Доступність посилання

ТОП новини

Патріарх РПЦ побажав Путіну правити до кінця життя. З сайту Московського патріархату це прибрали


Президент РФ Володимир Путін і патріарх РПЦ Кирило, фото ілюстративне
Президент РФ Володимир Путін і патріарх РПЦ Кирило, фото ілюстративне

Пресслужба Московського патріархату вирізала зі звернення патріарха РПЦ Кирила до Володимира Путіна пропозицію залишатися при владі «до кінця віків» – тобто, як випливає з контексту, до кінця життя. На це звернула увагу теолог Наталя Василевич.

Після інавгурації Путіна на пʼятий термін 7 травня в Кремлі відбувся урочистий молебень за участю предстоятеля РПЦ. Звертаючись до Путіна, Кирило, зокрема, сказав: «Благословення Боже, покров Цариці Небесної нехай перебувають з вами в усі дні життя вашого, до кінця віку, як ми говоримо. Ну, і з відвагою скажу, дай Боже, щоб кінець віку і означав кінець вашого перебування у владі. У вас є все для того, щоб довго і успішно здійснювати це велике служіння батьківщині».

Але в публікації пресслужби Московського патріархату цитата наведена інакше: «Благословення Боже, покров Цариці Небесної нехай перебувають з вами у всі дні життя вашого. У вас є все для того, щоб довго і успішно здійснювати це велике служіння батьківщині», тобто прибрано фразу про «кінець віку» і термін перебування при владі. Як зазначає телеканал «Дождь», фразу вирізали також із відеозапису молебню, опублікованого на офіційному каналі Московського патріархату у Youtube.

Відповідно до чинної редакції Конституції, Путін має право очолювати країну до 2036 року (у разі обрання на шостий термін 2030 року). Тоді йому буде 84 роки. Більшість правителів у Росії, князів, царів чи керівників комуністичної партії, правили довічно. Винятками в останні 200 років стали повалений імператор Микола II, відсторонений соратниками від влади радянський лідер Микита Хрущов, президенти СРСР та РФ Михайло Горбачов і Борис Єльцин, які пішли у відставку і, нарешті, Дмитро Медведєв, який не пішов на другий термін і знову передав владу Путіну. Сам Путін раніше говорив, що не має наміру залишатися при владі на все життя, проте останнім часом він не чіпає цієї теми.

Форум

XS
SM
MD
LG