Доступність посилання

ТОП новини

Іран заявив про скорочення зобов’язань за ядерною угодою


Дослідницький реактор у місті Арак, який був виведений з експлуатації за умовами угоди 2015 року
Дослідницький реактор у місті Арак, який був виведений з експлуатації за умовами угоди 2015 року

Влада Ірану заявила, що продовжить скорочення зобов’язань за ядерною угодою 2015 року. Водночас Тегеран продовжить співпрацювати з Міжнародним агентством з атомної енергії (МАГАТЕ), повідомила агенція Reuters, посилаючись на офіційну заяву, оприлюднену іранським державним телеканалом.

У Тегерані заявили, що припиняють дотримання обмежень зі збагачення урану, передбачених угодою 2015 року. Іран також не дотримуватиметься і обмежень на наукові розробки.

Угода, укладена 2015 року, передбачає полегшення санкцій проти Тегерана в обмін на обмеження ядерної діяльності Ірану. Документ підписали п'ять постійних членів Ради безпеки ООН, Німеччина та Європейський союз, але США вийшли від угоди у 2018 році та запровадили нові санкції, які можуть зашкодити фірмам, що ведуть бізнес з Іраном.

Європейські учасники угоди – Франція, Велика Британія та Німеччина – заявили про відданість домовленостям, але Тегеран неодноразово вимагав зробити більше, щоб зменшити вплив американських санкцій. Тегеран також відйшов від дотримання окремих пунктів угоди, активізувавши свою ядерну програму.

XS
SM
MD
LG