Доступність посилання

ТОП новини

Казахстан посилив перевірки  мігрантів із інших країн Центральної Азії


Затримання нелегальних мігрантів в Алмати, Казахстан, 2023 рік
Затримання нелегальних мігрантів в Алмати, Казахстан, 2023 рік

У Казахстані посилили перевірки мігрантів із країн Центральної Азії, зокрема з Таджикистану, пише 7 травня таджицька служба Радіо Свобода/Озоді.

У коментарі виданню мігранти з Таджикистану, які працюють у Казахстані, повідомили, що місцева поліція перевіряє громадян із країн Центральної Азії, за результатами їх затримують та згодом депортують.

«Були випадки, коли затримували та депортували навіть тих, хто має тимчасовий дозвіл на проживання», – сказав Радіо Озоді один зі співрозмовників.

7 травня МЗС Таджикистану попередило громадян країни, які вирушають до Казахстану, що їм необхідно мати при собі всі дозвільні документи. У відомстві пояснили це запровадженням казахстанською владою посилених заходів безпеки в міжнародних аеропортах країни.

Раніше поліція Казахстану повідомила про депортацію 16 мігрантів, які працювали в області Улитау. Девʼять із них були громадянами Таджикистану, а семеро – Узбекистану.

«Встановлено, що ці іноземці працювали у місті Сатпаєв без відповідного дозволу та документів. З метою забезпечення законності та правопорядку всі іноземні громадяни примусово виселені з території країни», – йдеться у повідомленні казахстанської поліції.

У квітні МЗС Таджикистану рекомендувало громадянам країни відмовитися від поїздок до Росії. Хоча в заяві відомства прямо про це не йшлося, частина правозахисників вважає, що причина рекомендації – утиск громадян Таджикистану, які зазнали нової хвилі ксенофобії в Росії після теракту в підмосковному ТРЦ «Крокус Сіті Хол». Більшість заарештованих підозрюваних у справі – громадяни Таджикистану.

Росія – не єдина країна, яка відмовляє таджикам у вʼїзді. З кінця березня таку ж проблему вони відчувають під час вʼїзду до Грузії. Крім того, на початку квітня влада Туреччини скасувала безвізовий режим для громадян Таджикистану.

Форум

XS
SM
MD
LG