Доступність посилання

ТОП новини

Для підриву Керченського мосту в 2022 році використовувалося ракетне паливо – російське ЗМІ


Пожежа на Керченському мосту після вибуху 8 жовтня 2022 року
Пожежа на Керченському мосту після вибуху 8 жовтня 2022 року

Для вибуху на Керченському (Кримському) мосту в жовтні 2022 року було використано сумішеву вибухову речовину на основі твердого ракетного палива, загорнуту в рулони поліетиленової плівки. Про це пише російське видання «Коммерсант» із посиланням на результати російської вибухотехнічної експертизи.

Згідно з опублікованим матеріалом, потужність вибухового пристрою склала приблизно 10 тонн у тротиловому еквіваленті. Він був упакований у поліетиленову плівку завтовшки 0,1 міліметра. Детонатором став маленький вибуховий пристрій, заряджений пластитом, а спрацював він від сигналу GPS-навігатора в заданій точці маршруту вантажівки, яка везла цей вантаж.

Російське слідство стверджує, що вибухівка та детонатор були упаковані в рулони плівки, імовірно, на території України, потім цей вантаж був відправлений до болгарського міста Русе на Дунаї, потім переправлений до грузинського Поті, а пізніше – до Єревана. Після цього вантаж через Грузію привезли до Росії, до міста Армавір, а водій, який нічого про справжній вміст не знав, повіз його до окупованого РФ Криму. За документами це було постачання від однієї фірми з Ульяновська до іншої фірми в Сімферополі.

Керченський міст зʼєднує окупований Крим із територією Росії. У жовтні 2022 року на Кримському (Керченському) мості стався вибух. Ще один вибух пролунав на Керченському мосту 17 липня 2023 року. Російська влада та силовики звинуватили у підривах українські спецслужби.

У березні 2024 року Басманний суд Москви заочно заарештував голову Служби безпеки України Василя Малюка, ймовірно, за звинуваченням у підриві Керченського мосту. Пізніше російське державне інформаційне агентство ТАСС повідомило, що той же суд заочно заарештував громадянина Грузії Олександра Інасарідзе за звинуваченням у нібито скоєнні ним підриву на Керченському мосту. Публічних коментарів Інасарідзе або його захисту за цим обвинуваченням немає.

26 березня 2024 року голова Служби безпеки України Василь Малюк в інтервʼю українському телеканалу ICTV заявив, що Україна «провела дві успішні операції в районі Керченського мосту».

Форум

XS
SM
MD
LG