Доступність посилання

ТОП новини

«Зробити куріння знову гламурним»: що варто знати про «кращу альтернативу курінню»


Тютюнова індустрія вирішила запропонувати курцям те, що назвала «кращою альтернативою курінню», а саме сучасні системи нагрівання тютюну, як IQOS чи Glo
Тютюнова індустрія вирішила запропонувати курцям те, що назвала «кращою альтернативою курінню», а саме сучасні системи нагрівання тютюну, як IQOS чи Glo

Чого тільки не придумала світова тютюнова індустрія, щоб знову зробити з куріння модний тренд на тлі глобального зниження попиту на цигарки та численних правових обмежень. Вона навіть змінила сам концепт куріння, запропонувавши людям нові електронні пристрої без диму та попелу замість традиційних цигарок.

Критики наголошують: тютюнові велетні «агресивно» просувають свої продукти у маси в обхід правил, намагаючись перетворитися на модний бренд, навіть у часи глобальної пандемії коронавірусу, що вражає легені.

Знизити попит на цигарки у всьому світі намагаються вже не один рік. Тютюнову індустрію усіляко притискають найрізноманітнішими обмеженнями – від заборони рекламувати цигарки до куріння у ресторанах та жорстких податків.

В таких умовах тютюнова індустрія вирішила запропонувати курцям те, що назвала «кращою альтернативою курінню», а саме сучасні системи нагрівання тютюну, як IQOS чи Glo.

Небачений маркетинг

Відомі люди рекламують продукцію IQOS у соціальних мережах, ЗМІ називають його модним трендом, а ресторани, в тому числі українські, навіть отримують позначку «IQOS friendly», що означає, що в них можна курити, навіть якщо куріння традиційних цигарок давно в закладах заборонено законом.

Тютюнова промисловість шукає способів відновити ринок
Роберт Джеклер

«Оскільки звичайні сигарети стають все менш популярними, тютюнова промисловість шукає способи відновити ринок, – вважає Роберт Джеклер, директор Стенфордської програми дослідження впливу тютюнової реклами. – Вони знову намагаються зробити куріння гламурним. Ми не бачили такого типу маркетингу, як той, що Philip Morris (PMI) використовує для IQOS, з середини 20-го століття».

Оскільки звичайні сигарети стають все менш популярними, тютюнова промисловість шукає способи відновити ринок, кажуть експерти
Оскільки звичайні сигарети стають все менш популярними, тютюнова промисловість шукає способи відновити ринок, кажуть експерти

В чому проблема?

Антитютюнові активісти і експерти дедалі більше говорять про те, що під виглядом менш шкідливої альтернативи курінню індустрія дуже агресивно просуває все те саме паління тютюну, в тому числі серед молоді.

Наприклад, компанію Philip Morris звинувачують у тому, що вона, намагаючись нібито сприяти «бездимному» майбутньому, насправді ж «користується прогалинами у законодавстві і робить ставку на проплачені наукові дослідження, що підтверджують її гучні заяви. IQOS представляють громадськості як стильний, веселий і безпечний пристрій, який не має нічого спільного з курінням», наголошують в аналізі міжнародного Центру дослідження корупції та організованої злочинності (OCCRP).

У ВООЗ тютюнових велетнів звинуватили також у тому, що вони роблять суттєві пожертвування на боротьбу із COVID-19 для покращення свого іміджу – жертвують гроші, засоби індивідуального захисту, апарати штучної вентиляції легень та інші ресурси.

«Разючий парадокс – тютюнова промисловість пропонує урядам допомогу і підтримку під час цієї пандемії. Але хіба це не та ж промисловість, яка виробляє і агресивно просуває на ринок аддиктивну продукцію, що вбиває до половини її споживачів?» – йдеться у заяві очільниці секретаріату Рамкової конвенції ВООЗ щодо контролю над тютюном Адріани Бланко Маркізо, яку Україна підписала у 2006 році.

У ВООЗ тютюнових велетнів звинуватили також у тому, що вони роблять суттєві пожертвування на боротьбу із COVID-19 для покращення свого іміджу
У ВООЗ тютюнових велетнів звинуватили також у тому, що вони роблять суттєві пожертвування на боротьбу із COVID-19 для покращення свого іміджу

PMI наголошує: їхня технологія менш шкідлива за звичайні цигарки.

«Ми не хотіли винаходити ще одну сигарету. Ми прагнули змінити світ на краще. І змінили», – наголошує веб-сторінка електронного пристрою IQOS, який називають чимось середнім між вейпом і цигаркою.

Без диму, попелу і запаху, технологія обіцяє виділення на 95% менше шкідливих хімічних речовин, ніж цигарки. Щоправда, представлені дослідження компанія, як повідомляють, зазвичай фінансувала сама. Наприклад, в Адміністрації з контролю продуктів та ліків США (FDA) аргумент про те, що використання цих гаджетів знижує ризик захворювань, відкинули. В США продають гаджет як еквівалент цигаркам.

«IQOS представляють публіці з різних сторін, не згадуючи про головне: цей пристрій для куріння тютюну», – наголошують в OCCRP.

Philip Morris «грамотно підходить до просування свого товару – компанія зосередилася на перевагах IQOS і створила ключовий візуальний образ: пристрій рекламують окремо від тютюнових стіків», – зазначають експерти.

Такий своєрідний розподіл, стверджують оглядачі, надзвичайно вигідний компанії.

Проблема податків

IQOS зрештою виявився не лише популярним внаслідок активної маркетингової кампанії по всьому світу, але й досить прибутковим, зазначають розслідувачі. Продукти IQOS більш прибуткові за штуку, порівняно з цигарками, і принесли Philip Morris International 5,6 мільярда доларів США доходів у 2019 році, порівняно з 700 мільйонами у 2016 році, звітує OCCRP.

Одним з ключових факторів високих прибутків називають саме те, що електронний пристрій все ж не є цигаркою у класичному розумінні, а отже, багато де не обкладається податком на рівні з тютюном.

«Цей гаджет, мабуть, в жодній країні не оподатковується акцизом, там є ПДВ, бо це імпорт. Але в Україні він не оподатковується акцизом. Основна причина, чого він не оподатковується – це колосальний спротив тютюнових корпорацій», – пояснює в коментарі Радіо Свобода виконавча директорка ГО «Життя» Лілія Олефір.

Тютюнові вироби для нагрівання, що використовуються в IQOS, обкладаються податком утричі меншим, ніж традиційні цигарки, повідомляло раніше розслідування Kyiv Post. Завдяки низькому оподаткуванню компанія Philip Morris, яка продає IQOS, та компанія British American Tobacco, яка продає схожий гаджет Glo, отримують значні прибутки, наголошували журналісти.

За підрахунками ГО «Життя», держбюджет України внаслідок цієї проблеми щороку втрачає пів мільярда гривень, писали у Kyiv Post.

Зазначається, що у першому кварталі 2020 року чистий прибуток компанії у Східній Європі, порівняно з початком 2019 року, зріс на 35%. Це здебільшого обумовили збільшенням продажів тютюнових виробів для нагрівання в Росії та Україні, а також низькими податками на хітси – спеціальні цигарки з IQOS.

Нещодавно президент України підписав закон №1210, де є норма про оподаткування хітсів. Щоправда, набуде чинності закон не одразу.

«І навіть в цьому тютюнові корпорації чинять колосальний спротив, – каже Олефір. – В нашому законі акцизи хітсів і сигарет вже прирівняні, але ця норма набуде чинності з 1 січня 2021 року. Але це стосується лише самих сигарет (хітсів), не пристроїв, попри те, що вони використовуються для куріння».

(Не) заборонена реклама тютюну

Ще одна проблема, на яку вказують критики – це те, що реклама тютюнових виробів в Україні, наприклад, заборонена. Але прогалини у законі дозволяють тютюновим компаніям продовжувати рекламувати свої продукти.

«У нас досі дозволена реклама в точках продажів, так звана викладка тютюнових виробів і тютюнові корпорації цим користуються. Але реклама, спонсорство і просування тютюнових виробів заборонені», – наголошує Олефір в коментарі Радіо Свобода.

У січні цього року у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт, який передбачав введення нових обмежень на продаж та рекламу як цигарок, так і пристроїв для нагрівання тютюну. Однак на початку червня ініціатори законопроєкту, тобто комітет ВР з питань здоров'я нації, рекомендували відхилити свій же проект через суперечності у тексті.

Тютюнові корпорації, пояснює Олефір, провели глобальну лобістську кампанію для того, щоб IQOS і Glo не регулювалися в Україні як тютюнові вироби. «Тому що вони отримали висновки від Держпродспоживслужби, які сказали, що хітси – це не тютюнові вироби, а тютюновмісні. А в українському законодавстві не існує такого поняття, як тютюновмісні вироби. Це приклад тютюнового лобізму в Україні».

Держпродспоживслужба на момент публікації матеріалу на запит Радіо Свобода про причини такого рішення не відповіла.

Блогери, лідери думок, ЗМІ

Ще одним приводом для широкомасштабної критики на адресу тютюнових компаній є те, що вони дуже активно намагаються зробити зі свого продукту бренд, залучаючи молодих лідерів думок і ЗМІ.

