Доступність посилання

ТОП новини

Чи хворіли українці в січні на коронавірус? Розвінчуємо фейки


Люди у масках на Оболоні. Київ
Люди у масках на Оболоні. Київ

Чим емоційніша та абсурдніша інформація, тим легше в неї повірити, зазначають фахівці з розвіювання фейків. А такої останнім часом незчисленна кількість. Її поширюють навіть ті, хто ще донедавна сам міг бути «надійним джерелом». Розглянемо популярні інформаційні пастки щодо коронавірусу і наведемо факти для спростування.

По-перше, в Україні діють спеціалізовані ресурси, які займаються розвінчуванням фейків та протидіють пропаганді: Vox Check, Stop Fake, «Детектор Медіа».

По-друге, якщо ви вважаєте, що вірус «штучно вивели в Китаї», «його придумали в США», «це вселенська змова», то ви – прихильник конспірологічних теорій, і ми радимо матеріал наших колег із «Настоящего времени» про причини існування такого явища.

Ну а тепер до найпопулярніших коронавірусних міфів, які поширилися в Україні.

1. «Так ми вже перехворіли на коронавірус у січні!» – фейк

Така теза поширилася після сюжету на одному з недостовірних джерел інформації в ютубі. За аргумент наведено сюжет від січня каналу «1+1», де описується ситуація із високою смертністю від пневмонії.

Деякі користувачі соцмереж стверджують, що це був коронавірус вже тоді. При цьому вони не зважають на те, що стрімкого поширення хвороби не відбулося, хоча і медики, і журналісти працювали не за таких умов захисту, як зараз. Та й досвід інших країн прихильники цієї теорії ігнорують.

На це відповідає заступник міністра охорони здоровʼя, головний санітарний лікар Віктор Ляшко.

Питання: Держстат опублікував, що у січні 2020 року від пневмонії помер 621 українець, із них від грипу – 13, у багатьох випадках в історії хвороб було записано – пневмонія неясного генезу або вірусно-бактеріальна пневмонія. Чи могло бути так, що коронавірус поширювався у січні 2020 року, після того, як багато українців-заробітчан побували на новорічні свята вдома?

Відповідь: У 2018 році було 2,5 тисячі смертей від пневмонії, у 2019-му – на 5% більше, тому показник 621 в зимовий час не говорить нам ні про що. В той же час хочу наголосити, що наприкінці січня на території Європи була ще благополучна епідеміологічна ситуація, тому ми не можемо говорити про те, що в той період ми могли пропускати випадки коронавірусної хвороби. Стосовно Китаю: ми відпрацювали всі контакти осіб, які заїжджали, і ми повідомляли офіційно на сайті МОЗ, що після того, як ми припинили прямі рейси, всі, хто повернувся з КНР, завершили медико-санітарне спостереження і жодного випадку коронавірусної хвороби не було зареєстровано. Жодного летального випадку серед тих, хто повернувся з Китаю також зареєстровано не було.

2. «В Італії завжди помирало близько 2 тисяч громадян на день, тобто смертність не зросла!» – фейк

Ті, хто розповсюджують такі дані, посилаються на офіційну статистику, за якою в Італії щороку помирають близько 600 тисяч осіб і ділять її на 365. В результаті отримують цифру, близьку до двох тисяч...

Втім, ці люди не враховують, що на сьогодні в Італії щодня публікують цифри лише по смертях від коронавірусу, в яку не потрапляє інформація по нещасних випадках, ДТП, суїцидах та інших хворобах.

Журналіст Радіо Свобода Григорій Жигалов наводить офіційні джерела інформації і реальні дані:

«Ось офіційна статистика по смертності у 2017 році в Ломбардії, яка найбільше страждає від вірусу – приблизно 270 людей на день. Статистика по коронавірусу за 21 березня в Ломбардії – 546», – пише журналіст.

Це дані з сайту Інституту статистики Італії (найсвіжіші на 2017 рік). Там можна обрати регіон країни (Ломбардію) і подивитися на підсумкові цифри.

Окремі ж прихильники теорії, що смертність в Італії не зросла, посилаються на сайт countrymeters, який начебто в реальному часі інформує про смертність в Італії.

Та от Григорій Жигалов вказує на ознаки, які можуть свідчити про фейковість сайту:

– немає інформації, що за організація адмініструє сайт;

– розділ «Про проєкт» є лише в російській версії;

– Джерелом даних вказаний Департамент з економічних та соціальних питань ООН: відділ народонаселення, але посилання веде на неіснуючу сторінку. Сам департамент не вказує, що збирає, обробляє та публікує таку інформацію в реальному часі.

Ну і тим, хто має сумнів в тому, що в Італії дійсно критична ситуація, можна почитати про перевантаженні лікарні та морги або поспілкуватися із знайомими звідти.

3. «Людина кашлянула – її викинули з автобусу» – фейк

Днями мережею поширювалася відео із підписом, наче людину силою викинули з громадського транспорту за кашель чи чихання. На відео було чутно, як жінка каже: «Що ви робити, він же хворий...»

Згодом Служба безпеки України виступила із заявою про спростування фейку, адже, за їхніми даними, конфлікт між пасажирами стався задовго до епідемії і не пов’язаний із коронавірусом.

«Першоджерелами розміщення цього відео стали «боти», зокрема, й проросійського спрямування. Згодом ці матеріали стали активно поширювати на сепаратистських та проросійських ресурсах. Аномальне «вірусне» поширення матеріалу вказує на залучення «ботоферм» для дестабілізації ситуації», – йдеться в повідомленні від СБУ.

Раніше Служба безпеки вже спростовувала інформацію про вертольоти, які, начебто, вночі розпиляють дезінфектор.

Навіщо це все?

Дезінформації зараз занадто багато. Тут і поради, як лікуватися, нічим не підтверджені, і залякування, нібито будуть забирати дітей у мам, які вийшли гуляти на майданчик, або посадять у тюрму, що звісно є фейком, як і поширення інформації про «користь куріння» у боротьбі з коронавірусом. Це все неправдива інформація і її розвінчують зокрема на сайті Stop Fake.

Радіо Свобода розпитало заступника головного редактора ресурсу StopFake Вікторію Романюк, навіщо і кому потрібні такі маніпуляції.

«Це те, що пов’язано із нагнітанням паніки, залякуванням, створенням ажіотажу», – зазначає дослідниця фейків.

Чому фейки мають російське походження? Яка їхня мета?

«Ті фейки, які спрямовані на західну аудиторію, пов’язані із підривом довіри до Євросоюзу. Фейки, що спрямовані на Україну, працюють на те, щоб тримати українське суспільство у нездоровому тонусі», – відповідає Вікторія Романюк.

Одна з небезпечних категорій фейків, що вірусу не існує і це все вигадана історія. Вони не лише впливають не безвідповідальне ставлення до свого здоров’я та здоров’я близьких. Вони розхитують суспільство і призводять до протистоянь між групами людей.

«Ми бачимо, як на ці вкиди реагують прихильники одної та іншої версії і це завжди завершується конфліктами і нездоровими комунікаціями», – резюмує Вікторія.

Правоохоронні органи України заявляють про протидію дезінформації щодо коронавірусу і вже навіть склали адміністративні протоколи на кількох людей, які поширювали неправдиву інформацію в інтернеті

  • Зображення 16x9

    Ольга Комарова

    Журналіст Українського бюро Радіо Свобода з 2015 року. До команди приєналася як переможниця Регіональної стипендії Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа. Після завершення стипендії залишилася працювати в редакції кореспондентом. Автор і ведуча серії радійних програм «Свобода в деталях», яка виходила на частотах Радіо НВ. Ведуча і журналіст програми «Ньюзрум», автор серії програм «Коротка пам'ять», які виходять на Ютуб-каналі Радіо Свобода Україна. В журналістиці працює з 2009 року. Починала свій шлях з роботи на комунальному телебаченні міста Южного Одеської області. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG