Доступність посилання

ТОП новини

Ракета РФ знову залітала у Польщу. На Заході закликали НАТО не мовчати, а діяти


Плакат із зображенням Адольфа Гітлера і Володимира Путіна під час акції біля російського посольства у Польщі проти збройної агресії Росії щодо України. Варшава, 10 жовтня 2022 року (ілюстраційна світлина)
Плакат із зображенням Адольфа Гітлера і Володимира Путіна під час акції біля російського посольства у Польщі проти збройної агресії Росії щодо України. Варшава, 10 жовтня 2022 року (ілюстраційна світлина)

Російська ракета 24 березня перетнула повітряний простір Польщі, країни-члена НАТО. Це вже не перший подібний випадок. Оглядачі на Заході вказують на ризик повномасштабної війни Росії з НАТО та закликають підтримати оборону Україну, а також допомогти Польщі тиснути на Росію.

«НАТО опинилось сьогодні за дюйм від повномасштабної війни з Росією», – пише британське видання Express, посилаючись на заяви міністра національної оборони Польщі Владислава Косіняка-Камиша. Навіть помилкове вторгнення російської ракети до повітряного простору країни НАТО, Польщі, загрожує ескалацією війни, пише NBC News.

«Мовчання = дозвіл»

Підтримати Польщу у вимогах пояснень від Росії закликав країни НАТО колишній координатор санкцій Держдепартаменту США Деніел Фрід.

«Польща вимагатиме пояснень від Росії щодо нинішнього порушення території російською ракетою. НАТО та країни-члени НАТО мають підтримати Польщу. Мовчання = дозвіл», – написав аналітик у мережі X (колишній «Твіттер»).

Замість того, щоб чекати нападу Путіна на союзника по НАТО, що затягне нас у війну, я хочу озброїти українців
Майк Макфол

Експосол США в Росії, аналітик Стенфордського університету Майк Макфол закликає озброїти Україну, «щоб нам не довелось воювати».

«Польща – це союзник. Замість того, щоб чекати нападу Путіна на союзника по НАТО, що затягне нас у війну, я хочу озброїти українців, щоб нам не довелось воювати», – зазначає у мережі X експерт.

24 березня Польща активізувала свої літаки та літаки НАТО після того, як ідентифікувала російську ракету в повітряному просторі своєї країни. Польща також поінформувала союзників по НАТО про інцидент.

«Літаки Польщі та союзників активовано», – вказали Польські збройні сили в дописі в X. Військові «залишаються в постійній готовності, щоб забезпечити захист польського повітряного простору».

Косіняк-Камиш на брифінгу вказав, що ракету не було збито, бо «не було жодних ознак» того, що ця ракета «прямувала до цілей у Польщі».

Польське оперативне командування повідомило в X, що ракета перебувала в повітряному просторі Польщі менше від хвилини.

«Об'єкт залетів до повітряного простору Польщі поблизу села Осердов (Люблінського воєводства) і провів там 39 секунд. Під час польоту за ним спостерігали військові радари», – йдеться в дописі Оперативного командування.

Інцидент відбувся під час російських обстрілів, що пошкодили енергоінфраструктуру на заході України.

Польща закликала РФ припинити війну й «зайнятися внутрішніми проблемами»

Польща закликала Росію зупинити «терористичні повітряні напади на Україну» і звернулась до Кремля з вимогою пояснити, «ще одне порушення» повітряного простору країни.

Раніше Росія порушила польський повітряний простір 29 грудня 2023 року. Тоді польське оборонне відомство заявило про підстави вважати, що то була російська ракета.

Польща засуджує всі форми тероризму та спроби силового перегляду кордонів
МЗС Польщі

«Передусім ми закликаємо Російську Федерацію припинити повітряні терористичні атаки на жителів і територію України, закінчити війну і зайнятися внутрішніми проблемами країни», – заявив речник МЗС Польщі Павел Вронський.

Відомство також висловило співчуття українським жертвам російських бомбардувань та їхнім родичам.

«Республіка Польща засуджує всі форми тероризму та спроби силового перегляду кордонів», – йдеться у заяві МЗС.

Польща посилить військову присутність на сході країни

Польща посилить присутність військ на сході країни у прикордонних із Білоруссю та Росією, а також Литвою та Україною районах, повідомив міністр оборони країни Владислав Косіняк-Камиш.

Це наш сенс існування
Владислав Косіняк-Камиш

Очільник оборонного відомства уточнив, що збільшення присутності польської армії буде у Вармінсько-Мазурському, Підляському, Люблінському та Підкарпатському воєводствах.

«Я хочу вас у цьому запевнити, бо це наш сенс існування», – наголосив він.

Косіняк-Камиш зазначив, що минулого тижня відбулось засідання комітету з питань національної безпеки. На ньому, зокрема, «обговорювали ситуацію на польсько-білоруському кордоні, а також фіксацію збільшення кількості спроб незаконного перетину».

Глава міноборони Польщі заявив, що прикордонну службу в охороні кордону підтримують військові в рамках Підляської військової оперативної групи. Такі заходи плануються на 2025 рік.

Говорячи про збільшення військової присутності на кордоні, Косіняк-Камиш додав, що це буде «постійна присутність». Там, серед іншого, також планують звести та облаштувати нові сховища для підрозділів.

Польській міністр додав, що відповідні заходи спрямовані на стримування потенційних ворожих нападів та атак.

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG