Доступність посилання

ТОП новини

У США кажуть, що Китай буде готовий до вторгнення на Тайвань до 2027 року


Китай нарощує свій військовий і ядерний арсенал і ці ознаки вказують на те, що він готовий вторгнутися на Тайвань до 2027 року
Китай нарощує свій військовий і ядерний арсенал і ці ознаки вказують на те, що він готовий вторгнутися на Тайвань до 2027 року

Китай нарощує свій військовий і ядерний арсенал і ці ознаки вказують на те, що він готовий вторгнутися на Тайвань до 2027 року, повідомив голова Індо-Тихоокеанського командування США адмірал Джон Акіліно.

За його словами, попри економічні проблеми Китаю, його офіційний оборонний бюджет за останні роки збільшився на 16% і становив понад 223 мільярди доларів.

Адмірал додав, що за три роки відтоді, як він прийняв командування, армія Китаю прийняла на озброєння додатково 400 винищувачів і понад 20 великих військових кораблів. Також Пекін з 2020 року подвоїв свій арсенал балістичних і крилатих ракет.

«Водночас зближення Пекіна і Москви є вагомим фактором, який робить поточне міжнародне середовище «найнебезпечнішим, яке я бачив за 40 років у формі», – заявив Аквіліно на слуханнях у Комітеті з питань збройних сил Палати представників Конгресу, які відбулися у середу, 20 березня.

За його словами, «усі ознаки вказують на те, що Народно-визвольна армія (Китаю – ред.) відповідає директиві президента Сі Цзіньпіна щодо готовності до вторгнення на Тайвань до 2027 року».

За словами Акіліно, китайські військові також відпрацьовують «різні завдання», пов’язані з операціями проти Тайваню. Йдеться про імітацію оточення за допомогою морської та повітряної блокади.

Представник Міністерства закордонних справ Китаю Лінь Цзянь заявив, що Тайвань є «внутрішньою справою Китаю», і звинуватив Вашингтон у тому, що він «сіє розкол в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні».

«Деякі люди в США намагалися роздмухати чутки про китайську загрозу, щоб посилити напруженість по всій протоці і спровокувати конфронтацію. Ми рішуче проти цього», – заявив він.

Влада Китаю вважає Тайвань своєю територією і декларує намір возз’єднання. США не визнають Тайвань незалежною державою, як і більшість країн ООН, але виступають проти загроз Китаю силою приєднати острів.

Форум

XS
SM
MD
LG