Доступність посилання

ТОП новини

Уповноважений чеського уряду з відновлення України розповів, як Чехія допомагає постраждалим від війни


Ілюстраійне фото. Українські біженці на вокзалі Праги, серпень 2022 року
Ілюстраійне фото. Українські біженці на вокзалі Праги, серпень 2022 року

В Україні бракує інфраструктури допомоги постраждалим від війни, тому Чехія спільно із колегами в Україні розробляють і впроваджують проєкти, які допомагають навчати лікарів, а також відновлювати лікарні. Про це в ексклюзивному коментарі для Радіо Свобода розповів уповноважений чеського уряду з питань відновлення України Томаш Копечний.

«По-перше, потрібно створити інфраструктуру для догляду за тими, хто сам постраждав від злочинів, а також постраждав від наслідків, ставши їх свідками. І така інфраструктура є недостатньо розвиненою в багатьох частинах України, у багатьох місцях, де досі проживають жертви таких злочинів. І навіть в країнах, де спільноти зараз живуть як біженці», – сказав Копечний.

Читайте також: «У пошуках справедливості для України». Що стоїть на заваді розслідуванню злочинів РФ?

На думку урядовця, найголовнішим є навчити місцевий персонал, який надаватиме допомогу, й Чехія почала це робити в Львівській області:

«Протягом останнього року ми кілька разів надсилали наші медичні бригади не лише для лікування посттравматичних стресових розладів, але й для інших секторів охорони здоров’я чи проблем зі здоров’ям, таких як хірургія, відділення інтенсивної терапії, або лікування опіків. Вони роблять операції, надають послуги українцям, а також навчають місцевих лікарів».

Він наголосив, що допомога Україні – це також і можливості для чеського бізнесу, адже вони мають можливості не лише заробляти, але здобувати унікальний досвід.

У розмові з Радіо Свобода Копечний нагадав, що цього року Чехія долучилась до відновлення восьми лікарень у Харківській області, і ще двох – у Дніпропетровській.

Чехія взяла шефство над Дніпропетровською областю і працює над проєктами відновлення як в області, так і в інших регіонах, які постраждали від війни.

У 2022 році посол Чехії в Україні Радек Матула повідомив, що Чехія виділятиме на відновлення України 400 мільйонів крон щороку.

Форум

XS
SM
MD
LG