Доступність посилання

ТОП новини

Обвинувачення просить відхилити клопотання захисту у справі MH17


Уламки літака на місці падіння, Донецька область, липень 2014 року
Уламки літака на місці падіння, Донецька область, липень 2014 року

Прокуратура Нідерландів на засіданні суду у справі про збиття пасажирського «Боїнга» в небі над Донбасом улітку 2014 року попросила відхилити практично всі клопотання адвокатів одного з обвинувачених, росіянина Олега Пулатова, про проведення додаткових розслідувань. Про це повідомляють журналісти, які ведуть трансляцію судового засідання.

Обвинувачення вважає, що проведене ретельне розслідування, а Спільна слідча група вивчила навіть найнеймовірніші сценарії події. Прокурор у своєму виступі уточнив, що в справі є дані очевидців, які, у принципі, можуть свідчити про невинуватість Пулатова.

Адвокати зазначили, що їхнього клієнта вважали підозрюваним із 2016 року. Пулатова про це не сповістили, а в 2019 році розповіли про нього міжнародній пресі. Обвинувачення надсилало Пулатову повідомлення в російській соцмережі «ВКонтакте», але це не є офіційним запрошенням до допиту, сказали захисники. Вони також наголосили, що прокуратура заперечує проти допитів деяких свідків і експертів, які могли б вказати на недостатність даних або конфлікт інтересів.

Пасажирський літак «Боїнг» компанії «Малайзійські авіалінії», який виконував рейс MH17 із Амстердама до Куала-Лумпура, був збитий 17 липня 2014 року в Донецькій області, над непідконтрольною Києву територією. Загинули всі 298 людей у ньому, більшість із них – громадяни Нідерландів.

Спільна слідча група за підсумками розслідування дійшла висновку, що літак був збитий з установки «Бук», яку доставили з частини ППО з Росії. Суд у справі про катастрофу розпочався в Нідерландах у березні 2020 року, перші звинувачення висунуті на цей час трьом росіянам і одному громадянинові України. Жодний із підсудних особисто в процесі в Нідерландах участі не бере, а Пулатов – єдиний, хто представлений адвокатами. За версією слідства, обвинувачені вчинили координовані дії для отримання зенітно-ракетного комплексу з Росії.

Російська влада неодноразово твердила про непричетність до збиття літака і намагалася, серед іншого, скласти вину на Україну. Один із обвинувачених, колишній ватажок російських гібридних сил у Донецькій області, громадянин Росії Ігор Гіркін («Стрєлков»), заявляє, що його підлеглі не збивали літак, але на питання, хто його збив, відповідати відмовляється.

XS
SM
MD
LG