Активний користувач соцмережі Instagram помітить, що рекламу систем нагрівання тютюну можна досить часто помітити в мережі у користувачів з великою кількістю підписників. Олефір наголошує: реклама у блогерів й інфлюенсерів є частиною маркетингової кампанії тютюнових корпорацій.

На цей бік маркетингової діяльності тютюнових велетнів увагу звертають давно. Так, наприклад, у травні минулого року PMI навіть призупинила свою маркетингову кампанію у соціальних мережах після того, як розслідування новинної агенції Reuters виявило, що компанія всупереч власній політиці використовувала для просування продукту людей молодших за 25 років. Kyiv Post виявили, що компанія й надалі продовжує це робити, що у компанії заперечили.

«Корпорації заявляють, що вони не рекламують новітні вироби дітям. В той же час ми бачимо купу інфлуенсерів, які їх рекламують», – каже в коментарі Радіо Свобода Олефір.

Як зауважує Український центр контролю над тютюном, в Україні також «через недостатнє законодавче регулювання для просування IQOS використовується агресивна рекламна кампанія із залученням засобів масової інформації». Як приклад наводять статтю журналу Vogue Ukraine від 11 січня про те, що остання модель IQOS – це «стильний і продуманий» подарунок, та інші подібні матеріали в журналах L'Officiel і Marie Claire.

У компанії PMI порушення антитютюнових законів заперечують. Мойра Гілкріст, віцепрезидент PMI з наукових і громадських комунікацій, заявила, що «якщо курці не будуть отримувати достовірну інформацію – або, що ще гірше, будуть отримувати помилкові дані про більш безпечні альтернативні варіанти, то більшість з них просто продовжать курити цигарки», – цитують її в розслідуванні OCCRP.

Гроші на боротьбу з COVID-19

Пандемія коронавірусу, стверджують критики, не зупинила маркетингові зусилля тютюнових велетнів, а лише посилила. Тютюнових велетнів також звинуватили у тому, що вони використовують пандемію для того, щоб покращити власний імідж і наблизитися до політиків задля подальшого просування своїх інтересів.

Україна – один із 62 ринків, де компанія Philip Morris пожертвувала гроші на боротьбу з коронавірусом, йдеться у розслідуванні Kyiv Post, де зазначають, що компанія виділила на протидію коронавірусу 30 мільйонів доларів.

За словами критиків, це частина зусиль піару й лобіювання урядів для послаблення контролю над тютюном і суперечить Рамковій конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну (FCTC), наголошують у статті Euronews.

Компанії заперечили будь-які правопорушення і сказали, що влада попросила їх допомогти, йдеться в матеріалі.

Інші критики наголошують на тому, що тютюнові велетні займаються наданням допомоги на боротьбу із коронавірусом, хоча є підозри, що куріння, можливо, підвищує ризик ускладнень при COVID-19.

«Ми бачили, що коли був карантин, користуючись пандемією, ціни на прилади як IQOS, так і Glo... були знижки. Тобто в той час, коли ми знаємо, що куріння, можливо, підвищує ризик ускладнень при коронавірусі, попри це вони оголошували знижки, роздавали дискаунти і пропонували сувеніри, і, звісно, не інформували їх, що це потенційно підвищує ризики ускладнень від «корони», – каже в коментарі Радіо Свобода Олефір.

Звіти Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) демонструють: саме дії урядів здатні захищати суспільства від тютюну та врятувати життя.

За даними ВООЗ щороку понад 8 мільйонів людей вмирають через куріння у світі. Тютюн, стверджують експерти, має негативний вплив на здоров'я легенів незліченної безлічі інших людей.

  • Зображення 16x9

    ​Тетяна Савчук

    Приєдналася до Української редакції Радіо Свобода у 2017 році. Здобула ступінь магістра з міжнародних відносин та дипломатії в Англо-американському університеті у Празі. Продюсерка соціальних мереж. 

  • Зображення 16x9

    Оксана Думська

    Українська журналістка. Родом з маленького містечка на заході України. Закінчила Київський національний університет імені Тараса Шевченка. У журналістиці – з 2016 року. У 2020-му долучилася до команди телеканалу «Настоящее время» (створеного Радіо Свобода з участю «Голосу Америки») як ведуча програми «Утро». Із липня 2019 року працювала кореспонденткою в київському бюро Радіо Свобода, була ведучою проєкту «Ньюзрум». ​До того працювала у телевиробництві, кореспонденткою та редакторкою на інформаційних телеканалах. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG