Доступність посилання

ТОП новини

У 2016 році розпочнеться будівництво Канівської ГАЕС – Міненерго


У 2016 році очікується початок підготовчих робіт для будівництва Канівської гідроакумулювальної електростанції: прокладання ліній електропостачання будівництва, лісорозчистка територій, кріплення берегів і захист археологічних пам’яток, розмітка геодезичних і будівельних осей, реконструкція автошляхів. Про це йдеться у відповіді Міністерства енергетики та вугільної промисловості України на запит програми «Схеми», спільного проекту Радіо Свобода і телеканалу «UA:Перший».

Будівництво Канівської ГАЕС триватиме упродовж 2016–2022 років із почерговим щорічним введенням по одному гідроагрегату (починаючи з 2019 року).

Джерелами фінансування проекту визначено кошти державного бюджету, кредитні кошти і власні кошти ПАТ «Укргідроенерго», у тому числі облігації внутрішньої державної позики, державні цільові програми.

Готовність інвестувати в проект будівництва підтвердили Міжнародний банк реконструкції і розвитку в обсязі 500 мільйонів доларів і Європейський інвестиційний банк в обсязі 400 мільйонів євро.

Як повідомляє Міністерство енергетики та вугільної промисловості, прогнозований термін кредитування становить 18 і 25 років відповідно, включаючи 5 років пільгового періоду, що передбачає сплату відсотків без погашення тіла кредиту. Надходження коштів від кредиторів очікується упродовж 7 років. Відсоткові ставки будуть визначені детальніше під час укладання кредитних угод.

Загальний кошторис будівництва станом на 2013 рік складав 1,7 мільярда доларів.

Роботи з будівництва ГАЕС, які розпочалися в 1984 році, зупинили в 1992 році під час впровадження надзвичайних заходів стабілізації економіки України. Відповідно до розпорядження Кабміну, будівництво ГАЕС планували відновити в 2009 році. Фактичні роботи мали розпочатися навесні 2014 року. Міністр енергетики і вугільної промисловості часів президента Віктора Януковича Едуард Ставицький обіцяв, що перші 250 МВт електроенергії з ГАЕС українці отримають уже на початку 2017 року. Загалом, за інформацією Міненерго, у період з 2004 року по 31 грудня 2014 року проект будівництва Канівської ГАЕС було профінансовано на 66,4 мільйона гривень, а у 2015 році виділено 2 мільйони гривень, у тому числі на роботи землеустрою й оплату податку на землю. Обсяг капітальних видатків на 2016 рік ще розглядається.

Електроенергію, що виробляють недовантажені електростанції вночі, Канівська ГАЕС використовуватиме для перекачування насосами води з нижнього водоймища у верхнє. А під час пікових денних навантажень вода з верхнього басейну по трубопроводу підводитиметься до гідроагрегатів ГАЕС, що працюватимуть у турбінному режимі. При цьому вироблена електроенергія віддаватиметься в мережу, а вода накопичуватиметься в нижньому водоймищі.

Робота Канівської ГАЕС дасть змогу покривати попит на електроенергію під час пікових добових навантажень і зменшити провали навантажень в нічні години. А це забезпечить роботу українських теплових і атомних електростанцій у базовому режимі з майже постійною у часі потужністю. Окрім того, запуск Канівської ГАЕС створить умови для організації паралельної роботи енергосистеми України з енергосистемами країн Східної і Західної Європи, а також значно розширить можливості України в експорті електроенергії, зокрема експорті найдефіцитнішої пікової потужності.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG