Доступність посилання

ТОП новини

Афганістан: ООН вказує на рекордне зростання кількості загиблих серед цивільних


Діти біля табора внутрішньо переміщених осіб, Кабул, червень 2021 року
Діти біля табора внутрішньо переміщених осіб, Кабул, червень 2021 року

У травні та червні 2021 року було вбито або поранено майже 2400 мирних жителів Афганістану, що є найбільшим показником за ці два місяці з моменту початку обліку в 2009 році, йдеться в повідомленні Організації Об’єднаних Націй. Серед жертв у першій половині року було більше жінок та дітей, ніж за будь-який піврічний період раніше.

У звіті, опублікованому 26 липня, Місія ООН з надання допомоги в Афганістані (UNAMA) заявила, що зафіксувала 5 183 жертви серед цивільного населення в період з січня по червень, з них 1 659 загиблих – це на 47% більше, ніж за аналогічний період минулого року.

У звіті зазначається, що жінки та діти склали 46% усіх жертв серед цивільного населення за перше півріччя.

Читайте також: Влада Афганістану звинуватила талібів у вбивстві близько сотні цивільних під час рейду в Кандагарі

Загалом було вбито 468 дітей та 1214 поранено, також загинули 219 жінок, 508 поранено.

«Особливо шокує і викликає глибоке занепокоєння те, що жінки, хлопчики та дівчата склали майже половину всіх жертв серед цивільного населення в першій половині 2021 року», – йдеться в заяві UNAMA.

У звіті звинувачують антиурядові сили в 64% усіх жертв серед цивільного населення, причому за 39% вбитих несуть відповідальність таліби, за майже 9% – угруповання «Ісламська держава», а відповідальність за 16% не визначена.

Але звіт також вказує на те, що урядові війська та пов’язані з ними людей відповідальні за близько 25% усіх цивільних жертв.

UNAMA припускає, що кількість жертв може зрости до найвищого річного рівня з часу звітування місії у 2009 році.

Читайте також: Влада Афганістану запровадила нічну комендантську годину на тлі наступу талібів

«Безпрецедентна кількість мирних жителів Афганістану загине і буде покалічені цього року, якщо не буде припинено зростання насильства», – сказала спеціальна представниця Генерального секретаря ООН в Афганістані Дебора Лайонс.

Вона закликала лідерів «Талібану» та Афганістану «взяти до уваги» траєкторію конфлікту та його вплив на мирне населення.

Бої між бойовиками екстремістського угруповання «Талібану» та афганськими урядовими силами посилилися в травні та червні після того, як президент США Джо Байден оголосив, що американські війська залишать країу до 31 серпня, завершивши 20-річну військову присутність в країні.

Встановлюйте новий застосунок Радіо Свобода на смартфони та планшети Apple і Android.

XS
SM
MD
LG