Доступність посилання

ТОП новини

«Ми щодня працюємо з колегами з усього світу» – експерт зі США про симптоми, лікування і профілактику коронавірусу


Оґнєн Ґаїч у відділенні легеневої й інтенсивної терапії Клініки Мейо
Оґнєн Ґаїч у відділенні легеневої й інтенсивної терапії Клініки Мейо

Айла Обрадович

Оґнєн Ґаїч, пульмонолог і експерт із питань інтенсивної терапії престижної Клініки Мейо, що на півночі штату Міннесота у США, розповів Балканській службі Радіо Вільна Європа про коронавірус, симптоми й лікування викликаної ним хвороби.

– Як швидко погіршується здоров’я людини після зараження? Схоже, що пацієнти, у яких діагностували коронавірус, помирають значно швидше, а одужують повільніше у порівнянні з іншими хворобами? Чи це хибне уявлення?

– Критичний стан захворювання (у людей із коронавірусом – ред.) настає в середньому через сім днів після появи легких симптомів. З цього моменту, коли відчувається ускладнення дихання, стан пацієнта може швидко погіршитися, інколи впродовж кількох годин. Після цього вирішальне значення має постійний нагляд у лікарні інтенсивної терапії.

– Як лікують пацієнтів із COVID-19? Чи існує стандартна процедура?

– Більшість пацієнтів мають слабко виражені симптоми, і досі не існує спеціального лікування, окрім як контролю за симптомами – парацетамол від підвищеної температури, слабкості тощо. Неперевірені форми лікування можуть бути небезпечні через побічні ефекти, і їх не слід використовувати, поки дослідження не підтвердять їхню ефективність.

Оґнєн Ґаїч
Оґнєн Ґаїч

Я маю справу з лікуванням хворих у критичному стані, тож я можу розповісти більше про цих пацієнтів. У багатьох із них хвороба (COVID-19 – ред.) розвивається у важку двосторонню пневмонію, яка характеризується ускладненням дихання й гіпоксією, тобто дефіцитом кисню у тканинах тіла.

Цих пацієнтів необхідно негайно доставити у лікарню для кисневого лікування, і за їхнім станом потрібно постійно стежити, щоб можна було вчасно відреагувати на ці проблеми за допомогою підтримки дихання, зокрема штучної вентиляції легень. Складна інтенсивна терапія з контролем і підтримкою всіх органів успішна приблизно у 50% найважчих випадків захворювання, хоча деякі пацієнти можуть бути на штучному диханні й декілька тижнів до одужання або ж смерті.

Поки що не існує доведеного специфічного лікування від COVID-19, і неперевірені експериментальні ліки не повинні призначатися без належного дослідження. Ми щодня працюємо з колегами з усього світу над проєктами досліджень нових методів лікування і профілактики.

– Чи існують якісь дані щодо супутніх хвороб, які певним чином у поєднанні з коронавірусом можуть стати небезпечнішими?

Важливішим все ж є фізіологічний стан людини, її легень та здоров’я загалом

– Важливіші не конкретні хвороби, а фізіологічний стан людини, її легень і здоров’я загалом. У пацієнтів похилого віку, які перебувають у поганому стані, і пацієнтів із важкими формами хронічних захворювань легень або серця майже немає фізіологічного резерву. У них мало шансів, щоб успішно перенести інтенсивне лікування з підтримкою дихання.

– Наскільки заразніший коронавірус у порівнянні з іншими інфекційними захворюваннями, і як найкраще захистити себе? Наприклад, у Чехії вимагають, щоб усі носили маски у громадських місцях, тоді як Всесвітня організація охорони здоров’я не вважає це необхідним для людей, які не заражені. Чи можете ви дати конкретні поради щодо захисту?

Маски потрібно лишити для медичних працівників

– Маски потрібно лишити для медичних працівників. Ретельно мити руки з милом і водою – безперечно, найкраща порада, і наразі потрібно дотримуватися ізоляції від усіх скупчень людей, окрім важливих контактів. Крім того, перш ніж прийти до медичного закладу, для початку зв’яжіться з ним телефоном, бо залишатися вдома для домашнього лікування безпечніше, якщо у вас легкі симптоми.

– Наскільки мені відомо, ви співпрацювали з вашими колегами з Уханю. Чого могли б навчитися від них інші країни і застосувати це у відповідь на пандемію?

– Кілька колег із лікарень Уханю останніми роками були у Клініці Мейо, ми проводили спільні дослідження. На початку епідемії ми надіслали в Ухань допомогу для основних методів лікування і захисту медичного персоналу. Зараз вони допомагають нам. Після деяких невдач на початку нашим колегам з Уханю завдяки суворим заходам ізоляції, відповідному обладнанню й навчанню все ж вдалося запобігти захворюванню медичних працівників, попри роботу з важко хворими.

– Остання інформація свідчить, що у США зараз найбільша кількість заражених людей. Чи не була відповідь США на епідемію занадто пізньою?

– Я не епідеміолог, тому не можу це коментувати. Що стосується важко хворих, то американські лікарні надають їм фантастичну допомогу в цих складних умовах.

Оригінал матеріалу – на англомовному сайті Радіо Свобода

Оригінал матеріалу – на сайті Балканської служби Радіо Вільна Європа

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG