Доступність посилання

ТОП новини

Чехія розкритикувала Росію через справу про демонтаж меморіалу маршалу Конєву в Празі


Демонтаж пам’ятника маршалу Конєву відбувся 3 квітня 2020 року
Демонтаж пам’ятника маршалу Конєву відбувся 3 квітня 2020 року

Якщо російські органи продовжуватимуть в тому ж дусі, це буде сигналом, що вони втратили інтерес до розвитку взаємно вигідних відносин між Росією та Чехією. Так у чеському Міністерстві закордонних справ відреагували на рішення Слідчого комітету Росії відкрити провадження через демонтаж меморіалу маршалу Івану Конєву в Празі.

У заяві йдеться, що меморіал маршалу «є воєнним пам’ятником, а тому його стосується Договір про дружні відносини і співпрацю 1993 року». При цьому перенесення скульптури не розходиться із положеннями договору.

МЗС також наголошує, що «місцеве самоврядування в Чеській Республіці є невіддільною складовою конституційного ладу» і що «відкриття кримінальної справи щодо демократично обраних її представників за виконання ними їхніх повноважень з погляду Чехії є неприпустимим».

Чеське МЗС також нагадує російській стороні, що Чехія на своїх теренах належним способом дбає про 4224 воєнних поховань, меморіалів чи пам’ятників, до яких, на відміну від скульптури маршала Конєва, відноситься положення Договору 1999 року між урядом Чеської Республіки та урядом Російської Федерації про взаємне утримання воєнних поховань.

У той самий час, зазначається в заяві, на теренах Російської Федерації досі не були поновлені воєнні пам’ятники загиблим чехословацьким легіонерам в Самарі, Новокуйбишевську та інших місцях Росії.

7 квітня президент Росії Володимир Путін підписав федеральний закон, який встановлює кримінальну відповідальність за знищення чи пошкодження військових поховань і пам’ятників захисникам Вітчизни.

Пам’ятник радянському маршалові Іванові Конєву був встановлений на площі Інтербригади в Празі 9 травня 1980 року з нагоди 35-ліття визволення Чехословаччини від нацизму.

Демонтаж пам’ятника відбувся 3 квітня 2020 року на основі постанови районного комітету Праги 6, на терені якого пам’ятник і був розташований.

XS
SM
MD
LG