Доступність посилання

ТОП новини

Президентка Грузії наклала вето на закон про «іноагентів»


Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі наклала вето на закон про «іноагентів»
Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі наклала вето на закон про «іноагентів»

Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі наклала вето на закон про «іноагентів».

«Сьогодні я наклала вето на «російський» закон. Цей закон по своїй суті і по своєму духу – російський закон, який суперечить нашій конституції і суперечить всім європейським нормам, настільки, що є перешкодою нашому європейському шляху», – заявила Зурабішвілі у зверненні до грузинського народу.

За її словами, «документ з президентським вето повернуть грузинському парламенту сьогодні».

«Цей закон не підлягає ні змінам, ні вдосконаленню, і тому, дуже просте вето – цей закон має бути скасований», – наголосила президент Грузії.

Однак, попри вето, грузинський парламент може подолати вето президента та остаточно схвалити документ.

Раніше Сполучені Штати також висловили стурбованість у зв’язку з ухваленням законопроєкту, закликавши владу Грузії відмовитися від нього. Заступник держсекретаря США Джеймс О’Браєн 14 травня заявив на пресконференції в Тбілісі, що якщо ухвалений законопроєкт залишиться в нинішньому вигляді, який суперечить нормам ЄС і НАТО, то США переглянуть багатомільйонні програми допомоги Грузії і можуть запровадити санкції проти причетних до репресій щодо протестувальників.

Законопроєкт 14 травня був схвалений парламентом Грузії у третьому, остаточному читанні. Його обговорення й ухвалення супроводжується багатотисячними вуличними протестами у Тбілісі. Поліція нерідко застосовує силу до демонстрантів, які збираються біля будівлі парламенту, відбуваються сутички. Документ ще не набув чинності, президентка Грузії Саломе Зурабішвілі пообіцяла накласти на нього вето. Парламент, однак, може його подолати.

Форум

XS
SM
MD
LG