Доступність посилання

ТОП новини

Іран запускає виробництво нових центрифуг


За словами Роугані, атомна діяльність Ірану «носить мирний характер»
За словами Роугані, атомна діяльність Ірану «носить мирний характер»

Президент Ірану Хасан Роугані контролював запуск лінії виробництва вдосконалених центрифуг 10 квітня, що є очевидним порушенням ядерної угоди 2015 року. Це сталося після початку переговорів цього тижня у Відні, спрямованих на приведення США та Ірану у відповідність до угоди.

Роугані з’явився в прямому ефірі державного телевізійного каналу на атомній електростанції в Натанзі, де він наказав закачати урановий газ у центрифуги та провести механічні випробування на новітній атомній центрифузі.

Ця церемонія відзначила Національний день ядерних технологій.

Читайте також: США не очікують швидкого прогресу під час переговорів щодо ядерної угоди з Іраном

«Ще раз наголошую, що вся наша атомна діяльність носить мирний характер і має невійськові цілі. Ми продовжуємо дотримуватися наших зобов’язань згідно з Договором про нерозповсюдження ядерної зброї та обіцянки перед світом не відступати у військовому відношенні від нашої ядерної програми», – сказав Рохані.

Попри заяви Тегерану, що ядерна програма призначена для цивільних цілей, у міжнародному співтоваристві вже давно виникає занепокоєння тим, що країна все більше наближається до виробництва достатньої кількості розщеплюваного матеріалу для атомної бомби.

В ефірі не було кадрів упорскування гексафториду урану, але з’явилися інженери заводу, які сказали, що розпочали процес.

Центрифуги, запущені 10 квітня, дозволяють збагачувати уран швидше і в більших обсягах, ніж центрифуги першого покоління Ірану – єдині дозволені угодою від 2015 року.

Читайте також: США та Іран ведуть непрямі переговори щодо ядерної угоди

Ядерна угода була підписана в 2015 році. Угода передбачала обмеження ядерної програми Ірану і тимчасові обмеження на продаж і закупівлю озброєнь в обмін на зняття з Тегерану міжнародних санкцій. У 2018 році тодішній президент США Дональд Трамп вийшов з угоди і відновив односторонні санкції щодо Ірану.

Це викликало критику з боку інших учасників угоди. Тегеран у відповідь оголосив про поетапне скорочення своїх зобов’язань і знову приступив до ядерних розробок.

Нинішній президент США Джо Байден не раз обіцяв повернутися в угоду. Для цього необхідно скасувати санкції. Вашингтон готовий піти на це, але США хочуть, щоб спочатку Іран відмовився від розробок. У свою чергу Тегеран хоче, щоб спочатку зняли обмеження.

XS
SM
MD
LG