Доступність посилання

ТОП новини

Голова МЗС Латвії назвала «спільною метою» країн Балтії перемогу України у війні


Байба Браже, зокрема, вказала на важливість консолідації підтримки України як у її обороні, так і в інтеграції до Євросоюзу та НАТО
Байба Браже, зокрема, вказала на важливість консолідації підтримки України як у її обороні, так і в інтеграції до Євросоюзу та НАТО

Міністри закордонних справ Латвії та Литви Байба Браже та Ґабріелюс Ландсберґіс зустрілися в Литві та обговорили, поміж інших питань, підтримку України. Про це МЗС Латвії повідомило 10 травня.

Браже, зокрема, вказала на важливість консолідації підтримки України як у її обороні, так і в інтеграції до Євросоюзу та НАТО. Вона також повторила, що Україна має право використовувати західну зброю для ударів не лише по своїй окупованій території, а й по військових спроможностях у Росії.

Зокрема, повідомляє МЗС, зустріч стосувалася подальших кроків для тиску на Росію, в тому числі через 14 пакет санкцій.

Читайте також: «Якщо Україна програє – ми всі програємо». Як Естонія умовляє США

«Україна є пріоритетом для всіх країн Балтії – перемога України є спільною метою для всіх нас. Водночас, у поточній геополітичній ситуації, коли різні прояви російської гібридної війни спостерігаються щодня, Латвія, країни Балтії та Північної Європи загалом потребують об’єднання зусиль та зміцнення безпеки у довгостроковий та скоординований спосіб», – заявила дипломатка.

Ландсберґіс, як цитує його відомство, вказав на роботу країн Балтії над залученням інших країн на підтримку Києва.

«Перемога України над агресором Росією є передумовою повернення миру на європейський континент. Для цього Україна має отримати значно більше військової підтримки та систем протиповітряної оборони, і нам потрібно зробити значні кроки до членства України в ЄС та НАТО. Місце України в європейській та євроатлантичній сім’ї, і на неї з нетерпінням чекають», – заявив він.

Читайте також: Латвія, Литва та Естонія звинуватили РФ у придушенні сигналів GPS у Балтійському морі

Крім того, голова МЗС Литви зазначив, що сьогодні ж у Вільнюсі збирається так звана Основна група (Core Group) для створення спеціального міжнародного трибуналу щодо злочину агресії проти України.

Країни Балтії послідовно підтримують Україну в боротьбі російської агресії та закликають до цього інші країни. 1 травня міністерка закордонних справ Латвії Байба Браже заявила, що Україна вже отримала західну зброю від деяких партнерів без обмежень щодо ударів по російській території.

Форум

XS
SM
MD
LG