрештою досягти єдності у парламенті у час, коли Великобританія переживає складний етап виходу з Європейського союзу. Рішення про дострокові вибори, однак, відновило дискусії про те, чи можливе скасування результатів Брекзиту після того, як склад парламенту оновиться. Разом із експертом «Інституту світової політики» Дарією Гайдай і журналістом із Лондона Богданом Цюпином Радіо Свобода з’ясовувало, куди рухається Великобританія після рішення вийти з ЄС, ухваленого на референдумі у червні 2016 року.

1
Навіщо Великобританії дострокові вибори?

«Я лише нещодавно – і неохоче – дійшла до цього рішення, – заявила Тереза Мей 18 квітня. – Коли я стала прем’єром, то казала, що виборів до 2020 року не буде. Але тепер я вирішила, що єдиний спосіб гарантувати стабільність на роки вперед – провести вибори й отримати підтримку для тих рішень, які я маю ухвалювати». Від Терези Мей наразі залежить перебіг процесу виходу Великобританії з ЄС. За словами Богдана Цюпина, є «м’який» і «жорсткий» варіанти виходу. Який би з цих варіантів не обрав британський уряд, йому потрібна підтримка Парламенту для того, щоб завершити процес. Консерватори, очолювані Мей, наразі мають у Парламенті 330 мандатів, лейбористи, які в опозиції, – 229. «Розрив насправді не такий уже й великий, – каже Богдан Цюпин. – А якщо від тих 330-ти відняти тих консерваторів, які чітко заявили, що вони проти виходу з ЄС (а є й такі), або тих, хто проти жорсткого Брекзиту, на чому може наполягати Тереза Мей, то очевидно, що є проблема і Терезі Мей потрібно більше соратників у парламенті». Дарія Гайдай також нагадує, що Тереза Мей очолила уряд не за підсумками виборів, а стала прем’єром після того, як її попередник Девід Камерон подав у відставку після референдуму.

2
Яка різниця між «м’яким» і «жорстким» Брекзитом?

Під «жорстким» мається на увазі розрив майже всіх зв’язків, які Великобританія мала у рамках членства у ЄС. «М’який» – збереження частини таких зв’язків: скажімо, збереження спільного ринку, чи митні домовленості, чи свободи пересування британських громадян у ЄС.

3
На якому етапі зараз Брекзит?

29 березня британський уряд офіційно подав заяву про припинення членства у ЄС. «Тепер має відбутися засідання Ради ЄС, на якому країни-члени вирішать щодо мандату для переговорів із Великобританією і умов», – зазначає Дарія Гайдай. На досягнення остаточної домовленості щодо цього сторони мають 2 роки, тобто Брекзит має відбутися у 2019 році. «Як і переговори про вступ до ЄС, переговори про вихід – це тривалий процес, – додає Гайдай. – Йдеться про те, щоби поступово обривати зв’язки, і це буде болісно для обох сторін. Зокрема, Британії треба переглянути все законодавство, пов’язане з ЄС, а ЄС, у свою чергу, треба переглядати свій бюджет, програми, у які була залучена Британія».

4
Чи змирилися з рішенням Великобританії у ЄС?

У ЄС і далі лунають докори на адресу Великобританії щодо рішення вийти зі співдружності. «Боюся, наші британські друзі втратять більше, ніж ми, – заявила цього тижня верховний представник ЄС із зовнішньої та безпекової політики Федеріка Моґеріні. – Європейський союз – навіть після того, як із його складу вийде Сполучене Королівство – залишиться першим за величиною ринком у світі, другою у світі економікою. Так, Сполучене Королівство є поважним гравцем, скажімо, у питанні безпеки й оборони. Але внесок країни у наші військові операції не більший, ніж 5 відсотків, тож ми якось без цього проживемо». Але очевидно, що не визнавати рішення Великобританії чи якось перешкоджати його реалізації у Брюсселі не будуть.

5
Чи заспокоїлися вже ті у Британії, хто мітингував проти Брекзиту?

Результати референдуму у червні 2016 року спричинили масові протести, зокрема у Лондоні. Акції проти Брекзиту тривають у Британії й досі: зокрема, один із таких масових мітингів відбувся у Лондоні наприкінці березня. Не дуже задоволені результатами референдуму й в Уельсі, Північній Ірландії та Шотландії. В останній уже планують референдум про незалежність.

6
Чи можливо скасувати Брекзит?

Дарія Гайдай каже, що наразі для цього немає політичної волі: ті сили, які виступають категорично проти Брекзиту, не мають для скасування виходу Британії з ЄС достатньо важелів впливу. Сама ж Тереза Мей наголошувала: навіть якщо ідея нового референдуму щодо членства Британії в ЄС здобуде достатньо підтримки, таке голосування можливе лише після того, як Британія завершить Брекзит.