Доступність посилання

ТОП новини

Офіс омбудсмена Грузії повідомляє про тиск на блогера, якого затримали під час протестів


Грузинського військового блогера, учасника акцій протесту проти закону про «іноагенти» Учу Абашидзе затримали 9 травня пізно ввечері
Грузинського військового блогера, учасника акцій протесту проти закону про «іноагенти» Учу Абашидзе затримали 9 травня пізно ввечері

Офіс народного захисника Грузії Левана Іоселіані поширив інформацію про блогера Уче Абашидзе та сімох громадян, затриманих під час акції на його підтримку 9 травня, передає проєкт Радіо Свобода «Ехо Кавказу».

У заяві омбудсмена йдеться, що «представники Народного захисника вчора ввечері відвідали вісьмох осіб, зокрема, блогера Учу Абашидзе». Уча Абашидзе заявив, що з боку поліції мали місце словесні образи та психологічний тиск. Деякі із затриманих також говорять про неправомірне ставлення.

Народний захисник передав зібрану інформацію до Служби спеціальних розслідувань із закликом вивчити можливі порушення з боку поліцейських. Омбудсмен також звертає увагу на те, що при обшуку будинку Учі Абашидзе не був адвокат затриманого, допуску якого безуспішно домагався блогер.

Читайте також: Що відбувається у Грузії та що про це каже Захід

«Офіс народного захисника продовжує пошук затриманих та опитує їх з метою отримання інформації про їхній фізичний стан та умови утримання», – йдеться у повідомленні Народного захисника.

Тим часом, з журналістами поспілкувався брат Абашидзе, який стверджує, що звинувачення проти блогера сфабриковані, і його покарали за участь у мітингах і за свої політичні погляди:

«Він виступав на мітингах, в останній період займав певні політичні позиції, говорив про можливість створення політичної партії в майбутньому. Ви знаєте, наскільки сфабриковано звинувачення? (Обвинувачі вирішили – ред.), що цей хлопець добре знається на комп’ютерах та зброї, давайте звинуватимо його в хакерстві та носінні зброї».

Читайте також: Посол Грузії у Франції подав у відставку через законопроєкт про «іноагентів»

Грузинського військового блогера, учасника акцій протесту проти закону про «іноагенти» Учу Абашидзе затримали 9 травня пізно ввечері. Йому висунуто звинувачення за статтею 236 КК Грузії – «протиправне придбання, зберігання, носіння, виготовлення, перевезення, пересилання або збут вогнепальної зброї».

У МВС також повідомляють, що розпочато розслідування фактів кібератаки на сайти різних держорганів, а саме МВС, Мін’юсту та Парламенту Грузії, відповідно до частини 4 статті 286 КК «Зазіхання на комп’ютерні дані». Саме у зв’язку з цим було зроблено обшук у будинку блогера, стверджують у МВС. У рамках розслідування, за інформацією відомства, слідчі дії було проведено і в Батумі.

Напередодні омбудсмен Грузії закликав правоохоронців розслідувати повідомлення про напади на опонентів «закону про іноагентів».

Форум

XS
SM
MD
LG