Доступність посилання

ТОП новини

Омбудсмен Росії прокоментувала можливість обміну Вишинського на українських моряків


Російський омбудсмен Тетяна Москалькова на суді щодо продовження запобіжного заходу Кирилу Вишинському, засідання якого перенесли, Київ, 15 липня 2019 року
Російський омбудсмен Тетяна Москалькова на суді щодо продовження запобіжного заходу Кирилу Вишинському, засідання якого перенесли, Київ, 15 липня 2019 року

Уповноважена з прав людини Росії Тетяна Москалькова 15 липня приїхала на суд у справі керівника «РИА Новости Украина» Кирила Вишинського і прокоментувала його можливий обмін на 24 українських моряків, заарештованих у Москві. Про це повідомляє кореспондент Радіо Свобода.

«Президент Російської Федерації Володимир Володимирович Путін – проти таких підходів, коли про людей говорять як про обмінний фонд. І сам Кирило Вишинський каже, що він не згоден на жодні обміни, і добиватиметься виправдувального вироку», – заявила Москалькова.

Вона додала, що потрібно шукати інші «правові та моральні механізми», завдяки яким «люди повернуться додому, до родин».

За словами омбудсмена, раніше Росія направляла Україні ноту про те, що моряків можуть відпустити з-під варти, якщо вони гарантовано продовжать брати участь в попередньому і судовому слідстві в Москві.

«Наша сторона направила конкретну ноту українській стороні. Вона не була підтримана через те, що, мабуть, є неузгодженість в діях. Дуже хочеться, щоб ця координація дій органів була налагоджена для конструктивного діалогу», – сказала Москалькова.

Вона також заявила, що прийшла на суд до Вишинського, щоб його підтримати і передати головуючій судді офіційну заяву про зміну запобіжного заходу на такий, що непов'язаний з триманням під вартою. Проте Москалькова не змогла цього зробити, оскільки засідання було перенесено.

Головний редактор «РІА Новини Україна» Кирило Вишинський був затриманий 15 травня 2018 року в Києві і відтоді перебуває під арештом. Генпрокуратура України звинувачує його в державній зраді, поваленні конституційного ладу, сепаратизмі, розпалюванні національної ворожнечі й незаконному зберіганні зброї. Сам Вишинський відкидає всі звинувачення.

24 українських моряків були затримані 25 листопада 2018 року. Це сталося після того, як військовослужбовці Росії біля берегів Криму таранили, обстріляли та захопили артилерійські катери «Бердянськ» і «Нікополь» та буксир «Яни Капу». Москва звинувачує українських військовослужбовців у «незаконному перетині кордону». Україна наполягає, що зіткнення відбулося в нейтральних водах, і вважає захоплених моряків військовополоненими.


XS
SM
MD
LG