Доступність посилання

ТОП новини

Мюнхенська конференція з безпеки: коментатори звертають увагу на питання України і Росії


Архівне фото: підвищені заходи безпеки біля готелю, де проводяться Мюнхенські безпекові конференції
Архівне фото: підвищені заходи безпеки біля готелю, де проводяться Мюнхенські безпекові конференції

Політичні і військові лідери з усього світу з’їжджаються до Німеччини для участі у триденній Мюнхенській конференції з безпеки, яка відкривається у п’ятницю.

«Мюнхенська конференція з безпеки – це, з великим відривом, найважливіша глобальна конференція з питань міжнародної і безпекової політики», – відзначає важливість події професор Harvard Kennedy School Ніколас Бернс.

США направляють до Мюнхена велику делегацію, включно з міністром оборони Марком Еспером і держсекретарем Майком Помпео.

У Мюнхені Франція виступає за повторення в Україні 2020 року Мюнхенської угоди 1938 року
Тоомас Хендрік Ільвес

На думку аналітика Елізабет Броу, це свідчить про те, що Вашингтон намагається спростувати звинувачення в байдужості.

«Зараз США починають найбільші військові навчання у Європі за чверть століття, – сказала Броу, яка представляє британський Королівський інститут оборонних досліджень. – Про це варто пам’ятати, коли ми говоримо про розрив або роз’єднання США і Європи».

Як повідомив сайт президента України, Володимир Зеленський також візьме участь у 56-й Мюнхенській конференції з питань безпеки.

«У межах конференції президент виступить на окремій сесії, присвяченій Україні, а також проведе двосторонні зустрічі з лідерами іноземних держав», – повідомляє сайт президента України.

Нещодавно Франція закликала до відновлення роботи з Москвою

Підтримка Росією сепаратистів на сході України продовжує бути важливою темою на міжнародній арені. Нещодавно Франція закликала до відновлення роботи з Москвою.

«Багато країн Центральної і Східної Європи будуть дуже стурбовані», – зазначила Броу.

На тлі посилення глобальної напруженості лідери з усього світу зберуться в готелі в центрі Мюнхена. Їхні триденні дискусії, ймовірно, будуть досить напруженими.

Днями експрезидент Естонії Тоомас Хендрік Ільвес відзначив у твітері, що «у Мюнхені Франція виступає за повторення в Україні 2020 року Мюнхенської угоди 1938 року».

У минулому саме на Мюнхенській конференції офіційно набула чинності угода СНО, коли Лавров і Гілларі Клінтон обмінялись ратифікаційними грамотами щодо договору
Іян Бреммер

Як зазначив напередодні початку конференції відомий американський політолог Іян Бреммер, темою конференції стане і пошук спільного для Заходу порядку денного щодо Росії.

«Що ми думаємо про Росію? У минулому саме на Мюнхенській конференції офіційно набула чинності угода СНО, коли Лавров і Гілларі Клінтон обмінялись ратифікаційними грамотами щодо договору. Тут також Путін критикував Захід і говорив про розвал очолюваного США світового порядку», – зауважив Бреммер у відеокоментарі, оприлюдненому у твітері.

Найсерйозніша ж розмова з участю США у Мюнхені, ймовірно, стосуватиметься Ірану. Організатор конференції Вольфґанґ Ішингер сподівається, що форум стане рятівним колом для угоди щодо ядерної програми Ірану.

НАТО обговорює взяття відповідальності за підготовку військ Іраку, які борються з угрупованням «Ісламська держава».

Конфлікт у Сирії продовжує дестабілізувати ситуацію на Близькому Сході. Анкара попереджає про помсту Дамаскові за загибель турецьких солдатів у нещодавніх зіткненнях.

Ескалація бойових дій у Лівії також займає важливе місце у європейському порядку денному.

Є надія, що на мирних переговорах щодо Афганістану може бути досягнутий прогрес: надходять повідомлення, що США і «Талібан», можливо, близькі до угоди.

Міністр закордонних справ Китаю приїде на конференцію на тлі епідемії коронавірусу, продемократичних протестів у Гонконзі і очолюваних США зусиль для протидії китайській компанії Huawei.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG