Доступність посилання

ТОП новини

Кремль відреагував на заяву Зеленського щодо «Мінська-3»


Речник російського президента Дмитро Пєсков каже, що заява Зеленського «підтверджує позицію Києва щодо небажання вести переговори»
Речник російського президента Дмитро Пєсков каже, що заява Зеленського «підтверджує позицію Києва щодо небажання вести переговори»

Кремль відреагував на заяву президента України Володимира Зеленського про те, що «Мінська-3» не буде.

«Заява Зеленського про те, що жодного «Мінська-3» не буде, підтверджує позицію Києва щодо небажання вести переговори», – заявив в коментарі агенції «РИА новости» речник російського президента Дмитро Пєсков.

15 листопада Володимир Зеленський в онлайн-виступі перед учасниками саміту G20 заявив, що Україна має «формулу миру» і на формати на кшталт «Мінська» більше не пристане.

«Не варто пропонувати Україні компроміси із совістю, суверенітетом, територією та незалежністю. Ми поважаємо правила, і ми люди слова.

Україна завжди була лідером миротворчих зусиль, і світ це бачив. І якщо Росія каже, що нібито хоче закінчити цю війну, хай доведе це діями. Словам Росії довіряти не можна, і не буде жодних «Мінськів-3», які Росія порушить одразу ж після укладання.

Ми не дамо Росії перечекати, наростити сили, а потім розпочати нову серію терору й глобальної дестабілізації. Саме зараз треба і можна зупинити руйнівну російську війну.

І якщо Росія каже, що нібито хоче закінчити цю війну, хай доведе це діями. Ми не дамо Росії перечекати, наростити сили, а потім розпочати нову серію терору й глобальної дестабілізації. Не буде жодних «Мінськів-3», які Росія порушить одразу ж після укладання», – сказав президент.

Тристороння контактна група з мирного врегулювання ситуації на сході України, до складу якої входили представники України, ОБСЄ та Росії, була створена вперше в 2014 році, після початку російської агресії в Криму та на сході України. Контактна група приймала рішення про двостороннє припинення вогню, проте ці домовленості порушувалися. «Мінськ-1» був, коли в Іловайську оточили українські війська, «Мінськ-2» – на тлі окупації Дебальцевого.

У лютому 2022 року Росія почала повномасштабне вторгнення до України. За кілька днів до цього російська делегація відмовилася від участі в засіданнях ТКГ.

Президент України Володимир Зеленський у вересні скасував дію низки документів, які стосувалися створення та роботи делегації України в Тристоронній контактній групі з мирного врегулювання ситуації на сході України.

XS
SM
MD
LG