Доступність посилання

ТОП новини

Британська розвідка розповіла, як РФ модифікує ракети для бомбардувальників


Дальній ударний бомбардувальник Ту-22М3 Повітряно-космічних сил Росії
Дальній ударний бомбардувальник Ту-22М3 Повітряно-космічних сил Росії

Армія Росії підвищила летальність своєї головної крилатої ракети повітряного базування, прийнявши на озброєння AS-23a KODIAK (позначення ракет Х-101, Х-102 за стандартами НАТО – ред.), оснащену другою боєголовкою. Про це пише 8 травня Міноборони Британії з посиланням на дані своєї розвідки.

«Ця остання модифікація, ймовірно, зменшила дальність польоту AS-23 вдвічі (ракети Х-101, Х-102 – ред.). LRA (бомбардувальникам – ред) не потрібна повна дальність, щоб вразити всю Україну. Друга боєголовка призначена для збільшення осколкового ураження цілі. Цілком ймовірно, що це зробить систему більш ефективною для ураження незахищених цілей», – вказано у повідомленні.

У розвідці зазнали, що російська армія намагалася модифікувати свої системи і тактику протягом усього конфлікту, оскільки занадто багато ракет перехоплювалися українськими системами ППО і намагалися використовувати старі ракети, оскільки вичерпали більш сучасні системи в перші дні повномасштабного вторгнення в Україну.

За даними Інституту вивчення війни (ISW), російські війська регулярно використовують стратегічні бомбардувальники Ту-95, розміщені на авіабазі Енгельс, для запуску крилатих ракет Х-101/Х-555 по цілях в Україні, і станом на 2023 рік російські військові мали близько 60 літаків Ту-95.

Х-101 – це стратегічна крилата ракета повітряного базування класу повітря-земля. Дальність запуску такої ракети становить близько 5 тисяч кілометрів. Вага бойової частини складає до 960 кілограмів. Її розробили у Росії, в конструкторському бюро «Радуга»

Форум

XS
SM
MD
LG