Доступність посилання

ТОП новини

Предстоятель УПЦ (МП) Онуфрій заявив, що «полишив російське громадянство»


Голова УПЦ (Московського патріархату) митрополит Онуфрій (Березовський)
Голова УПЦ (Московського патріархату) митрополит Онуфрій (Березовський)

Предстоятель УПЦ (МП) митрополит Онуфрій заявив, що «полишив російське громадянство» і не має російського паспорта. Про це йдеться в його заяві на сайті УПЦ (МП) 8 квітня.

«Хотів би відразу заявити, що я не рахую себе громадянином Росії», – заявив митрополит.

Він розповів, що 1969 року закінчив три курси Чернівецького державного університету, залишив його і хотів стати священником.

«У Радянському Союзі в той час існували три духовні семінарії: Московська, Ленінградська та Одеська. Як українець, я хотів поступити до Одеської Духовної Семінарії, але мені відмовили», – повідомив митрополит.

Після цього, за його словами, він поїхав до Росії в місто Загорськ, де розташовувалася Троїце-Сергієва лавра і при ній Московські духовна академія і семінарія, де його «прийняли». У лаврі, за словами Онуфрія, він провів 19 років.

«У 1988 році мене перевели в Україну до Свято-Успенської Почаївської лаври, а пізніше, у 1990 році, на рідну Буковину. У цей час розпався Радянський Союз і я, будучи до цього де-факто громадянином Росії (тому, що я мав постійну прописку в Росії, а це по-сучасному означало – громадянство), взяв український паспорт. Російське громадянство при цьому автоматично продовжилося, але я ним не цікавився і не користувався, воно тоді не мало ніякого значення, і за це ніхто не переслідував. Між Україною і Росією були добрі братські стосунки. Коли ці стосунки стали погіршуватись, особливо останніх десять років, я полишив російське громадянство. У мене немає російського паспорта», – заявив Онуфрій.

Він додав, що «особливо це було підтверджено», коли він «виступив проти війни Росії з Україною і засудив російську агресію».

Раніше видання «Українська правда» у своєму розслідуванні заявило, що митрополит Онуфрій (Орест Березовський) і ще понад 20 священнослужителів УПЦ (МП) мають російське громадянство. Згідно з витягом з системи «Роспаспорт», пише видання, 20 березня 2002 року Онуфрій отримав у Москві російський паспорт, а через рік – закордонний паспорт громадянина Росії, вже не перший.

В УПЦ (МП) заперечили наявність російського громадянства в Онуфрія й інших церковників.

XS
SM
MD
LG