Доступність посилання

ТОП новини

Лондон і Софія обговорюють ймовірну причетність агента ГРУ до отруєння болгарського бізнесмена


Посол Великої Британії в Болгарії Емма Гопкінс та прем’єр-міністр Болгарії Бойко Борисов
Посол Великої Британії в Болгарії Емма Гопкінс та прем’єр-міністр Болгарії Бойко Борисов

Посол Великої Британії у Болгарії Емма Гопкінс зустрілася в Софії з болгарськими прем’єр-міністром Бойком Борисовим, генеральним прокурором Сотиром Цацаровим, міністром внутрішніх справ Младеном Мариновим і очільником контррозвідувального управління Димитром Димитровим.

Причиною стали висновки розслідування проекту Bellingcat, згідно з якими один із причетних до отруєння колишнього російського розвідника Сергія Скрипаля і його дочки в британському Солсбері міг також брати участь в отруєнні болгарського бізнесмена Еміліана Ґебрева у квітні 2015 року.

Коментуючи зустріч із болгарськими високопосадовцями, Гопкінс заявила, що Лондон і Софія «тісно співпрацюють» над цією справою протягом кількох місяців.

Читайте також: У ЄС прокоментували законність санкцій проти росіян, що застосували хімічну зброю в Солсбері​

За словами Цацарова, в ході первісного розслідування справи Ґебрева були знайдені сліди токсичного інсектициду хлорпірифосу в каві і продуктах харчування в його будинку, але не було виявлено жодних речовин, заборонених Конвенцією про хімічну зброю.

7 лютого проект журналістських розслідувань Bellingcat оприлюднив дані про ймовірну причетність третього підозрюваного, відомого як «Сергій Федотов» у справі Скрипалів, до отруєння болгарського бізнесмена Еміліана Ґебрева 2015 року.

Сергій Скрипаль і його дочка Юлія в березні 2018 року в Солсбері були отруєні нервово-паралітичною речовиною класу «Новачок». Вони вижили після замаху. Відтоді Сергій Скрипаль не з’являвся на публіці, а Юлія лише записала відеозвернення. Місце їхнього перебування не відоме.

Британська влада звинувачує в замаху Головне управління Генштабу Збройних сил Росії (відоме також як ГРУ) і вважають, що наказ був відданий політичним керівництвом Росії. Росія це заперечує.

XS
SM
MD
LG