Доступність посилання

ТОП новини

Представники фірми, що охороняє Медведчука, стали помічниками народних депутатів від ОПЗЖ


Віктор Чорний (зліва) та Віктор Медведчук
Віктор Чорний (зліва) та Віктор Медведчук

Народні депутати від «Опозиційної платформи – «За життя» Віктор Медведчук та Віктор Чорний взяли собі в помічники представників «Детективної охоронної компанії «Шторм», яка раніше перешкоджала журналістам «Схем» (спільного проекту «Радіо Свобода» та UA:Перший) і «Наших грошей». Це виявили журналісти проекту Радіо Свобода «Ньюзрум».

Так, серед помічників Віктора Медведчука є співзасновник «Шторму» Андрій Мартинов.

Сам депутат «нічого поганого у цьому не бачить». Каже обирав його за критеріями «допомоги виконання функцій народного депутата», утім, яких саме, уточнити не захотів.

«А це вже торкається мого питання і питань, які я ставлю перед помічниками», – відповів Медведчук Радіо Свобода.

Інший співзасновник «Шторму» – Іван Бойченко, – опинився серед помічників свого бізнес-партнера, а нині депутата від ОПЗЖ Віктора Чорного.

«Полковник міліції. Очолював підрозділ з питань боротьби з організованою злочинністю. Я дуже задоволений, що він згодився бути моїм помічником», – розповів Чорний Радіо Свобода.

За словами Чорного, Бойченко як помічник має допомогти йому побороти корупцію. Тому серед його завдань – збір інформації про неї .

Окрім Бойченка серед помічників Чорного є Олег Вознюк. У декларації його цивільної дружини Тетяни Овсюк прямо вказано: він – співробітник «Шторму». І у 2017 році заробив у ньому майже 13,5 тисяч гривень «гонорарів та інших виплат», а в 2018-му – 3,5 тисячі.

Ще майже 12 тисяч гривень гонорарів у 2018-му дала йому робота в «Захисних Редутах» і трохи більше 4 тисяч – в «Охоронній компанії «Гарант охорони».

Першу очолює Юрій Мельніченко, другу – Володимир Ушаков. Обоє, як і сам Вознюк, згідно з інформацією на сайті Верховної Ради, є помічниками депутата Чорного.

«Олег Вознюк? Це Ваш знайомий якийсь? – здивовано відповів Чорний, почувши це ім`я.

На уточнення від Радіо Свобода, що він – серед його помічників, депутат відповів: «Ну, можливо».

Загалом, за словами Чорного, серед його помічників є «близько п`яти» співробітників «Шторму», які колись працювали в МВС та СБУ.

«Детективна охоронна компанія «Шторм» (раніше «Сварог») має чотирьох засновників. Окрім Віктора Чорного, це Іван Бойченко, Костянтин Іванов та Андрій Мартинов.

Саме її представники восени 2017-го напали на знімальну групу «Схем», яка намагалася зафіксувати прямі перельоти Віктора Медведчука до Росії.

Ще пізніше – навесні 2019-го – «штормівці» Чорного протягом чотирьох годин утримували в лісі журналістів «Наших грошей», які намагалися зняти з квадрокоптера територію державних дач поруч із маєтком Медведчука.

Окрім того, журналісти проекту «Bihus.info» виявили, що представники «Шторму» перекрили доступ до Дніпра, облаштували на Трухановому острові у Києві базу.

XS
SM
MD
LG