Доступність посилання

ТОП новини

Радіо Свобода Daily: Україна запускає ракети, а Путін мовчить


Доброго ранку!

«Законні, але небезпечні»

Законними, але небезпечними оцінили українські військові навчання із випробування керованих ракет поблизу Криму європейські експерти. Під час випробувань 1 грудня відбулося 16 пусків українських ракет і усі досягли цілей, відзвітували міністр оборони з начальником Генерального штабу (ось відео). Раніше Росія погрожувала, що збиватиме українські ракети й завдасть удару по українських пускових установках, якщо ті становитимуть загрозу для російських об’єктів. Втім, жодних дій з боку Росії не було. Навчання продовжаться і сьогодні. Про їхню мету та наслідки ми розпитували у військових експертів.

Тим часом українські хакери з громадської спільноти InformNapam оприлюднили інформацію про російське державне оборонне замовлення. За ствердженням активістів, вони зламали комп’ютери одного з департаментів Міністерства оборони Росії. Хакери називають підприємства, які беруть участь у модернізації російської армії, і вказують, скільки бюджетних коштів вони отримали для виконання замовлень міністерства оборони. Також вони зробили короткий огляд найбільш цікавих, з їхньої точки зору, військових розробок і контрактів на конструкторські роботи і дослідження. Тож, в якому напрямку рухається розвиток російських збройних сил – читайте у статті «Росія розробляє військову доктрину переваги в повітрі – українські хакери».

Далі до Вашої уваги 4 важливі події 1 грудня

№1. Річниця «Маршу мільйонів». У центрі Києва відбулася акція представників громадських організацій та добровольчого батальйону «ОУН» з нагоди третьої річниці «Маршу мільйонів». Головні вимоги учасників акції – звільнення активістів, яких вони називають «політв’язнями», а також усунення від переговорного процесу в Мінську Віктора Медведчука та Леоніда Кучми. Із майдану Незалежності колона рушила до Адміністрації президента, де її учасники передали список своїх вимог і повернулися назад на майдан Незалежності. Цього разу все пройшло мирно і без сутичок.

№2. 25-річчя Всеукраїнського референдуму. Відзначили в цей день також і 25-у річницю Всеукраїнського референдуму 1 грудня, на якому понад 90 відсотків країни, які мали право голосу, висловилися за державну незалежність України (Біля пам'ятнику В'ячеславу Чорноволу в Києві з цього приводу відбувся мітинг). Соціологи стверджують, що якби референдум відбувся сьогодні, за незалежність проголосувало б 87% громадян. Утім, як демонструють опитування, з тим, що Україна є дійсно незалежною, сьогодні погоджується лише близько 40%.

А от чому акт волевиявлення 1991 року слід розглядати саме як відмову від спільної державності з Росією пояснює експерт Корпорації стратегічного консалтингу «Гардарика» Костянтин Матвієнко.

№3. Щорічне послання Путіна. Президент Росії Володимир Путін виступив зі щорічним посланням до Федеральних зборів Росії. Виступ зводився до того, що – незважаючи на складнощі – у громадян Росії все буде добре. Що ж стосується інших країн, то названі були США і Японія. Про Україну Путін лише натякнув. Як натякнув – читайте у матеріалі нашої кореспондентки з Москви.

№4. Всесвітній день боротьби зі СНІДОМ. Останні вісім років українці найчастіше інфікуються не через ін’єкційне вживання наркотиків, а статевим шляхом, переважно при гетеросексуальних контактах. Більшість випадків інфікування ВІЛ реєструється у молодих людей, віком 15-30 років. Проблемою залишається забезпечення ліками людей на окупованих територіях. «Замість упаковки презервативів люди воліють купити палку ковбаси», – розповів Володимир Курпіта, виконавчий директор «Всеукраїнської мережі людей, які живуть з ВІЛ».

Якщо ви ще не підписані на Радіо Свобода Daily, то зараз саме час це зробити – і читати далі.

«Майданні настрої» в Білорусі

У зв'язку зі зняттям європейських санкцій з Білорусі російська сторона почала підозрювати країну в зростанні радикальних настроїв. А нечисленні антиросійські настрої федеральні ЗМІ розцінили як спроби організації Майдану і розриву «братніх» відносин з Москвою. Що стоїть за заявами російських каналів, обговорювали в студії Радіо «Донбасс.Реалії».

«Компромат» Онищенка і знижка для Лещенка

Народний депутат Олександр Онищенко передав спецслужбам США «компромат» на президента України Петра Порошенка. Про це він розповів виданню «Українська правда». Одразу після цього у Службі безпеки України повідомили про початок досудового слідства щодо Онищенка за ознаками державної зради, а в Адміністації президента зазначили, що Онищенка з «усім його компроматом» чекають в Україні правоохоронні органи.

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) виявило ознаки адміністративного правопорушення при купівлі народним депутатом України Сергієм Лещенком квартири в Києві, оскільки він «одержав подарунок у вигляді знижки на вартість квартири, яка була надана забудовником». Стаття, за якою звинувачують Лещенка, передбачає «конфіскацію подарунка» та штраф. Лещенко називає заяву НАЗК «брехливою», запевняє, що ніяких знижок не отримував. НАЗК вважає, що при купівлі квартири загальною площею 192 квадратних метри вартістю 7 мільйонів 550 тисяч гривень, Лещенко отримав знижку, яка склала 1 мільйон 801 тисячу 648 гривень.

Суттєвих Вам знижок. Особливо до свят!

Ваше Радіо Свобода Daily

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG