Доступність посилання

ТОП новини

Епіфаній розповів, коли у храмах можна буде сидіти під час богослужінь і чому він проти зауважень до жінок без хусток


Митрополит Епіфаній, Михайлівський собор, Київ, освячення води на Водохреща, 19 січня 2019
Митрополит Епіфаній, Михайлівський собор, Київ, освячення води на Водохреща, 19 січня 2019

Глава Православної церкви України митрополит Епіфаній розповів в інтерв’ю Радіо Свобода, що позитивно ставиться до того, щоб у храмах було більше місць для сидіння під час богослужінь.

«Православна церква не проти лавок у храмах. Але якщо ми візьмемо Михайлівський золотоверхий собор чи інший у центрі Києва храм, якщо ми розмістимо лавки чи стільці, то це автоматично зменшить вдвічі або втричі місткість собору. Тому навіть у Михайлівському золотоверхому монастирі біля стін є лавки, ми поставили лавки для тих людей, які мають у цьому потребу. Наприклад, люди похилого віку, хворі, інваліди мають можливість піти до храму і сидіти. Але загалом, у нас немає заперечень щодо сидіння в храмі. Є певні періоди богослужіння, коли і священнослужителі сидять, а є періоди, коли потрібно стояти», – сказав Епіфаній.

За його словами, це питання буде вирішене, коли у великих містах побудують достатню кількість храмів.

«У селах це простіше. Коли ми заходимо до храму, то бачимо лавки. І там навіть іменні місця. Тобто кожен парафіянин має своє постійне місце в храмі. Я думаю, що в майбутньому це не буде проблемою і для нас, коли буде вирішене питання в мегаполісах відповідної кількості храмів», – сказав він.

Крім того, глава ПЦУ зазначив, що «викорінює» звичку працівників храмів і вірян сваритися на жінок, які зайшли до церкви без хустки.

«У нас, православних, є певні принципи. А особливо у старшого покоління, яке робить різкі зауваження молодим людям, які вперше відвідують храм. Я завжди говорив і буду говорити про те, що цього не можна робити. Я намагаюся це викорінювати. Чому? Людину не потрібно зустрічати по зовнішньому вигляду. Ми повинні прийняти її з любов’ю. Вона сама прийде до усвідомлення, що в такому вигляді не можна відвідувати храм», – наголосив Епіфаній.

Інтронізація глави Православної церкви України Епіфанія відбудеться 3 лютого.

НА ДОТИЧНУ ТЕМУ:

Філарет про Собор, конкурентів Епіфанія і шантаж КДБ

На службі Сталіна і Путіна. У Росії до війни проти України на церковному фронті долучились і деякі ліберали

XS
SM
MD
LG