Доступність посилання

ТОП новини

Верховна Рада ухвалила за основу законопроект про місцеві вибори


 ©Shutterstock
©Shutterstock

Верховна Рада ухвалила за основу законопроект № 2831-3 про місцеві вибори. За це проголосував 271 депутат за необхідних 226.

Згідно з текстом законопроекту, обласні, міські та районні ради обиратимуться за пропорційною системою із відкритими списками.

«Логіка законопроекту полягає в тому, що у селі та селищі залишається та ж сама мажоритарна система, а районна, міська рада і обласна від 90 тисяч виборців – це пропорційна система. Пропонується так звана німецька модель, коли є бюлетень, в якому в одному рядку вписується назва партії і прізвище кандидата. Щодо підрахунку голосів, то перемагає той, за кого віддали найбільшу кількість голосів. Але округи мають різну кількість виборців, тому ЦВК вводить так званий вирівнювальний коефіцієнт», – пояснив один з авторів законопроекту, народний депутат від «Блоку Петра Порошенка» Вадим Денисенко.

Документ пропонує встановити виборчий бар’єр – 5% голосів виборців, поданих за виборчі списки місцевих організацій партій в межах багатомандатного округу, та 7% – для виборчих блоків місцевих організацій партій.

Загалом щодо місцевих виборів у Верховній Раді було зареєстровано чотири законопроекти – запропонований фракцією «Батьківщина» (№ 2831), законопроект народного депутата від «Народного фронту» Миколи Федорука (№ 2831-1), законопроект (№ 2831-2), внесений представниками найбільших фракцій парламенту та громадськими активістами на чолі з Андрієм Парубієм та Олександром Черненком, та законопроект низки народних депутатів з різних політичних сил на чолі з Вадимом Денисенком (№ 2831-3).

Втім, фракція «Батьківщина» зняла свій законопроект на користь проголосованого, на компроміс у сесійній залі погодилась і фракція «Самопоміч».

У коаліційній угоді зазначено, що місцеві вибори повинні відбутись за пропорційною системою з відкритими списками. Місцеві вибори в Україні мають відбутися 25 жовтня 2015 року.

XS
SM
MD
LG