Доступність посилання

ТОП новини

Бронзовий пам’ятник Леніну продали як «металобрухт» за 500 тисяч гривень


Пам’ятник Леніну в Жовтих Водах на Дніпропетровщині демонтували в 2014 році (фото ілюстративне)
Пам’ятник Леніну в Жовтих Водах на Дніпропетровщині демонтували в 2014 році (фото ілюстративне)

На Дніпропетровщині з електронного аукціону продали пам’ятник Леніну, демонтований у Жовтих Водах 2014 року. Інформація про це розміщена на сайті аукціону. Скульптура, виготовлена з литої бронзи вагою 6 тонн, була продана як металобрух, за ціною 500 тисяч гивень. Початкова вартість складала 385 875 гривень. В аукціоні взяли участь чотири учасники, їхні дані не розголошуються.

Водночас головний бухгалтер КП «ВЖРЕО» Жовтоводської міської ради Олена Пузирей підтвердила Радіо Свобода, що скульптура була виставлена на торги через борги підприємства у сплаті податків. Продавцем був відділ примусового виконання рішень управління державної виконавчої служби Головного управління юстиції у Дніпропетровській області, який наклав арешт на майно комунального підприємства «ВЖРЕО».

«Через борги був накладений арешт на частину майна, яке не використовується в господарській діяльності підприємства, це, зокрема, ця скульптура, пожежна машина і ще кілька позицій. Виконавча служба приїхала й описала це майно. У нас арештовані рахунки, борги із виплати зарплати працівникам, борги зі сплати податків – все через те, що тарифи на послуги підприємства не були відкориговані», – сказала Олена Пузирей.

За словами головного бухгалтера, увесь час з моменту демонтажу пам’ятника скульптура зберігалась на території комунального підприємства й перебуває в гарному стані.

В мерії Жовтих Вод заявляють, що оскаржуватимуть рішення про виставлення пам’ятника на торги в суді, адже скульптура «не належить комунальному підприємству й має культурно-історичну цінність».

У лютому 2014 року під час всеукраїнського «ленінопаду» пам’ятник Леніну в Жовтих Водах був демонтований, згідно з рішенням міської ради. Депутати міськради також вирішили передати об’єкт на зберігання КП «ВЖРЕО» Жовтоводської міськради.

XS
SM
MD
LG