Доступність посилання

ТОП новини

Український консул відвідав у Білорусі колонію, де утримуються жінки-політвʼязні


Ув'язнені в Гомельській колонії №4, архівне фото
Ув'язнені в Гомельській колонії №4, архівне фото

У квітні в Гомельській колонії №4 бачили українського дипломата, який відвідав увʼязнених і ознайомився з умовами тримання засуджених жінок, які є громадянками України. Цю інформацію білоруській службі Радіо Свобода підтвердив посол з особливих доручень Міністерства закордонних справ України в Білорусі Ігор Кизим.

«Наш консул із Мінська приїжджав до цієї колонії, щоб зустрітися із засудженими громадянками України. Така практика існувала і раніше», – сказав посол. За словами Кизима, «білоруська влада дає (хоча і не завжди) дозвіл на такі візити консулу за відповідним запитом».

Як розповіла колишня політична ув’язнена Ольга Класковська, яка наприкінці 2022 року звільнилася з цієї колонії, на момент її ув’язнення там перебувало від 1500 до 1700 жінок. «Близько 150 із них відбували покарання за політичними мотивами», – твердить Класковська.

За даними правозахисників «Вясни», станом на 15 квітня в Гомельській жіночій колонії утримують 120 жінок, визнаних політвʼязнями. Серед них активістка штабу Віктора Бабарика Марія Колеснікова, правозахисниця «Вясни» Марфа Рябкова, журналістка телекомпанії «Белсат» Катерина Андрєєва, політологиня Валерія Кастюгова, активістка Ольга Майорова та інші.

Форум

XS
SM
MD
LG